29 Σεπ 2018

Δεν έχουν τον Θεό τους! Στους δανειστές και ο χώρος του Ζέιτενλικ, με τους 20.500 τάφους στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου!

Έδωσαν στο Υπερταμείο το συμμαχικό νεκροταφείο
Δεν έχουν τον Θεό τους! Στους δανειστές και ο χώρος του Ζέιτενλικ, με τους 20.500 τάφους στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου!

Aδιανόητο! Μέχρι και τους τάφους έδωσε η κυβέρνηση στο Κατοχικό Ταμείο! Οπως έγινε γνωστό, τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, εκεί όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα από τα 29 ακίνητα του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο για 99 ολόκληρα χρόνια. 
Αναστατωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής συζητούν ήδη τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, σε περίπτωση που το ακίνητο δεν εξαιρεθεί από τη μεγάλη λίστα, και αναρωτιούνται: «Τι το θέλουν και τι θα κάνουν το νεκροταφείο;» Οπως έγινε γνωστό, στη λίστα των 10.119 ακινήτων βρίσκεται και ο κωδικός ΚΑΕΚ 190111708031, που αντιστοιχεί στον χώρο των νεκροταφείων. Εκτός αυτού του ακινήτου, στην ίδια λίστα βρίσκονται το ινδικό νεκροταφείο, το πρώην Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος», ο Ιερός Ναός Αγίου Πολυκάρπου κ.ά. 
Για το θέμα η διοίκηση του δήμου έστειλε σχετική επιστολή με την οποία εκφράζει την έκπληξη και τον προβληματισμό της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου. 
Στα νεκροταφεία Ζέιτενλικ βρίσκονται θαμμένοι 8.089 Γάλλοι πεσόντες, 7.500 Σέρβοι, 3.000 Ιταλοί, 1.600 Βρετανοί και 400 Ρώσοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας. Το νεκροταφείο είναι χωρισμένο σε πέντε τομείς, ενώ η ονομασία Ζέιτενλικ σημαίνει «Ελαιώνας». 
Η είδηση, μάλιστα, έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τελέσει αύριο στον χώρο υπαίθρια λειτουργία και στείλει από τη δυτική Θεσσαλονίκη σε όλη την οικουμένη μήνυμα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και ενότητας. Η υπαίθρια λειτουργία, με φόντο τους 20.500 λευκούς μαρμάρινους σταυρούς πάνω από τους τάφους των στρατιωτών της Αντάντ οι οποίοι πολέμησαν στο μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γίνεται για πρώτη φορά.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται από χθες, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
dimokratianews29.09.2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com