9 Ιαν 2019

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Επειγόντως σύγκληση της Ιεραρχίας

Αποτέλεσμα εικόνας για  σύγκληση της Ιεραρχίας
Επειγόντως σύγκληση της Ιεραρχίας
            Υπάρχει η ανάγκη επειγόντως να συγκληθεί η Ιεραρχία για να συζητήσει την ανοικτή επιστολή των 22 Μητροπολιτών που διαποιμαίνουν τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας.  Εντός των πρώτων μηνών του 2019 θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο Μακεδονικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση Ζάεφ βοηθείται από ισχυρούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των Σκοπίων και ασφαλώς θα βρει πάλι τις ψήφους των βολικών βουλευτών που του χρειάζονται για να οριστικοποιήσει τη δική του συγκατάθεση στη συμφωνία των Πρεσπών. Πάντα υποστηρίζω ότι όλη αυτή η ιστορία που παίζεται στα Σκόπια μου μοιάζει για θεατρική παράσταση. Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι τόσο οφθαλμοφανώς και τόσο σκανδαλωδώς ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων, που θα πρέπει στα παρασκήνια να πανηγυρίζουν οι γείτονες μας ότι «μας την έφεραν». Μόνον όσοι είναι ανόητοι δεν θα το κάνουν. 
Μετά την οριστική επικύρωση της συμφωνίας από τα Σκόπια το θέμα περνάει στην Ελλάδα. Η Βουλή των Ελλήνων για την επικύρωση και από Αυτήν της συμφωνίας μπορεί να συγκληθεί πλέον ανά πάσα στιγμή. Εν όψει αυτής της εξέλιξης «πάντες» οι αρχιερείς της Μακεδονίας (22 στον αριθμό) υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή, με την οποία κάνουν έκκληση προς την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία του τόπου να μην επικυρώσουν την συμφωνία.
Η επιστολή απευθύνεται και προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, έως τώρα, τηρεί στάση σιωπής προς την επιστολή των 22 Αρχιερέων, αδιαφορίας για το μέλλον της  Μακεδονίας και ευνοϊκής προς την κυβέρνηση Τσίπρα και προς την επιδίωξή της να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Ιερώνυμος  προτιμά  την ηρεμία της βουκολικής ζωής στη Ζάλτσα, όπου το καταφύγιό του.
Παραδόξως οι 22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας δεν απευθύνθηκαν στους άλλους Αρχιερείς, που αποτελούν τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι λάθος τους, όπως λάθος τους είναι πως δεν την απηύθυναν την επιστολή τους στην Ιερά Σύνοδο, ως προϊσταμένη τους Αρχή. Για να μη φανεί ότι η εν λόγω επιστολή, που γράφτηκε με γενναιότητα και εκφράζει το «πιστεύω» της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, είναι μια φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε για να δικαιολογηθούν οι ίδιοι στις επερχόμενες δραματικές εξελίξεις για την Μακεδονία και γενικότερα για τον Ελληνισμό οφείλουν να προκαλέσουν άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας. Αυτή οφείλει να συζητήσει και να λάβει πρακτικές αποφάσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει την Ιεραρχία κατόπιν αιτήσεως του 1/3 των μελών Της, δηλαδή 27 Αρχιερέων. Ήδη στην επιστολή των 22 εξέφρασαν δημόσια την υποστήριξή τους, τουλάχιστον τρεις Αρχιερείς και με το περιεχόμενό της συμφωνεί το σύνολο τους. Αυτό σημαίνει πως αν κληθούν θα  υπογράψουν την αίτηση σύγκλησης. Το κατεπείγον της  έγκειται στο να αποδειχθούν οι αρχιερείς «προμηθείς και όχι επιμηθείς» και να προλάβουν τις τραγικές εξελίξεις...-

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ιεραρχία θα πρέπει ασκήσει σκληρή κριτική στους Μητροπολίτες Ζακύνθου και Φλωρίνης που μνημονεύουν τον Επιφάνιο...

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com