25 Αυγ 2021

Απαντήσεις σε δισφημίες κατά της Ορθοδοξίας

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΣΦΗΜΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων

Κάποιος η κάποια τόλμησε να συγκρίνει την Ορθόδοξο Εκκλησία με τους απίστους Ταλιμπάν. Ο/η συγγραφέας του κειμένου από ότι φαίνεται από τα ίδια τα γραφόμενα του ΔΕΝ έχει ιδέα για το τί διδάσκει η Ορθοδοξία περί της θέσεως της γυναίκας μέσα στην κοινωνία, περί της ηθικής και περί ορθής και υγιούς έρωτος.

Βέβαια, μέσα σε λίγες γραμμές που επιτρέπει αυτή η ανάρτηση είναι αρκετά δύσκολο να δώσω ολοκληρωμένες απαντήσεις, όπως θα το ήθελα. Αλλά, επειδή με τα γραφόμενα του/της προσβάλλουν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, θεωρώ υποχρέωση μου να δώσω κάποιες απαντήσεις, κινούμενος από αγάπη προς τους αδελφούς του άρθρου.

1) Κατ’ αρχάς ΔΕΝ υπάρχει καμία συσχέτιση Ισλάμ-Ταλιμπάν και Ορθοδοξίας.

2) Η Ορθοδοξία είναι η εξ Αποκαλύψεως Θρησκεία, όπου ο αμαρτωλός άνθρωπος βρίσκει τον δρόμο για τον αγιασμό και σωτηρία του εν Χριστώ τω Θεώ ημών. Ενώ αντίθετα το Ισλάμ είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, που διαδίδεται με το σπαθί, τους αποκεφαλισμό χριστιανών και γενικότερα με την τρομοκρατία.

3) Η θέση της γυναίκας μέσα στην Ορθόδοξο Εκκλησία είναι ισότιμη με τον άνδρα. Μόνον μέσα στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ανυψώθηκε τόσο πολύ η γυναίκα. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο Κύριος με την τριήμερον Ανάσταση Του εμφανίστηκε πρώτα στις Μυροφόρες γυναίκες και όχι στους Αποστόλους Του.

4) Ως προς το ζήτημα της περιόδου των γυναικών, η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν την θεωρεί κάτι το “ακάθαρτο”. Χρησιμοποιεί τον όρο “ακάθαρτο”, όπως “ακάθαρτο” είναι ό,τι αποβάλλει ο οργανισμός, π.χ. η μίξα, τα ουρά, οι εκκενώσεις, ο ιδρώτας, κ.τ.λ.

Ο ιερός Χρυσόστομος μας διδάξει λέγοντας: ‘Να μην θεωρούμε ακάθαρτο μια φυσική λειτουργία του ανθρωπίνου οργανισμού. Διότι, μόνη ακαθαρσία είναι η αμαρτία’.

Αλλά, ας μη ξεχνάμε, ότι οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας μέσα στα 400/500 χρόνια της Τουρκοκρατίας, επηρεάστηκαν από το πώς θεωρεί το Ισλάμ αυτό το ζήτημα.

5) Ως προς τις απάνθρωπες εκτρώσεις, το ζήτημα ΔΕΝ χωρεί συζήτηση. Είναι καθαρός φόνος με διπλή μορφή. Πρώτον, διότι η φόνισσα μητέρα στερεί την πρόσκαιρη ζωή από το ίδιο το σπλάχνα της. Και δεύτερον, του στερεί την αιώνια ζωή.

Οι Εκτρώσεις ΔΕΝ είναι δικαίωμα κανενός. Συνέλαβες, οφείλεις να σεβαστείς την ζωήν που κυοφορείται μέσα σου. Γιατί κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ που είναι το δικαίωμα ζωής ενός ανυπεράσπιστο έμβρυο; Πόση υποκρισία, πόση κακία υποκύπτοντας αυτές οι γυναίκες!

6) Το αγιογραφικό χωρίο, “η δε γυνή, ίνα φοβείται τον άνδρα”, έχει παρερμηνευτεί. ΔΕΝ αναφέρεται στον φόβον, αλλά στον σεβασμόν που οφείλει να έχει η γυναίκα προς τον σύζυγό της. Αυτόν τον σεβασμόν οφείλομε να τον έχουμε όλοι, άνδρες και γυναίκες ο έναςπροςτον άλλον.

7) Τέλος, ως προς το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Έχω να πω τα εξής. Ο Άγιος Θεός ευλόγησε την σχέση ανδρός και γυναικός. “Άρσεν και θύλη εποίησεν αυτούς”.

ΔΕΝ ευλόγησε τις ανώμαλες σχέσεις. ΔΕΝ έπλασε τον άνθρωπο για ανωμαλίες.

ΔΕΝ ευλόγησε τις παράνομες σχέσεις μεταξύ ανδρών και ανδρών. Αλλά, ούτε τις παράνομες σχέσεις μεταξύ γυναικών και γυναικών.

Ο Άγιος Απόστολος Παύλος ξεκάθαρα μας διδάξει λέγοντας, ότι ‘ας μη πλανάται κανείς, διότι ούτε οι πόρνοι, ούτε οι μοιχοί, ούτε οι μαλακοί θα μπορέσουν να κληρονομήσουν την Βασιλείαν του Θεού ‘.

Εάν, λοιπόν, αυτές οι ηθικές αμαρτίες αποκλείουν αυτούς που τα διαπράττουν από την Βασιλείαν Του Θεού, πόσο μάλλον οι ανώμαλες σχέσεις θα αποκλείσουν τους τοιαύτα πράσσοντας από την Αιώνιον Ζωήν;

Αυτά έχω να πω με πολύ αγάπη προς όλους.

+Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων (Λαμπαδάριος, ο εκ Καλύμνου)

Εφησυχάζων Μητροπολίτης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Ορθόδοξος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com