27 Φεβ 2019

Προβοκάτσιες κατά κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στα πέντε χωριά της Μπουκοβίνας


Προβοκάτσιες κατά κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στα πέντε χωριά της Μπουκοβίνας
Προβοκάτσιες σε χωριά της εκκλησιαστικής επαρχίας Τσερνοβτσύ και Μπουκοβίνα: Μπερεζνίτσα, Μπερεζόνκα, Ζαντουμπρόβκα, Βασλοβόβτσα και Τόβτρυ επιχειρήθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2019 από ακτιβιστές της λεγομένης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την Ένωση των Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, η οποία επικαλείται το Τμήμα Πληροφοριών και Μορφώσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι ακτιβιστές μεταφέρθηκαν στην Μπερεζνίτσα με δέκα οχήματα. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε στους όσους έφθασαν για να τους καθησυχάσει και να ζητήσει να σεβαστούν το νόμο. Οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας έψαλαν εκείνη τη στιγμή το ψαλτήρι μέσα στην Εκκλησία και προσεύχονταν στην Παναγία έξω δίπλα στις πόρτες. Νωρίτερα, στις 5:00 π.μ. ο Προϊστάμενος π. Κωνσταντίνος τέλεσε Θεία Λειτουργία, παρουσίᾳ του λαού, και στη συνέχεια τους χαιρετισμούς προς τιμή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ικετεύοντας και παρακαλώντας τον Θεό να επανέλθει ειρήνη στο χωριό.

Στο χωριό Μπερεζόνκα οι ακτιβιστές της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» επιχείρησαν τη διεξαγωγή της παρανόμου συνελεύσεως.
Στο χωριό Ζαντουμπρόβκα οι οπαδοί της νεοσύστατης εκκλησιαστικής δομής έφθασαν περίπου στις 11:00. Αναμένοντας την έλευση του «ιερέως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» ανέπτυξαν προκλητικές αφίσες, ενεργοποίησαν ηχεία και ύβριζαν τον Προϊστάμενο του Ναού της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου  Εκκλησίας π. Λεωνίδα, υποδαυλίζοντας το θρησκευτικό μίσος.
Στο χωριό Βασλοβόβτσυ οι οπαδοί της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» έφθασαν κατά το μεσημέρι. Περίπου 50 άτομα ζήτησαν να τους αφήσουν να εισέλθουν στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, προκειμένου να «τελέσουν ακολουθία». Οι ὡς άνω είχαν μαζί τους και τρείς «ιερείς» της ἐν λόγῳ εκκλησιαστικής δομής.
Στο χωριό Τόβτρυ οι καταληψίες οι οποίοι δρούσαν εξ ονόματος της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας», αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της κανονικής Εκκλησίας. Ήλθαν στα χέρια ενώ οι πιστοί κάλεσαν την αστυνομία και καταγγέλλοντας την προβοκάτσια υπέβαλαν αίτημα στα όργανα τάξεως.
Αυθημερόν στο χωριό Βελίκι Κουτσούροφ η θρησκευτική κοινότητα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ψήφισε υπέρ της κανονικής Εκκλησίας. Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας διενεργήθηκε η συνέλευση. Σύμφωνα με την Επιτροπή Καταμετρήσεως 632 μέλη της κοινότητας ψήφισαν «υπέρ» της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και 4 «κατά». Ο Προϊστάμενος ράντισε τους παρισταμένους με το Αγίασμα και οι πάντες διαλύθηκαν με χαρά για να επανέλθουν στα σπίτια τους.
Κατά την κατάληψη Ναού από σχισματικούς επλήγησαν δύο ενορίτισσες της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας
Ομάδα καταληψιών, παρουσίᾳ αντιπροσώπων του «Πατριαρχείου Κιέβου», στις 22 Φεβρουαρίου 2019 «έκοψε» τις κλειδαριές από τις πόρτες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της κανονικής Εκκλησίας του χωριού Ζιντιτσίν της περιφέρειας Βολύν της Ουκρανίας και τον κατέλαβε, απομακρύνοντας την κοινότητα από το κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τμήματος Πληροφοριών και Μορφώσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, το οποίο επικαλείται το Γραφείο Τύπου της εκκλησιαστικής επαρχίας Βολύν, κατά τη σύγκρουση επλήγησαν δύο κυρίες.
Κατά τον κληρικό του Ναού Ιερέα Ρωμανό Γκελέτα, επλήγησαν η γυναίκα του, η οποία τραυματίσθηκε στο μάτι από πέτρα, που ρίχθηκε, καθώς και η γυναίκα του Πρωθιερέα Βλαδιμήρου Γκελέτα, Προϊσταμένου του Ναού, η οποία τραυματίσθηκε στο μέτωπο. Ο Ιερέας ενημέρωσε ότι μόλις πληροφορήθηκαν οι ενορίτες για την κατάληψη του Ναού (οι καταληψίες ήταν αρτίως οργανωμένοι), άρχισαν να καταφθάνουν στο Ναό. Τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι έξωθεν νέοι, για κάποιο λόγο με μπαλακλάβες, ενεπλάκησαν άμεσα  στην κατάληψη του κτιρίου με τη διέλευση στον αύλειο χώρο του Ναού να ήταν αποκλεισμένη από αμάξι.
Στην αρχή των συγκρούσεων στο Ναό έφθασε με άγνωστο σκοπό «Καθηγούμενος» Νικόδημος της Μονής του «Πατριαρχείου Κιέβου» στο Λουτσκ. Προεξήρχε των χαιρετισμών με οπαδούς της «μεταβιβάσεως». Μεταξύ των «φιλοξενουμένων» του χωριού παρατηρήθηκαν φοιτητές της Ακαδημίας Βολύν του «Πατριαρχείου Κιέβου». Προ διαρρήξεως οι καταληψίες απαίτησαν κλειδιά από τον Προϊστάμενο για να εισπράξουν αρνητική απάντηση.
Μόλις «έκοψαν» τις κλειδαριές από τις πόρτες οι οπαδοί του «Πατριαρχείου Κιέβου» εισήλθαν στο Ναό, προκειμένου να διενεργήσουν «καταγραφή της περιουσίας». Στον αύλειο χώρο τακτοποιήθηκαν άγνωστοι, οι οποίοι άναψαν φωτιά και άρχισαν να εξασφαλίσουν την «ασφάλεια». Η πρόσβαση στο Ναό αποκλείσθηκε από οχήματα οπαδών του «Πατριαρχείου Κιέβου» με αποτέλεσμα ουδέν μέλος της θρησκευτικής κοινότητας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να μπορέσει να εισέλθει στο Ναό.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου στο χωριό κυκλοφόρησαν φυλλάδια με τυποποιημένη αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα. Επιπλέον, ο Ιερέας Ρωμανός Γκελέτα, κληρικός του ὡς άνω Ναού,  έλαβε αντίγραφο του «διοριστηρίου» από τον ιεράρχη του «Πατριαρχείου Κιέβου» Μιχαήλ Ζινκέβιτς, με το οποίο διοριζόταν Προϊστάμενος της ενορίας, της οποίας Προϊστάμενος τελεί ο κατά σάρκα πατέρας του, και εντασσόταν στην Αρχιερατική Περιφέρεια Κιβερτσόφ του «Πατριαρχείου Κιέβου». Παρά ταύτα, τόσο ο π. Ρωμανός, όσο και ολόκληρη η κοινότητα επιβεβαίωσαν κατ΄επανάληψιν την επιθυμία τους να παραμένουν υπό την κανονική Εκκλησία. Ειδικότερα δε, στις 10 Φεβρουαρίου διενεργήθηκε η νόμιμη ενοριακή συνέλευση, όπου οι πιστοί δήλωσαν την αφοσίωσή τους στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της, καταχωρώντας τις αποφάσεις τους στα Πρακτικά.
Εδώ και τριάντα χρόνια Προϊστάμενος του Ναού του χωριού Ζιντιτσίν τελεί ο Πρωθιερέας Βλαδίμηρος Γκελέτα, ο οποίος υπερασπίσθηκε την κοινότητά του και την Εκκλησία ακόμη την δεκαετία του 1990. Τότε οι οπαδοί του «Πατριαρχείου Κιέβου», προκειμένου να τον μεταπείσουν, απήγαγαν από την Εκκλησία για μερικές ώρες τον τρίχρονο υιό του Ρωμανό, ο οποίος σήμερα είναι κληρικός του ἐν λόγῳ Ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com