25 Σεπ 2019

Επίσκοπος Μπαρίσεβ Βίκτωρ “Από την αρχή του 2019 μέχρι σήμερα έχουν καταληφθεί με βίαιο τρόπο 91 ναοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2019 ο Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Ευρωπαϊκούς Διεθνείς Οργανισμούς Επίσκοπος Μπαρίσεβ κ.κ.Βίκτωρ πήρε μέρος στην ετήσια συνεδρίαση του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στην Βαρσοβία, όπου εμφανίστηκε και μίλησε για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος κ.κ.Βίκτωρ σημείωσε ότι από την αρχή του 2019 δε σταματούν οι πράξεις βίας προς τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και μερικές από αυτές έχουν πολύ επιθετικό χαρακτήρα. Παρανομούντες συνεχίζουν να κάνουν καταλήψεις ορθόδοξων ναών, προκαλούν στους ιερείς και πιστούς σωματικές βλάβες, συχνά σημειώνονται απειλές και ρητορικές μίσους. Οι Περιφέρειες όμως χωρίς να μελετήσουν προσεκτικά τα σχετικά έγγραφα, μαζικά και παράνομα κάνουν εγγραφές θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο όνομα της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουρανίας”. Πολύ συχνά αυτές οι εγγραφές πραγματοποιούνται με βάση πλαστά πρωτόκολα συνελέυσεων, στις οποίες ψηφίζουν πρόσωπα που δεν είναι μέλη των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Συνολικά, από την αρχή του 2019 μέχρι σήμερα έχουν καταληφθεί με βίαιο τρόπο 91 ναοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Πέραν αυτού, προκαλεί ανησυχία ο λεγόμενος “Νόμος περί μετονομασίας”, σύμφωνα με τον οποίον όλες οι θρησκευτικές οργανώσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι υποχρεωμένες να αλλάξουν την ονομασία τους. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας αβάσιμα συμπεριέλαβε στον κατάλογο τέτοιων οργανώσεων όλες τις κοινότητες, όλα τα μοναστήρια και όλες τις επαρχίες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γι'αυτό, η Μητρόπολη Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναγκαστικά κατέφυγε στη Δικαιοσύνη με αντίστοιχη μήνυση.
Επίσης, μήνυση έχει υποβληθεί για τη δίωξη του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κληρικού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του πρωθιερέως Βίκτωρ Ζεμλιανόϊ, κατά του οποίου συνεχίζεται η ποινική διαδικασία με δικαιλογία τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών.
Όλες οι αναφερόμενες παραβάσεις περιγράφονται και εξηγούνται αναλυτικά στη γραπτή δήλωση, την οποία η Αντιπροσωπεία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Ευρωπαϊκούς Διεθνείς Οργανισμούς διένειμε στους μετέχοντες στον ΟΑΣΕ. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα αυτού του Οργανισμού.
Επίσης, για την παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έκανε δήλωση ο Οργανισμός για την προστασία των δικαιωμάτων «Public Advocacy» που έχει συμβολευτική αρμοδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει δημιουργήσει βάση δεδομένων με υποθέσεις παραβίασης των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τελειώνοντας, ο Επίσκοπος κ.κ.Βίκτωρ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ότι τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία καταδεικνύουν ότι το πρότζεκτ χορήγησης του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην “Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας” ουσιαστικά έχει καταρρεύσει. Η απόφαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.Βαρθολομαίου όξυνε τις θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, καθώς τώρα σε αυτές παίρνουν μέρος και πρόσωπα που παλαιότερα ήταν ενεργοί υποστηρικτές της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”. Τώρα όμως αρνούνται τον Τόμο που έχει παραχωρηθεί, και απόδειξη αυτόυ είναι η πυροδότηση συγκρούσεων ανάμεσα στην “Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας” και στην “Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου”. Συμπεραίνεται ότι η χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στη νεοσυσταθείσα οντότητα με το όνομα “Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας” δε συνετέλεσε στην ειρήνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ουκρανία αλλά αντίθετα δίχασε πολύ περισσότερο τον Ουκρανικό λαό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com