27 Οκτ 2021

Έχουν απαγορεύσει τις παρελάσεις από τον Μάρτιο του ’20

Η κυβέρνηση επιτρέπει κόσμο στα γήπεδα και στις συναυλίες, αλλά όχι στις εθνικές επετείους

Ρεπορτάζ Βασίλης Γαλούπης

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση της τελευταίας στιγμής, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή αντίδραση, στοχοποιήθηκαν για ακόμα μια φορά οι παρελάσεις. Αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς ότι στα σχεδόν 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη «κανονική» παρέλαση έχει γίνει μόνο μια φορά, την 28η Οκτωβρίου 2019. Έκτοτε οι παρελάσεις για τις εθνικές επετείους μετατράπηκαν σε ένα είδος «υψίστου δημοσίου κινδύνου» που με κάθε τρόπο κι αφορμή… ακρωτηριάζονται. Γιατί άραγε;

Η χθεσινή απόφαση ακύρωσης των μαθητικών παρελάσεων σε δύο εθνικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, όπως η ανατολική Μακεδονία και, κυρίως, η Θράκη, αποτελεί ακόμα μια υπενθύμιση ότι οι τιμητικές εκδηλώσεις σε εθνικές επετείους δεν είναι επιθυμητές. Ετσι χθες, με υπογραφή του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και κατόπιν επιστημονικών εισηγήσεων, ακυρώθηκε το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά τη συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων. «Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid», όπως αναφέρεται, και «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης». Λίγο αργότερα το ίδιο ανακοίνωσε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με τη ματαίωση των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων σε όλη την Περιφέρεια.

Οι αποφάσεις επικαλούνται ξεκάθαρα υγειονομικούς λόγους και δεν πρέπει, φυσικά, να συγχέονται με την ακύρωση της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, λόγω του εθνικού πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, που κηδεύεται σήμερα. Πράγματι, η επιδημιολογική εικόνα στη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στη χώρα μας δεν είναι καλή τις τελευταίες εβδομάδες. Το Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να δέχεται και πάλι πιέσεις. Οχι όμως επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, αλλά διότι η κυβέρνηση έχει μειώσει δραματικά από το καλοκαίρι και μετά τον αριθμό των ΜΕΘ για Covid, ενώ έδωσε από τον Ιούνιο παραπλανητικό σήμα ότι η πανδημία έχει σχεδόν τελειώσει.

Ας δούμε όμως σε ποιο τάιμινγκ ακυρώνονται, ως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, οι παρελάσεις. Τι συμβαίνει, δηλαδή, ταυτόχρονα, στην καθημερινότητά μας σε όλες τις άλλες δραστηριότητες. Οι μαθητικές παρελάσεις σε αν. Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία ματαιώθηκαν την ίδια στιγμή που:

• Αποφασίζεται από την κυβέρνηση η χωρητικότητα των ποδοσφαιρικών γηπέδων να αυξηθεί στο 90%, έτσι ώστε να είναι κατάμεστα από 30-40.000 εμβολιασμένους πολίτες, που φωνάζουν και μεταδίδουν αερολύματα διαρκώς.

• Οι μετακινήσεις ανεμβολίαστων κι εμβολιασμένων με ΜΜΜ γίνονται μαζικά πια, λόγω και της επιστροφής του Δακτυλίου.

• Οι πάσης φύσεως διαδηλώσεις στο κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης είναι καθημερινές από τον Σεπτέμβριο, με τα επίπεδα συγχρωτισμού αυξημένα και την τήρηση μέτρων προστασίας ανύπαρκτα.

• Μπαρ, ταβέρνες και καφετέριες γεμίζουν ασφυκτικά από εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους και από ανεμβολίαστους στους εξωτερικούς, ενώ επιτρέπονται ακόμα και οι χοροί ορθίων, ανεξαρτήτως αν μια περιοχή είναι στο «κόκκινο».

• Επιτρέπεται πλέον η παρουσία σε όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συχνά υψηλού συγχρωτισμού, ακόμα και με ένα απλό rapid test.

Κι όλα αυτά από την ίδια κυβέρνηση και τις επιστημονικές επιτροπές της, που μέσα στην τουριστική περίοδο του κατακαλόκαιρου υποβάθμισαν διά πανηγυρισμών την αξία της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με συνέπεια να αυξηθούν άμεσα τα κρούσματα, με ελλιπέστατους ελέγχους σε πλοία και μαγαζιά, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου «έτρεξαν» να πάρουν πίσω το μίνι lockdown της Θεσσαλονίκης, έπειτα από «εξέγερση» των καταστηματαρχών.

Μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο από κυβερνητικά… «Ναι», το «Οχι» ακούστηκε πάλι μόνο για τις παρελάσεις. Άνευ μιας πειστικής εξήγησης, που να συνάδει ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο με όλες τις άλλες αποφάσεις για την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Όσον αφορά τη διασπορά του ιού και τα επιλεκτικά κυβερνητικά μέτρα για τους εμβολιασμένους, να σημειωθεί πως το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε από τις 27 Ιουλίου ότι «οι πλήρως εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό, άρα θα πρέπει να φοράνε κι αυτοί μάσκες». Η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Βαλένσκι δήλωσε ότι «οι έρευνές μας έχουν βρει πως η ποσότητα του ιού που υπάρχει σε εμβολιασμένα άτομα με το στέλεχος Delta είναι παρόμοια με τα επίπεδα που βρέθηκαν σε μη εμβολιασμένα».

Σε σχετική μελέτη του οργανισμού, που πρωτοδημοσιεύτηκε από την «Washington Post», εξηγούνταν ότι τα επίπεδα του ιού σε περιπτώσεις εμβολιασμένων που μολύνονται από τον ιό μπορούν να είναι το ίδιο υψηλά όσο και σε μη εμβολιασμένα άτομα, ακόμα κι όταν οι εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν ελαφρά.

Η αξία των επετειακών εκδηλώσεων και των παρελάσεων για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι αυτονόητη. Και μόνο το γεγονός ότι η τελευταία παρέλαση της 25ης Μαρτίου έφτασε σε επίπεδα τηλεθέασης Euro 2004, δείχνει πολλά.

Να σημειωθεί ότι στη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου δεν επετράπη η παρουσία κόσμου λόγω κορονοϊού, με συνέπεια τα νούμερα τηλεθέασης της ΕΡΤ1 να εκτοξευθούν στο 60% των τηλεθεατών, που ήθελαν να δουν έστω κι από μακριά τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία.

dimokratia,27|10|2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com