9 Μαρ 2019

Φινλανδία: Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν θα εξαιρούνται πλέον της στράτευσης

Φινλανδία: Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν θα εξαιρούνται πλέον της στράτευσης
Αλέξανδρος Θεολόγου  
Ο νόμος που επέτρεπε στους άρρενες Μάρτυρες του Ιεχωβά να αποφεύγουν να υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία χωρίς ποινικές συνέπειες κάνει διακρίσεις μεταξύ των Φινλανδών πολιτών, απεφάνθη το Κοινοβούλιο της χώρας χαρακτηρίζοντας την σχετική διάταξη «προκατειλημμένη».

Η εξαίρεση των Μαρτύρων του Ιεχωβά από στρατιωτική ή εναλλακτική (κοινωνική) θητεία ίσχυε από το 1987 ωστόσο ο νόμος ανέκαθεν θεωρείτο προβληματικός από συνταγματικής απόψεως. Το θέμα έφθασε στην Δικαιοσύνη μετά από προσφυγή ενός πολίτη αντιρρησία συνείδησης –αλλά όχι Μάρτυρα του Ιεχωβά– ο οποίος φυλακίσθηκε το 2016 επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει.
Μέχρι σήμερα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά μπορούσαν να παίρνουν συνεχόμενες τριετείς αναβολές στράτευσης έως ότου έληγε η υποχρέωση να υπηρετήσουν η οποία στην Φινλανδία είναι το 29οέτος της ηλικίας των αρρένων. Οι οπαδοί της αίρεσης υποστηρίζουν ότι η αντίρρησή τους για στράτευση βασίζεται στην ειρηνιστική θεώρηση της Βίβλου.
Σημειωτέον ότι εκτός των γυναικών, οι οποίες δεν υποχρεούνται από τον Νόμο να υπηρετήσουν, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν η μόνη ομάδα Φινλανδών πολιτών που είχε το προνόμιο να εξαιρείται. Όμως με απόφασή του πέρυσι το Εφετείο του Ελσίνκι έκρινε ότι αυτό αποτελεί διάκριση εις βάρος των άλλων στρατευσίμων.
Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό η χώρα έχει γίνει καταφύγιο εκατοντάδων Μαρτύρων του Ιεχωβά από την Ρωσία. Επικαλούμενοι θρησκευτική δίωξη από την κυβέρνησή τους, περίπου 100 Ρώσοι οπαδοί της εν λόγω αίρεσης αναζήτησαν το 2018 άσυλο στην πιο ανεκτική Φινλανδία καθώς στην πατρίδα τους έχουν χαρακτηρισθεί ως «εξτρεμιστές» ενώ το κήρυγμά τους έχει απαγορευτεί.
Στα φινλανδικά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται σήμερα περίπου 200 μέλη τους και οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους φέτος θα αυξηθεί. Όπως επισημαίνουν πάντως στελέχη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, η ιδιότητα του Μάρτυρα του Ιεχωβά δεν συνεπάγεται αυτομάτως την χορήγηση ασύλου και κάθε περίπτωση θα εξετασθεί χωριστά, αναλόγως της θέσης που είχε ο αιτών, αν είχε συλληφθεί ή αν είχε πέσει θύμα βίας στην Ρωσία.
ptisidiastima.com,Μάρτιος 1, 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com