5 Ιαν 2020

Οικουμενικός Πατριάρχης: “κανονικώς αστήριχτη και εκκλησιολογικώς έωλος, η πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου”

ΦΑΝΑΡΙ: Στον ένα χρόνο από τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ΒΙΝΤΕΟ)
Στον ένα χρόνο από τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ΒΙΝΤΕΟ)
Στη συμπλήρωση του ενός χρόνου από τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε σήμερα από το Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στον ένα χρόνο από τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Μόσχας σχετικά με το ζήτημα σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου.
Παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Εκ μέρους της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας μίλησε ο Μητροπολίτης Λιβίβ κ. Μακάριος.
Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος τόνισε τις συκοφαντίες τις οποίες έχει υποστεί όλο αυτό το διάστημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφορικά με το ζήτημα αυτό. «Πλέον η Εκκλησία της Ουκρανίας πορεύεται εν πλήρη ελευθερία, ενώ όσοι δεν την αναγνωρίζουν καθοδηγούνται από άλλες δυνάμεις», σημείωσε.
Ακολούθως εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τόσο προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, όσο και προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο.
Δεν παρέλειψε ωστόσο, να σχολιάσει και την κίνηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου να συγκαλέσει Πανορθόδοξη Σύνοδο, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει διακόψει την επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη.
«Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί, η κανονικώς αστήριχτη και εκκλησιολογικώς έωλος, η πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου να καλέσει τους Ορθοδόξους προκαθημένους εις συνάντηση στο Αμμάν της Ιορδανίας  για την διατήρηση «της ενότητος εν ευχαριστιακή κοινωνία», ως γράφει αγγλιστί σε σχετική πρόσκληση. Οι πάντες γνωρίζουν ότι επί σειρά ετών το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν ευρίσκεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν μετά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, λόγω της διαφιλονικούμενης δικαιοδοσίας στο Κατάρ. Είναι επίσης γνωστό, ότι η Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε το μνημόσυνον των τριών πρώτων οι οποίοι ευρίσκονται εις κοινωνίαν με την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Συνεπώς, επί τη βάσει και μόνον της κοινής λογικής, η πρόσκλησις προς διατήρησην της ενότητος εν ευχαριστιακή κοινωνία εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, αφορά κατ’ ουσίαν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχη Μόσχας και όχι εις ολόκληρον το εκκλησιαστικό σώμα της Ορθοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Παρακολουθήστε το βίντεο με την αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη:
Ακολούθως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, ανέγνωσε το γράμμα που απέστειλε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την χορήγηση του Τόμου.
Νωρίτερα, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ. Ακολούθως τελέστηκε και ο Μέγας Αγιασμός.

Φωτογραφία: Φως Φαναρίου

3 σχόλια:

eastwest είπε...

Πρώτη ερώτηση: Παναγιώτατε επήλθε ειρήνη στην Ουκρανία;
Δεύτερον: Αφού είναι αστήρικτη η πρόταση του κ. Θεοφίλου, ο ίδιος τι πρόταση κάνει ώστε να συζητηθεί από ολόκληρη την Ορθοδοξία το ουκρανικό ζήτημα;

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλούμε τους Αρχιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως τους Οικουμενιστές, να προσέχουν περισσότερο όταν μιλούν δημοσίως, εάν θέλουν να έχουν την πλήρη εκτίμηση του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μου έχουν πει πολλοί συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ότι έχουν ήδη σταματήσει να παρακολουθούν τον δημόσιο λόγο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

ΜΑΡΙΑ είπε...

Ἐπιπρόσθετα,
πῶς ἀφορᾶ τό θέμα τῆς ἑνότητας μόνο τήν Ρωσία, ἀπό τήν στιγμή πού καμμία ἄλλη Τοπική Ἐκκλησία (πλήν τῶν τριῶν) δέν ἀναγνωρίζει ἐπίσημα τούς σχισματικούς Οὐκρανούς κι ἀπό τήν στιγμή πού κληρικοί καί λαϊκοί ἀπό διάφορες Ἐκκλησίες συνεχῶς βοοῦν; Ὅταν μάλιστα βοοῦν πιστοί (κλῆρος καί λαός) καί ἀπό τίς Ἐκκλησίες πού ὑποτίθεται ἀναγνώρισαν τούς σχισματικούς Οὐκρανούς;

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κωφεύει καί ἔχει τυφλωθεῖ; Δέν βλέπει, δέν διαβάζει καί δέν ἀκούει τίς βοές;

Ἀλλά καί καμμία ἀντίδραση νά μήν ὑπῆρχε, πῶς διατηρεῖται ἡ ἑνότητα τῆς Ὀρθοδοξίας οἰκουμενικῶς ἐπί τῆς οὐσίας, ἀπό τήν στιγμή πού μία "Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία" ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ἀπό ΚΑΜΜΊΑ (πλήν τῶν τριῶν) Ἐκκλησιῶν τῆς οἰκουμένης;
Αὐτό εἶναι "Ὀρθόδοξη ἐνότητα" γιά τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη;

Ἄν ἕνας πατέρας ἔχει πολλά παιδιά καί μόνο τρία τόν ἀναγνωρίζουν ὡς πραγματικό πατέρα τους, αὐτό λέγεται ἑνωμένη οἰκογένεια;
Δέν πρέπει νά γίνει test DNA σέ ὅλους γιά νά ἀποδειχθεῖ ἡ γνησιότητα τῆς πατρότητος;

Ἔτσι καί τώρα δέν πρέπει νά συνέλθουν σέ Οἰκουμενική Σύνοδο ἅπαντες οἱ Ἐπίσκοποι γιά νά λύσουν τό θέμα;
Πολλῷ δέ μᾶλλον ὅταν ἡ συντριπτική πλειοψηφία τῶν Τοπικῶν Ἐκκλησιῶν ΔΕΝ ἀναγνωρίζει ἐπίσημα τούς σχισματικούς Οὐκρανούς;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com