13 Δεκ 2020

Τζέφρυ Πάϊατ: Η Ρωσική Εκκλησία διχάζει την Παγκόσμια Ορθοδοξία. Θα αυξηθούν οι Εκκλησίες που θα αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάϊατ, κατά τη συμμετοχή του στη «Διεθνή διάσκεψη εξωτερικών υποθέσεων για τη θρησκευτική Διπλωματία» έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση, όπως ότι: "η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να διχάσει την παγκόσμια Ορθοδοξία και ότι θα αυξηθούν οι Εκκλησίες που θα αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας". 

Ο κ. Τζέφρυ Πάϊατ στην εκτενή του παρέμβαση μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι: «το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδες για την εθνική ταυτότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αμερικανοί σέβονται βαθιά την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διατήρησε τον ελληνικό πολιτισμό μέσω αιώνων οθωμανικής κυριαρχίας. 

Όταν ο Υπουργός Πομπέο συναντήθηκε με την Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσαν το κοινό μας όραμα για τη στήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, είτε στην Τουρκία είτε στην Ουκρανία.

Ως στρατηγικοί εταίροι, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται επίσης για να ανταποκριθούν στην πρόκληση που θέτει η Ρωσία στις δημοκρατικές μας αξίες και συγκεκριμένα στην ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης εδώ στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει κερδίσει έναν αρνητικό χαρακτηρισμό από την Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας ως «χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας» για συμμετοχή σε συστηματικές, συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Ρωσία όχι μόνο αμφισβητεί την εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά συνεχίζει επίσης να προσπαθεί να καταστρέψει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τροφοδοτώντας την αστάθεια και υπονομεύοντας την κυριαρχία ανεξάρτητων εθνών που έχουν Ορθόδοξη πλειοψηφία.

Όταν πέρυσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραχώρησε Αυτοκεφαλία στην OCU σύμφωνα με τις επιθυμίες του ουκρανικού λαού, η Ρωσία σε απάντηση έκοψε τους δεσμούς με τον Παναγιώτατο. Στη συνέχεια, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έσπασε τους δεσμούς ή απείλησε να διακόψει τις σχέσεις με άλλες Εκκλησίες που ακολούθησαν το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Αυτή η αναπτυσσόμενη ομάδα περιλαμβάνει τώρα την Εκκλησία της Ελλάδας, την Εκκλησία της Αλεξάνδρειας και όλη την Αφρική, και πιο πρόσφατα την Εκκλησία της Κύπρου. Η λίστα θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι «αυτό το μήνα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, εξ ονόματος της Ρωσικής Εκκλησίας, δήλωσε ψευδώς ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι αυτός που ξεκίνησε το σχίσμα.

Ευχαριστούμε την Ελληνική Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη θαρραλέα υποστήριξή τους στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, και ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα σύμφωνα με τους κανόνες. Στο τέλος, ελπίζουμε ότι η Ρωσική Εκκλησία θα συμφιλιωθεί με την Εκκλησία της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας το κυρίαρχο δικαίωμα του ουκρανικού λαού να επιλέξει το δικό του μέλλον με τα δικά του μέσα λατρείας», κατέληξε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

oukraniko

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν βαφτίστηκαν οι Ρώσοι, η Αμερική δεν είχε ανακαλυφθεί.

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία έχει ιερούς κανόνες.

Ανώνυμος είπε...

Κάποια στιγμή ελπίζω να τα βρουν οι ηγέτες των κατά τόπους Εκκλησιών, για το καλό των ορθοδόξων και του κόσμου.

Ευαγγελία ζαλ είπε...

Η Ρωσία αμφισβητεί την "εξουσία" του Ορθόδοξου Πατριαρχη😢λυπάμαι! Τι είδους εξουσία είναι αυτή;

Ανώνυμος είπε...

Εμείς αγαπούμε και σεβόμαστε και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αλλά και τα άλλα Πατριαρχεία και τις κατά τόπους Εκκλησίες και όλο τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Μ'αυτό τό πλευρό νά κοιμάσαι,1:22μ.μ
χωρίς αγώνα μήν περιμένεις να τά βρούν οι άλλοι για τό καλό όλων...
Αλοίμονό μας,βουλιάζουμε καί εμείς
λέμε λόγια τού αέρα.

Ανώνυμος είπε...

Πολιτικές παρεμβάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Έφαγαν πολλούς τα τσαούλια της εξουσίας..

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΑΙΑΤ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!ΕΛΕΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Πίσω από τα μαθήματα Ορθοδοξίας είναι το "διαίρει και βασίλευε" για τα συμφέροντα αρχικά της Αμερικής και παράλληλα για την επίτευξη του στόχου που αφορά στην επικράτηση της πανθρησκείας. Έτσι μεθοδεύεται να μην υπάρχουν συμπαγή Ορθόδοξα Πατριαρχεία, ώστε όταν "πέφτει" ο ένας μεγάλος και εύκολα ελεγχόμενος για ευνόητους λόγους, να είναι αδύναμες οι αντιδράσεις των μικρών.
Αναλογίζομαι την ευθύνη του "μεγάλου" και της συνοδείας του που αποφασίζοντας μια αυτοκεφαλία γίνονται νεροκουβαλητές αυτών των σχεδίων. Ποια η ευθύνης τους ενώπιον του Θεού και της Εκκλησίας! Ποιες σελίδες Εκκλησιαστικής Ιστορίας γράφονται με τις δικές τους ενέργειες -αποφάσεις...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com