25 Μαρ 2018

Πολύτιμες παρακαταθήκες του μακαριστού Γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου σχετικά με τη μέγιστη αξία μελέτης της εθνικής μας ιστορίας


Οφειλέτης ποιάς οφειλής είσαι;
[…] Ξέρετε πόσο σπουδαίο πράγμα είναι να μελετά κανείς είτε την προσωπική του ιστορία, είτε την Ιστορία του λαού του; Πολύ μεγάλο πράγμα· έχει πολύ μεγάλη αξία, αγαπητοί μου· αν δεν είχε αξία η μελέτη της Ιστορίας, δε θα έρχονταν εχθροί να τη διαστρέφουν και να τη διαστρεβλώνουν… Και η Ιστορία στην εποχή μας διαστρεβλώνεται όσο ποτέ άλλοτε.Ακούω κάτι πράγματα…, μα κάτι πράγματα που διδάσκονται οι μαθητές και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, ή, αν δεν διδάσκονται μέσα στο Πανεπιστήμιο, που κυκλοφορούν σε βιβλία, και διαστρέφεται η Ιστορία σε βαθμό εξοργιστικό…
Ας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Οι Τούρκοι διαδίδουν στην Αμερική, με έντυπα και λοιπά, δίνοντας πολλά λεφτά, ότι ο Όμηρος ήταν Τούρκος!... Ή ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος και άλλοι Έλληνες της Μικράς Ασίας ήταν Τούρκοι!... Κι επειδή οι νεότεροι άνθρωποι δεν διαβάζουν Ιστορία- ο πολύς κόσμος δε διαβάζει Ιστορία- πού να ξέρει τώρα ο Αμερικάνος για τον Θαλή τον Μιλήσιο αν ήταν Έλληνας ή …Τούρκος; Κι έτσι παρουσιάζουν τους Έλληνες, τους Ίωνες φιλοσόφους, τους παρουσιάζουν, παρακαλώ, οι Τούρκοι ως Τούρκους![Ο Τουργκούτ Οζάλ, πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, στο περίφημο ιστορικό του έργο, που γράφτηκε το 1986, είχε ισχυριστεί τα εξής: «Ο Όμηρος, ο συμπατριώτης μας, άρχισε από την Ανατολία, στον 9ο αιώνα π.Χ. Εκείνο που αργότερα θα ονομάσουν εσφαλμένα ελληνικό θαύμα»!].

Και να αναλογιστούμε ότι στο προσκήνιο της Ιστορίας οι Τούρκοι έχουν έρθει τώρα τελευταία, τους τελευταίους αιώνες. Οι Τούρκοι ήταν άγνωστοι· είχαν έρθει από τη Μογγολία, το Τουρκιστάν, από το Αφγανιστάν, από ‘κει, και τα λοιπά. Στο προσκήνιο λοιπόν της Ιστορίας οι Τούρκοι μπήκαν τελευταία, τους τελευταίους αιώνες· κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων εμφανίστηκαν. Αυτό λοιπόν που ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι εδώ υπήρχαν προ Χριστού, δεν είναι απλά ανιστόρητο, αλλά… είναι φοβερό πράγμα, κι εγώ δεν ξέρω τι είναι!
Ή εκείνο που λένε, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σκοπιανός… ή και Βούλγαρος! Μα είναι γνωστό ότι όλοι αυτοί, ως Σλάβοι, -σλαβικά φύλα είναι αυτά- ήρθαν κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος είναι προ Χριστού, είναι τέσσερις αιώνες προ Χριστού, τότε που ακόμη στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανιστεί τα σλαβικά φύλα· από πού κι ως πού λοιπόν ήταν Σλάβος;… Φοβερά πράγματα! Διαστροφή φοβερή! Γι' αυτό κάπου διάβαζα ότι αυτός ο τάφος του Φιλίππου που τώρα βρέθηκε στη Βεργίνα[[ η ομιλία αυτή είχε εκφωνηθεί το 1978 ]] μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα. Επιχειρείται φοβερή διαστροφή της Ιστορίας! Φοβερή!
Ή η επανάσταση του 1821,που κάποιοι λένε ότι ήταν ταξική! Η Επανάσταση του ΄21 ταξική;… Για όνομα του Θεού! Όλοι οι αγωνιστές ήταν μέσα σε στερήσεις και κακουχίες, ανάμεσα σε περιπέτειες. Ο Μακρυγιάννης δικάστηκε και καταδικάστηκε να πεθάνει στη φυλακή, αλλά κι ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή, γιατί ήθελαν να υπερασπίσουν τα δίκαια της φυλής, την ελευθερία της πατρίδος. Ποιος ταξικός αγώνας; Φοβερή διαστροφή!
Αν δεν είχε αξία λοιπόν η Ιστορία, αγαπητοί μου, θα διαστρεφόταν; Πάει να πει ότι έχει αξία η Ιστορία. Θέλω να σας παρακαλέσω να προσέχετε πολύ τι ακούτε, αλλά και τα παιδιά σας το τι μαθαίνουν και τι ακούν· χρειάζεται πολλή προσοχή.
ΠΗΓΗ: Πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου, Επιλογή Ψαλμών, τόμος Β΄, εκδόσεις Ιεράς Μονής Κομνηνείου Λαρίσης, Λάρισα 2015, σελ.244-246[απομαγνητοφωνημένη ομιλία 14η,ερμηνεία Ψαλμού 142]. πηγή:ἠλεκτρονικό ταχυδρομεῖο-hristospanagia3

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άριστο είναι να δημοσιεύετε τα σχόλια όταν λένε την αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα. Αυτά που λέει ο μακαριστός γέροντας Αθανάσιος είναι αληθινά μα χρήζουν περαιτέρω αναλύσεως. Οι πραγματικοί τούρκοι της μικράς ασίας είναι περίπου το 10% του πληθυσμού, οι υπόλοιποι είναι εξισλαμισμένοι ρωμιοί, αρμένιοι, σλάβοι, αλβανοί και φυσικά κούρδοι. Το λάθος δεν είναι αυτών που αυτοαποκαλούνται τούρκοι,δικό μας είναι, των ελλήνων, των ρωμιών κυρίως που ενώ είχαμε όλες τις πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες στα χέρια μας του οθωμανικού μορφώματος, ενώ κυριαρχούσαμε και στα διοικητικά εν μέρει πράγματα θα μπορούσαμε να υφαρπάξουμε την εξουσία και να εδραιωθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης στο χώρο που του υφάρπαξαν ένα μπουλούκι κατσαπλιάδων και αγρίων τζιχάντ του μεσαίωνα. Όσο για την ελληνική επανάσταση να πω δυό λόγια. Οι προύχοντες και πολλές φορές ηγετικά στελέχη του ελληνισμού υπηρέτησαν ή δεν υπηρέτησαν τον κατακτητή? Το υπηρέτησαν! Από φόβο μη χάσουν το κεφάλι τους, και συνήθισαν τη σκλαβιά, οικειοποιήθηκαν τα ανομολόγητα! Όχι όλοι, υπήρξαν και φωτεινές μορφές, η Εκκλησία έπαιξε καταλυτικό ρόλο ώστε να αποκοπεί ο πλήρης αφελληνισμός που ήταν μια αιμορραγία άνευ προηγουμένου από τους εξισλαμισμούς, εκούσιους και ακούσιους. Λαμπρό παράδειγμα ο Ερντογάν, ο προπάππος ήταν Πόντιος ρωμιός και αντάρτης κατά των τούρκων και το δισέγγονο ορκισμένος εχθρός των πατριωτών του παππού του! Τι θέλω να πω, ότι μέγα πλήθος ρωμιών τούρκεψαν, και μια μικρή ζύμη ελλήνων πάμφτωχων σε μια απόμερη εσχατιά της ρωμιοσύνης αγανάκτησε, πήρε τα όπλα κατά όλων εκείνων που είτε συμμαχούσαν με το κατακτητή για να μη χάσουν τα κεκτημένα τους είτε με τον ίδιο το κατακτητή. Άρα δεν ήταν μόνο εθνικοπαλευθερωτικός, ήταν ΚΑΙ ταξικός και ας μη μας ξενίζει η λέξη επειδή παραπέμπει σε ανόητες σοσιαλμπούρδες..

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com