25 Αυγ 2021

Θέλουν να αποσύρουν την άδεια από το τηλεοπτικό κανάλι «Наш» εξαιτίας των ισχυρισμών που είχαν διατυπωθεί σε αυτό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι σχισματική

 Ο λογότυπος του τηλεοπτικού καναλιού «Nash». Φωτογραγία: detector.media

Ο λογότυπος του τηλεοπτικού καναλιού «Nash». Φωτογραγία: detector.media

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διατύπωσε αιτιάσεις για το τηλεοπτικό κανάλι «Наш» («Nash») εξαιτίας μιας εκπομπής του Μαΐου, όπου συμμετείχε ο πρώην λαϊκός βουλευτής Πέτρος Σιμονένκο, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ΟΕΟ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σκοπεύει με δικαστήριο να ακυρώσει την άδεια του τηλεοπτικού καναλιού «Наш» εξαιτίας εκπομπής, στην οποία χαρακτήρισαν την ΟΕΟ ως σχισματικούς. Αυτή την απόφαση πήρε ο συντονιστής σε συνεδρίαση, στις 19 Αυγούστου, απόφαση την οποία υποστήριξαν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για την εκπομπή «Μαραθών» της 4ης Μαΐου του 2021, στην οποία συμμετείχε ο πρώην λαϊκός βουλευτής Πέτρος Σιμονένκο. Σε αυτή, ο πολιτικός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ΟΕΟ είναι σχισματικοί, και πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για αυτό». Τόνισε ότι η ΟΕΟ διαιρεί την Ορθοδοξία και επιδιώκει «να διχάσει την ουρανική κοινωνία, να υποτάξει μέρος εκείνων που υπηρετούν το σημερινό καθεστώς». Επίσης, αναφέρθηκε στις αρπαγές ναών και στους ξυλοδαρμούς πιστών και ιερέων.

Στο Εθνικό Συμβούλιο θεώρησαν ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκα από τον φιλοξενούμενο της εκπομπής «έχουν χαρακτήρα υποδαύλισης της θρησκευτικής και εθνικής έχθρας και μίσους».

Στο Εθνικό Συμβούλιο δήλωσαν: «Έχοντας υπόψη τόσο την τωρινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας, ενάντια στην οποία εξυφαίνεται ένας υβριδικός πόλεμος, όσο και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ανάμεσα στους οπαδούς της ρωσικής ορθοδοξίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία υπερασπίζεται την ανανέωση των σχέσεων της ουκρανικής ορθοδοξίας με τον παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα, ως αυτοκέφαλη τοπική εκκλησία, παρόμοιες εκφράσεις χειροτερεύουν την υφιστάμενη ήδη κατάσταση και στιγματίζουν τη μια από τις πλευρές της αντιπαράθεσης με σκοπό την υπεράσπιση και στοχευμένη ενεργό υποστήριξη αυτής της σύγκρουσης.

<...> Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ομιλητές έχουν δικαίωμα να εκφράζονται κριτικά για τη θρησκεία ή θρησκευτικές ομάδες. Ο Νόμος δεν απαγορεύει να ασκούν κριτική σε κάποια θρησκευτική διδασκαλία με διάφορες ομολογίες, αλλά ο Νόμος απαγορεύει να πλήττει κανείς τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών».

Νωρίτερα, το Εθνικό Συμβούλιο είχε επιβάλει πρόστιμα για απόψεις τις οποίες διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στις εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού «112», απόψεις που υποδαυλίζουν την θρησκευτική έχθρα και μίσος. Η λειτουργία του καναλιού «112», μαζί με τη λειτουργία δύο άλλων ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών, αργότερα απαγορεύτηκε.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

ΕΟΔ - Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων 24/08/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com