10 Δεκ 2021

Γιατί πρέπει να παραστεί ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη ΔΙΣ;

Γιατί πρέπει να παραστεί ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη ΔΙΣ;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ζούμε να το δούμε  κι αυτό: «Ο Πρωθυπουργός παρών, σε Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος»!

Και προσπαθούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της… τιμής της παρουσίας του Εξοχωτάτου κ. Πρωθυπουργού στο δεύτερο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας ! Τι σημαίνει και τι συμβαίνει;

Ωστόσο, δεν είναι η ΔΙΣ υποκατάστημα της κυβέρνησης! Τι δουλειά έχει ένας παντελονάς, ακόμη κι αν είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, σε ένα αμιγώς Εκκλησιαστικό Διοικητικό Όργανο; Παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος στο Υπουργικό Συμβούλιο; Μία φορά παρέστη επί Τζέφρι( εννοώ τον Γιώργο Παπανδρέου) και …σωθήκαμε από τότε!

Αλλά τώρα ετοιμάζουν  κάτι που δεν φανταζόμαστε; Κι αν ναι, γιατί πρέπει να παρευρεθεί ο κ. Μητσοτάκης για να το ανακοινώσει; Ή μήπως πάει για  να … τραβήξει τα αυτιά των… απειθών Αγίων Συνοδικών για τους αντιδραστικούς  του εμβολιασμού;

Στην αρχή της πανδημίας  ενέπαιξαν την Ι. Σύνοδο με ένα tweet, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας την κατήργησε με ένα tweet και έκλεισε τους ναούς ενώ η απόφαση της τότε ΔΙΣ ήταν να μείνουν ανοικτοί! Για πρώτη φορά στα χρονικά της εκκλησιαστικής μας ζωής έκλεισαν ναοί με πρωθυπουργική απόφαση. Τώρα τι; Αποφάσισαν να δώσουν νέα παράσταση;

Είχαμε πει –αλλά ποιός μας άκουγε τότε – ότι η Εκκλησία δεν έπρεπε να αναμειχθεί ενεργά  στο θέμα της πανδημίας. Βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις και πάλι την κατηγορούν για ο,τιδήποτε.Για όλα φταίει η Εκκλησία. Όποτε θέλουν την…χρησιμοποιούν και όποτε θέλουν την βάζουν στο περιθώριο!

Και αυτοί έτσι ξέρουν έτσι ενεργούν.

Ο μεγάλος Γερμανός Καραβαγγέλης ( που δεν έγινε Πατριάρχης τότε  για να εκλέξουν τον Μελέτιο Μεταξάκη για να τους κάνει όλες τις χάρες και τους  ατιμωτικούς συμβιβασμούς που ήθελαν ) είχε πει ότι «η πολιτική είναι αισχρή και οι πολιτικοί αισχρότεροι». 

Οι Εκκλησιαστικοί όμως ταγοί γιατί πρέπει να υποκύπτουν και να ενδίδουν;

Ας ελπίσουμε ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα μιμηθούν τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας που αντιστάθηκαν στην κοσμική Εξουσία και ήξεραν να αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.Κάποια στιγμή θα έλθει η δικαίωση!

exapsalmos,9 Δεκεμβρίου 2021

10 σχόλια:

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Καμμιά δουλειά δεν έχει ο Πρωθυπουργός η ο οποιοσδήποτε πολιτικός στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Επιτέλους, δεν έχουμε πολιτειοκρατία, γιατί δεν είμαστε Προτεστάντες!

Ανώνυμος είπε...

Να κοιτατε την δουλειά σας. Υπαρχει διοικηση μεσα στην. Εκκλησια δεν θα σας ρώτα γιατι θα κανει η συνοδος. Πηρατε ψηλα τον αμανέ σε λιγο θα ζητησετε να αποφαινεσθε σαν παπες για το κάθε τι.Για ολα εχετε λογο δεν κοιτατε τα χαλια σας κ να μετανοησετε για τα λαθη σας αλλά πατε να διορθωσετε την Συνοδο. Δηλαδη θα σηκωθουν τα κολοκυθακια να δειρουν τον μανάβη. Ντροπη σας έχετε χασει καθε οριο σεβασμού κ ηθους εκκλησιαστικου.

Ανώνυμος είπε...

Στην πραξη εισθε προτεσταντης κ. ΓκουρβελοΑν προκειται να σας ρωτά η. Συνοδος για τα ποιμανικού περιεχομένου θεματα με ποιον θα μιλησει κ απο ποιον θα ενημερωθει εισθε γελασμένος. Την ευθυνη την εχουν οι Αρχιερείς κ οχι ολοι οι παρατρεχαμενοι κ αργοσχολοι. Μαθετεπρωτα τι σημαινει συνιδος τι διδασκει το Ευαγγέλιο και μετα να μιλάτε. Ολα εχουν ενα οριο δεν θα καταβασουμε τον θεσμο της. Εκκλησίας στο πεζοδρομοιο. Οταν μιλαμε προς τους Αρχιερείς μάθαμε απο τονιδιο τον. Χριστό να εχουμε σεβασμό κ να ομιλουμε με ηθος έτσι ομιλουν οι οπαδοι των κομματων κ οι προτεσταντες που ο καθεις νομιζει οτι ειναι ατομική έκκλησια.

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχείτε κύριε, τη δουλειά μας κοιτάμε. Ούτε εκκλησιαζόμαστε πια, ούτε κεράκι δεν ανάβουμε, μα ούτε και για τα φιλόπτωχα περισσεύουν αφού έχουμε και υγειονομικούς σε αναστολή να υποστηρίξουμε και όπου νά 'ναι και τα πρόστιμα των παππούδων αλλά και τα δικά μας. Σας ευχαριστώ που μου υπενθυμίσατε ότι καλά κάνουμε. Τι να πεις τώρα σε έναν άνθρωπο που δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στην Εκκλησία του Χριστού και στο μανάβικο του μπαρμπα-Γιάννη. Για καισαροπαπισμό να πεις; Για κοινωνία προσώπων να πεις; Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Να είστε καλά καλέ μου κύριε, και καλά Χριστούγεννα.

mike είπε...

Σωστά... Ποιοι είμαστε εμείς που θα τα βάλουμε με τους τεράστιους Ναυπακτίας Μεσσηνίας Αλεξανδρούπολης Βόλου και αλλά λοιπά φυντανια.... Για την ιστορία να σου θυμίσω πως συνοδός είχε εξορίσει και τον παπουλακο....

Ανώνυμος είπε...

Ασυναρτησιας το αναγνωσμα γράφετε ότι σας κατεβει. Το μπερδεμα που εχετε μεσα στο μυαλο σας ειναι τεραστιο. Μιλατε κ γράφετε σαν να εισθε εσεις οι συνοδικοι κ τι κριμα που δεν σας λαμβανουν υπόψιν τους οι υπολοιποι. Τι κριμα. Θεέ μου που στερηθηκε αυτων των νεων ομολογητων η. Εκκλησια μας

Ανώνυμος είπε...

Απο τα λογια σου λεγει ο. Χριστός θα σε κρινω πονηρέ δούλε. Τωα δεν πάμε στην. Εκκλησια δεν δίνουμε στο φιλοπτωχο κλπ. Ολα αυτα δειχνουν αλλο κινητρο κ οχι αγαπη προς τον αδελφο. Ας μη κρυβωμαστε πισω απο το δακτυλο μας. Αλλα ειναι τα αλλα κ αλλο της Παρασκευής το γάλα.πειτε οτι εισθε σφοδροι αντιεμβολιαστες κ αντιδρατε σε ολα κ αφηστε τις ευσεβειες κ τις ομολογιες πιστεως σε αυτους που πραγματικα ειναι ομολογητες. Υπαρχει προζυμι μεσα στην. Εκκλησια που γεννα καθημερινα τέκνα πιστα που αγωνιζονται σιωπηλά κ οχι σαν εσας ψευτομαρτυρε κ ομολογητες του διαδυκτιο. Καλη μετάνοια πριν τα Χριστούγεννα σε ολους μας.

Ανώνυμος είπε...

Το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι, ε. Αυτός με τα κολοκυθάκια και το μανάβη και το γάλα της Παρασκευής είναι μάλλον κληρικός. Εμ, προξενεί έκπληξη; Δε θα έπρεπε. Δε βλέπαμε το επίπεδο των χειροτονουμένων για τους οποίους αγελαίως κράζαμε το "άξιος"; Το βλέπαμε, επί δεκαετίες το βλέπαμε και κάναμε τα στραβά μάτια. Αλλά και τόσο κάτω; Όχι, τόσο κάτω δεν το περιμέναμε. Ξεσκέπασμα κανονικό η εποχή που ζούμε. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Ανώνυμος είπε...

Μια ερωτηση ετσι για να μας απαντησουν ολοι αυτοι που αντιδρουν στην παρουσια. Μητσοτακη στη συνοδο. Σε ολες τις οικουμενικες συνοδους δεν παριστατο ο Αυτοκρατορας κ μαλιστα στην πρωτη ο. Μεγας. Κωνσταντινος οντας αβαπτιστος.;δηλαδη μιλαμε οντας αδιαβαστοι απο εκκλησιαστικη ιστορια;. Ελεος πια της αγραμματοσυνης.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει μόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος που παρέστη σε οικουμενική σύνοδο, αγαπητέ κύριε. Εκκλησιαστική πολιτική επέβαλαν επίσης ο αρειανός Ουάλης, ο εικονομάχος Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος, ο Μιχαήλ (ή μήπως ήταν ο Ιωάννης; από μνήμης γράφω) Παλαιολόγος στη Φλωρεντία - Φεράρα. Και άλλοι πολλοί θεομάχοι βασιλείς, στη Ρωμανία και όχι μόνο. Ο Πέτρος Α' (ο "μέγας") στη Ρωσία. Και άλλοι, και άλλοι, τεράστια η λίστα. Για κάθε έναν Μέγα Κωνσταντίνο που η παρέμβασή του, χάριτι Θεού, ωφέλησε την Εκκλησία, μπορεί κανείς δέκα και είκοσι και εκατό κοσμικούς άρχοντες να βρει, που οι παρεμβάσεις τους, Θεία παραχωρήσει δια τας αμαρτίας ημών, έβλαψαν την Εκκλησία.

Επαφίεται λοιπόν στον καθένα να αποφασίσει πού θα κατατάξει τον σημερινό πρωθυπουργό. Όσοι αδιάβαστοι και αγράμματοι αντιδρούμε, προφανώς ΔΕΝ τον κατατάσσουμε με τον Μέγα Κωνσταντίνο. Καλή σας μέρα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com