22 Μαρ 2018

Βιαστικές παρερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά


Βιαστικές παρερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ  για τα Θρησκευτικά
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Ενώ ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, πολλοί σπεύδουν να την ερμηνεύσουν μολονότι δεν την έχουν διαβάσει!

Κάποιοι εξ αυτών, του Υπουργού Παιδείας μη εξαιρουμένου, αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τις Υπουργικές Αποφάσεις (Υ.Α.) Φίλη για τα Θρησκευτικά ενώ σήμερα στα σχολεία εφαρμόζονται οι Υ.Α. Γαβρόγλου που αντικατέστησαν εκείνες του Νίκου Φίλη. Επομένως, καταλήγουν, καμία υποχρέωση δεν δημιουργεί προς το Υπουργείο η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ (sic)! Τραγελαφικό ότι την παραπάνω συλλογιστική υιοθέτησε με δήλωση του και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος!
Δεν θα απαντήσουμε αναλυτικά στην παραπάνω λανθασμένη ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ. Θα διατυπώσουμε την άποψή μας όταν τη μελετήσουμε στο σύνολό της. Απλώς, για να μην επαναλαμβάνεται η ίδια "καραμέλα", μέχρι την μελέτη όλης της απόφασης και την ερμηνεία της από νομικούς, μεταξύ αυτών και από τους νομικούς συμβούλους του Υπουργείου Παιδείας που πιστεύουμε ότι θα κάνουν το χρέος τους υποδεικνύοντας στον Υπουργό τι είναι δέον να πράξει, σημειώνουμε επιγραμματικά τα εξής:
1. Οι Υ.Α. Γαβρόγλου ελάχιστα διαφέρουν από τις Υ.Α. Φίλη. Πρόκειται για την ίδια προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» του μαθήματος των Θρησκευτικών με την ίδια ακριβώς προσέγγιση του περιεχομένου του μαθήματος. Ακόμη και ο κ. Γαβρόγλου στις πολλές του συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών τονίζει ότι πρόκειται για κοινή προσπάθεια με συνέχεια, που ξεκίνησε από τον Νίκο Φίλη και συνεχίστηκε με τον ίδιο! Μικροαλλαγές κατά την διαδικασία έκδοσης νέων ΦΕΚ δεν αλλάζουν την ουσία των Υ.Α.
2. Απλή παράθεση δίπλα – δίπλα των Υ.Α. Φίλη και Γαβρόγλου αναδεικνύει τις ελάχιστες και όχι επί της ουσίας διαφορές τους και την πλήρη τους ομοιότητα ως προς το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του «νέου» μαθήματος των Θρησκευτικών.
3. Το ΣτΕ ακυρώνει τις Υ.Α. Φίλη αλλά προφανώς στηρίζεται σε ένα σκεπτικό (δεν το έχουμε ακόμη διαβάσει) το οποίο αναφέρεται σε όλο τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει το μάθημα των Θρησκευτικών ώστε να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα.
4. Προσπάθεια παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ από το Υπουργείο Παιδείας δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπάρχουν νόμοι και διατάξεις που καθορίζουν τι δέον γενέσθαι όταν η Διοίκηση, εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας, δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά παρέκκλιση των προβλέψεων και αυτού του Συντάγματος. Οι νομικοί που αγωνίστηκαν για να φτάσουμε ως εδώ δεν θα παραδώσουν τώρα τα όπλα. Ας μην αναλύσουμε όμως περισσότερο το ζήτημα προσδοκώντας αλλαγή στάσης του Υπουργείου και εφαρμογή της νομιμότητας αμέσως μόλις μελετηθεί στο σύνολό της η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Τάτσης να συνεχίσει να γράφει τα άρθρα του που ξεσκεπάζουν τα άθεα σχέδια που έχουν καταστρώσει για τον αποχρωματισμό των Ελλήνων από Ορθοδοξία.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com