28 Νοε 2017

Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αναγνώρισε τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων

Αποτέλεσμα εικόνας για РЕШЕНИЕ на Св. Синод по повод отправено писмо от Македонската православна църква
«Καπελώνει» τον θρόνο της Σερβίας και βάζει βόμβα στα Βαλκάνια

Α. Τριανταφύλλου
Απόφαση-βόμβα έλαβε χθες το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, αναγνωρίζοντας τη σχισματική και αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» Εκκλησία, κάτι που -όπως εκτιμάται- μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εκκλησιαστικές, διπλωματικές και πολιτικές αντιδράσεις στη Βαλκανική, εν όψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ. 
Η απόφαση που ελήφθη από τη Σύνοδο υπό τον Πατριάρχη Νεόφυτο αποδεικνύει ότι το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, καθώς -όπως όλα δείχνουν- φαίνεται να έχει αποδεχθεί τον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου σε ένα επικίνδυνο εκκλησιαστικό παιχνίδι με πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις. 
Με την ομόφωνη απόφασή της να ανταποκριθεί θετικά στην αίτηση της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας στη Βουλγαρία δημιουργεί μείζον μέτωπο με το Πατριαρχείο Σερβίας. Στις αρχές Νοεμβρίου ο σχισματικός Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ζήτησε την αναγνώριση και την απόδοση Αυτοκεφαλίας στη «Μακεδονική» Εκκλησία από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.
Τελικά το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αποδέχθηκε την αίτηση αναλαμβάνοντας τον ρόλο της «μητέρας» της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ανακοίνωσε «διπλωματικά» ότι «θα διαμεσολαβήσει και θα υποστηρίξει και στις άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα βήματα, την καθιέρωση κανονικού καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας».
Η απόφαση αυτή δημιουργεί πολλαπλά εκκλησιολογικά προβλήματα, καθώς βάσει των Ιερών Κανόνων το έδαφος της ΠΓΔΜ ανήκει εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Σερβίας, συνεπώς το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν μπορεί να αποφανθεί για το θέμα αυτό, ως αναρμόδιο. 
Επιπλέον, η μόνη εκκλησιαστική Αρχή να αποφανθεί επί αιτήματος αναγνώρισης και αυτοκεφαλίας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η επιχειρηματολογία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας είναι ταυτόσημη με την ερμηνεία που αποδίδει στους Ιερούς Κανόνες το Πατριαρχείο της Μόσχας, που υποστηρίζει ότι κάθε Πατριαρχείο μπορεί να γίνει «μητέρα» Εκκλησία. 
dimokratianews,28.11.2017
Φωτό από Гласове
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
РЕШЕНИЕ на Св. Синод по повод отправено писмо от Македонската православна църква
27 ноември 2017 12:23, Българска Патриаршия
Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26)
§ 1. - Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. - пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ.
Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания,
Св. Синод единодушно РЕШИ:
При положение, че МПЦ признава БПЦ–БП за своя Майка-Църква, БПЦ–БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.
§ 2. – Във връзка с предходното решение,
Св. Синод РЕШИ:
Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.
Председател на Св. Синод
† НЕОФИТ
Патриарх Български
и членове:
Сливенски митрополит † ЙОАНИКИЙ
Великотърновски митрополит † ГРИГОРИЙ
Ловчански митрополит † ГАВРИИЛ
Пловдивски митрополит † НИКОЛАЙ
Доростолски митрополит † АМВРОСИЙ
Западно- и Средноевропейски митрополит † АНТОНИЙ
Варненски и Великопреславски митрополит † ЙОАН
Неврокопски митрополит † СЕРАФИМ
Русенски митрополит † НАУМ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας δεν λέει αυτό. Η απόφαση λέει ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας θα αναλάβει πανορθοδόξως διαμεσολαβητικό ρόλο για την αναγνώριση της κανονικότητας της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Με οδηγό την αλήθεια, που μας την διαφυλάσσει η σύγχρονη ιστορία,για να μην καταφεύγουμε στο μακρινό παρελθόν, οι Σλάβοι και οι Βούλγαροι πάντοτε άλλα έλεγαν, άλλα εννοούσαν και άλλα έκαναν. Ας μην τα απαριθμήσουμε, διότι είναι ατελείωτα και πολύ πονετικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες... Η κινητικότητα περί το θέμα του ονόματος των Σκοπίων σε πολιτικό επίπεδο, συνδυαζόμενη με την στάση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας στη "σύνοδο του Κολυμπαρίου" και την τωρινή της "αγαπητική" κίνηση, είναι πολύ πιθανό να φέρουν πολλά στο προσκήνιο. Μακάρι να μην είναι οδυνηρά για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Πάντως, κάτι "μαγειρεύεται"...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com