14 Φεβ 2018

Όλοι οι πολίτες της Ολλανδίας δωρητές οργάνων δια νόμου

Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες έναν νόμο που προβλέπει την εγγραφή όλων των πολιτών, ηλικίας άνω των 18 ετών, για δωρεά οργάνων, εκτός αν δηλώνουν ρητά την άρνησή τους. 
Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε οριακά με 38 ψήφους υπέρ και 36 κατά.
Το νομοσχέδιο το είχε καταθέσει στη βουλή προς ψήφιση ένα μέλος του κεντρώου κόμματος D66 με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των δωρητών οργάνων στη χώρα των 17 εκ. κατοίκων
Σύμφωνα με την «Liberation», οι Ολλανδοί πολίτες θα λάβουν δύο μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο που θα τους ζητούν να δηλώσουν εάν δέχονται ή όχι να γίνουν δωρητές. Αν δεν δηλώσουν άρνηση κατά την παραλαβή του δεύτερου μηνύματος στο e-mail τους,τότε τα ονόματά τους θα συμπεριλαμβάνονται αυτομάτως στον κατάλογο των δωρητών οργάνων.
Αυτός ο νόμος είχε ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή της Ολλανδίας το 2016. Ωστόσο, οι αντίπαλοι των κεντρώου κόμματος έσπευσαν να επικρίνουν το νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι, η κίνηση αυτή δίνει υπερβολική εξουσία στην κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα συμβεί στους πολίτες μετά το θάνατό τους.

 Ο Πία Ντίτζκστρα, μέλος του κόμματος D66 που εισήγαγε το νομοσχέδιο, έκανε κάποιες αλλαγές προβλέποντας ότι οι συγγενείς του θανόντος θα έχουν πάντα την τελευταία λέξη, εκτός εάν ο θανών εκφράζει ρητά την άρνησή του να δώσει τα όργανά του.
Πριν από οποιαδήποτε δωρεά οργάνων,οι αρχές πρέπει να ενημερώνουν και την οικογένειά τους, διαφορετικά η δωρεά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, επισημαίνει ο Ολλανδός πολιτικός του κόμματος D66, Πία Ντίτζκστρα. 

Από athensvoice.gr14/02/2018

1 σχόλιο:

BILL TZIN είπε...

Το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας, για όσους δεν το γνωρίζουν. Το φρόντισε ο Λοβέρδος χωρίς να ενημερωθεί επαρκώς ο κόσμος:

"Ριζική αναδιάρθρωση στον τρόπο αντιμετώπισης της δωρεάς οργάνων έφερε ο ν. 3984/2011. Ο εν λόγω νόμος καθιέρωσε την εικαζόμενη συναίνεση για όλους τους πολίτες της χώρας, καθιστώντας μας, αυτομάτως, εν δυνάμει δότες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν δηλώσει ρητά την αντίθεσή του στο να γίνει δότης οργάνων, θεωρείται ότι έχει συναινέσει σε αυτό.
Η δυνατότητα άρνησης δηλαδή, διασφαλίζει την επιθυμία του εκλιπόντος να μην γίνει δότης, πράγμα που με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο δεν διασφαλιζόταν, αλλά επαφιόταν στην απόφαση της οικογενείας του.

Το νέο αυτό νομικό πλαίσιο, όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε σωρεία αντιδράσεων σε ορισμένες ομάδες της κοινωνίας μας και κατέστη πρακτικά ανεφάρμοστο. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα με τους συγγενείς εκλιπόντων, οι οποίοι είτε για θρησκευτικούς λόγους, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης, είτε λόγω του έντονου πόνου που βίωναν, αρνούνταν να δώσουν τα όργανα των εν δυνάμει δοτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία διευκρινιστική διάταξη μέσω του, κατά τα άλλα άσχετου με το θέμα, ν. 4075/2012, άρθρο 55 παρ. 4, με την οποία προστέθηκε στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 3984/2011 (Α΄ 150) η φράση «και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του»."

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com