23 Μαΐ 2021

Δικτατορία επιστημόνων πολιτικά υποταγμένων

Καθηγητής Νευροεπιστημών απομακρύνεται από ομάδα συζήτησης της American Psychological Association όταν δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα.

Newsweek

Της Julia Marnin 14/5/21

Ένας καθηγητής νευροεπιστημών εκδιώχθηκε από την ομάδα διαδικτυακής επικοινωνίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (American Psychological Association, APA) κατόπιν ψηφοφορίας των μελών της ομάδας, αφού διατύπωσε την άποψή του ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα αλλά και λόγω προηγουμένων θέσεων που είχε δημοσιεύσει, ανέφερε σε άρθρο του το College Fix.

Ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης John Staddon στο Πανεπιστήμιο Duke απομακρύνθηκε από την  Εταιρεία Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης και Συγκριτικής Ψυχολογίας (SBNCP) της American Psychological Association, APA, (Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων), ειδοποιήθηκε μάλιστα γι΄αυτό από τη επιστημονική τριανδρία που προήδρευε της ομάδας, μέσω email,  ότι η χρήση του φόρουμ αποτελεί ένα "προνόμιο" (στο οποίο εκείνος δεν είχε πλέον δικαίωμα), σύμφωνα με δηλώσεις που αναδημοσιεύονται από την National Association of Scholars (NAS), στις 30 Απριλίου.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα ακροατήριο υποτιθέμενων επιστημόνων δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, όπως η πρόταση ότι υπάρχουν στη πραγματικότητα μόνο δύο φύλα», δήλωσε ο Staddon ως απάντηση στην ειδοποίηση της απομάκρυνσής του από την ομάδα του τμήματος, προτού επιτρέψει στη NAS να δημοσιεύσει τα  e-mail που ανταλλάχθηκαν. «Απίστευτο! Δεν με πειράζει να έχω μια λιγότερη υποχρέωση, αλλά νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να ανησυχεί κάποιος για την απροθυμία των συνεργατών να ανεχθούν τις αποκλίνουσες απόψεις.»

Η ανάρτηση που τάραξε τα νερά,  σύμφωνα με τον Staddon, είχε τον τίτλο «Χμμ ... Είναι η δυαδική άποψη του φύλου ψεύτικη; Ποια είναι η απόδειξη; Υπάρχει χρωμόσωμα Ζ;» Ο Staddon είπε στο Newsweek ότι την ανέβασε στις 15 Απριλίου.

«Η επιστήμη, η πραγματική επιστήμη, μπορεί και πρέπει να απομονωθεί από την πολιτική. Η επιστήμη έχει αξίες, έχει περιέργεια, ειλικρίνεια, ανοιχτό διάλογο, βασίζεται σε εμπειρικά γεγονότα  - αλλά δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι πολιτικές θέσεις», έγραψε στο Newsweek. «Τα περισσότερα από τα σχόλιά μου έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα μπορούσα να προσθέσω ότι η αίσθηση του χιούμορ βοηθά»

Ο Staddon  έλαβε το e-mail για την απομάκρυνσή του από την ομάδα του τμήματος στις 23 Απριλίου. Γράφτηκε από τον προκάτοχο του στο Indiana University Bloomington, Jonathan Crystal  ο οποίος είναι καθηγητής επιστημών ψυχολογίας και νευρολογίας, εξ ονόματος της τριανδρίας που προεδρεύει του τμήματος.

«Η ηγεσία του τμήματος έχει λάβει καταγγελίες σχετικά με ορισμένες από τις αναρτήσεις που έχετε κάνει στις ιστοσελίδες του τμήματος», δήλωσε ο Crystal, ο οποίος επισύναψε στο email  του και το κωδικό της σχετικής παράβασης του κώδικα δεοντολογίας του Πανεπιστημίου.

«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τα στοιχεία των καταγγελιών από τα παρελθόντα έτη, αλλά θα σημειώσω ότι ορισμένα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής αλλά και άλλοι έχουν εκφράσει και δημοσίως τις ανησυχίες τους για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε  το πώς οι αναγνώστες θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν κάποιες από τις δημοσιεύσεις σας», πρόσθεσε ο Crystal πριν  τον πληροφορήσει ότι η εκτελεστική επιτροπή ψήφισε να αφαιρεθεί η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Staddon από τη λίστα των συνεργατών.

«Δεν μπορώ να βρω τίποτα που θα μπορούσε να θεωρηθεί προσωπικά προσβλητικό» είπε ο Staddon μετά από προσεκτική μελέτη των παλαιών μηνυμάτων του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.

Το Newsweek επικοινώνησε με τον Crystal για να έχει και τη δική του θέση, αλλά δεν έλαβε κάποια απάντηση εγκαίρως ώστε να προωθηθεί για δημοσίευση.

«Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει την αδυναμία ορισμένων επιστημονικών κοινοτήτων να ανεχθούν τη διαφωνία σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με το φύλο και τη φυλή. Η ψυχολογία και η κοινωνιολογία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματικές από αυτή την άποψη», έγραψε ο Staddon σε ένα email στο College Fix.

Ο Staddon επιπρόσθετα, στις 22 Απριλίου, έγραψε ένα άρθρο για το  Psychology Today  όπου άσκησε κριτική στις κατευθυντήριες γραμμές της  APA και επέκρινε τον οργανισμό για συμβιβασμό «τόσο των επιστημόνων όσο και των επαγγελματιών».

«Για τους επιστήμονες, η ελευθερία του λόγου και της έρευνας είναι προαπαιτούμενα. Η APA πρέπει ασφαλώς να υποστηρίζει όχι μόνο τα παραπάνω αλλά και τα υψηλότερα δυνατά ερευνητικά πρότυπα», έγραψε στο άρθρο.

Η NAS δημοσίευσε τα e-mails που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Staddon και Crystal στην ενότητα « Η κουλτούρα της ακύρωσης στο χώρο της επιστήμης: παρουσίαση μιας περίπτωσης», ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του οργανισμού «να αντιμετωπίσει την κουλτούρα της ακύρωσης, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», σύμφωνα με το σχόλιο  του συντάκτη.

Σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς του SBNCP το αναμενόμενο είναι να «αντιμετωπίζουμε όλους με σεβασμό και προσοχή.»

«Είναι αποδεκτό σε έναν επιστημονικό οργανισμό  και στις επιστημονικές συναντήσεις τα μέλη να έχουν ισχυρές διαφορές απόψεων ή διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις στις πτυχές της ψυχολογικής επιστήμης», αναφέρει ο κώδικας δεοντολογίας. «Ωστόσο, αυτές οι διαφορές και οι διαφωνίες μπορούν να εκφρασθούν με τρόπους που δεν κάνουν τους άλλους να αισθάνονται απειλημμένοι, υποτιμημένοι, περιθωριοποιημένοι  ή να παρενοχλούνται. Μπορείτε να επικοινωνήστε ανοιχτά και διακριτικά με τους άλλους αλλά να είστε κόσμιοι σε απόψεις και θέσεις που είναι διαφορετικές από τις δικές σας».

Ο Staddon έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα θεωρητική έρευνα σχετικά με τη οργάνωση διαδικασιών, τη μνήμη, το χρονοδιάγραμμα και τις ψυχοβιολογικές πτυχές της ηθικής και οικονομικής φιλοσοφίας, σύμφωνα με τη σελίδα του Πανεπιστημίου του Duke.

Έχει συντάξει 6 βιβλία και έχει συγγράψει περισσότερες από 200 ερευνητικές μελέτες.

Το Newsweek προσέγγισε επίσης στην APA για σχολιασμό, αλλά δεν έλαβε κάποια απάντηση σε χρόνο κατάλληλο για δημοσίευση.

Πηγή: newsweek.com

https://mumdadandkids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com