10 Απρ 2018

Βέλη κατά του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα


ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν έλειψαν ούτε τις ημέρες της κορύφωσης του Θείου Πάθους οι αιχμηρές παρεμβάσεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για το μάθημα των Θρησκευτικών. Τις αφήσαμε κατά μέρος τότε, γιατί δεν θέλαμε να μπούμε στο παιχνίδι όσων βλέπουν τη Μεγάλη Εβδομάδα ως ευκαιρία να ξιφουλκήσουν εναντίον του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών επειδή οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες είναι πρόθυμες να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους ως επίκαιρες!
Δύο κυρίως εφημερίδες, η Αυγή και η Εφημερίδα των συντακτών, αποτέλεσαν φιλόξενο στέκι νομικών και «προοδευτικών» θεολόγων που συντονισμένα έβαλαν εναντίον της απόφασης του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, θύμισαν σε όλους μας τη μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος που έγινε τα τελευταία χρόνια, δεν ξέχασαν να μιλήσουν για τους στρεβλούς ζηλωτές, τους συκοφάντες, τους φονταμενταλιστές, τους υβριστές που εμπόδισαν την αναβάθμιση του μαθήματος την οποία με περισσή φροντίδα σχεδίασαν άξιοι θεολόγοι της Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης! 

Οι νομικοί επιχείρησαν ερμηνείες του Συντάγματος πολύ διαφορετικές από τη σκοταδιστική γραμμή του ΣτΕ και επέμειναν στην επιτακτική ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης!
Αυτό που όλοι οι παραπάνω ξέχασαν ή μάλλον υποκρίνονται πως δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι πλέον οι ατέλειωτοι διάλογοι και οι διαξιφισμοί γύρω από το χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος έφτασαν στο τέλος τους. Μπορούν να αρθρογραφούν όσο θέλουν, μπορούν να εκτοξεύουν βέλη επί δικαίων και αδίκων, μπορούν να κάνουν αναλύσεις νομικές, παιδαγωγικές, κουλτουριάρικες ψευτοθεολογικές. Εκείνο που όλοι όμως οφείλουμε να πράξουμε είναι ο σεβασμός προς την  απόφαση του ΣΤΕ για τα Θρησκευτικά που σημαίνει άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών να υπηρετεί την καλλιέργεια της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών. Εάν δεν το πράξουμε τότε καταλύουμε τη βασική αρχή της δημοκρατίας, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα στην αναρχία και πλέον το διακυβευόμενο δεν είναι ο χαρακτήρας του θρησκευτικού μαθήματος αλλά η ίδια η δημοκρατία.
Η περισσή αρθρογραφία ήταν βέβαια αναμενόμενη καθώς όσοι σχεδίασαν την πλήρη αλλοίωση του μαθήματος των Θρησκευτικών τα τελευταία χρόνια ήρθε η ώρα να μας εξηγήσουν γιατί κινήθηκαν με τόσο «ανορθόδοξο» τρόπο παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, βασικές αρχές της παιδαγωγικής αλλά και αυτή την ουσία της ορθόδοξης θεολογίας. Η μέχρι τώρα πάντως συλλογιστική τους αποδεικνύει ότι μάλλον αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπήρξαν πλήρως απροετοίμαστοι και παντελώς ακατάλληλοι για την σχεδιασθείσα από τους ίδιους αναβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com