16 Ιουν 2017

Η Κολομβία αναγνώρισε επίσημα την ”οικογενειακή ένωση” του ομοφυλοφιλικού τρίο

Μια ομάδα τριών ομοφυλόφιλων ανδρών που ζουν στο Μεντεγίν της Κολομβίας έχουν επικυρώσει επιτυχώς την ένωσή τους με έγκριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με αναφορές των τοπικών ΜΜΕ.

Η πολυγαμική ένωση, στην οποία οι τρεις αναφέρονται ως “trieja” (ή “thruple” – σε αντίθεση με το “pareja” ή “ζευγάρι”) καταχωρήθηκε από την πόλη ως “Ειδικό Κληρονομικό Καθεστώς ενός Τρίου” (“Regimen Patrimonial Especial de Trieja”) σύμφωνα με έγγραφο που παρείχε η ομάδα στο Κολομβιανό περιοδικό Semana.
Οι υποστηρικτές του ομοφυλοφιλικού «γάμου» έχουν από καιρό αρνηθεί ότι ένας επαναπροσδιορισμός του συζυγικού δεσμού θα οδηγούσε στην πολυγαμία. Ωστόσο, οι υπερασπιστές της φυσικής οικογένειας καθώς και δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστήριξαν ότι ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι έχουν “το δικαίωμα” να “παντρευτούν” όποιον επιθυμούν συνεπάγεται τη νομιμοποίηση τέτοιων ενώσεων.
Αν και η ένωση δεν είναι «γάμος» βάσει του νόμου της Κολομβίας, είναι ένα καθεστώς δικαιωμάτων κληρονομιάς που αντιστοιχεί σε αυτά που ονομάζονται «unions of fact», τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο «γάμο του κοινού δικαίου» στις αγγλόφωνες χώρες. Οι άνδρες αναφέρονται στον εαυτό τους ως “συζύγους” ο ένας στον άλλον.
Κανονικά, τέτοια «οικογενειακά καθεστώτα» καταγράφονται για ζευγάρια που ζουν μαζί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και είναι τώρα ανοικτά σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια λόγω πρόσφατων αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κολομβίας. Ωστόσο, ο γραμματέας στη Μεντεγίν επέτρεψε στην ομάδα να καταχωρήσει το οικογενειακό της καθεστώς υπό ένα νέο τίτλο, αυτόν ενός «thruple», μιας ένωσης τριών.
”Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό καθεστώς, το θεμέλιο του οποίου είναι η σχέση ενός τρίου που έχουμε σήμερα, διότι αν δεν το κάνουμε αυτό δεν θα την φέρναμε [την σχέση] στην εκπλήρωση και σε κάθε περίπτωση μπορεί να συσχετιστούν διάφορα άτομα μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, το φύλο, τη φυλή, τη θρησκευτική πίστη, την εθνότητα. . . που δεν απαγορεύεται ούτε από το διεθνές δίκαιο ούτε από το νόμο της Κολομβίας”, δήλωσαν οι τρείς άντρες  στο «Σύνταγμα Ειδικού Κληρονομικού Καθεστώτος ενός Τρίου». Το έγγραφο περιέχει τη σφραγίδα της Δημοκρατίας της Κολομβίας και υπογράφεται από κυβερνητικό συμβολαιογράφο.
Οι τρεις ομοφυλόφιλοι που συνιστούν το «thruple», ο Manuel Bermúdez, ο Víctor Hugo Prada και ο Alejandro Rodríguez, λένε ότι ένας τέταρτος άνδρας, ο Alex Esnéider Zabala, θα είχε εγγραφεί στην ομάδα, αλλά πέθανε από καρκίνο του στομάχου πριν γίνει η καταχώρηση. Ωστόσο, η ομάδα σχεδιάζει να κάνει μια δημόσια τελετή “γάμου” σε αρκετούς μήνες, κατά την οποία ο νεκρός Zabala θα εκπροσωπηθεί από μια…κούκλα με μια ηχητική καταγραφή της φωνής του που έγινε πριν από το θάνατό του.
Η καταγραφή αυτού του πολυγαμικού τρίου έχει αναφερθεί ευρέως στην Κολομβία και χαιρετίζεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως νέο ορόσημο στην εξέλιξη του γάμου στη χώρα, της οποίας το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη επιβάλει αυστηρό καθεστώς ομοφυλοφιλικού «γάμου» και άλλων ειδικών δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους στους θεσμούς του έθνους, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών Καθολικών σχολών.
Η ομοσπονδιακή αντιπρόσωπος Ángela Hernández κατήγγειλε την νομιμοποίηση της ομάδας στη σελίδα της στο Facebook, λέγοντας ότι “στον θεσμό της οικογένειας έχει δοθεί η θανατική ποινή και ως εκ τούτου υποφέρουμε καθημερινά επιθέσεις όπως αυτή”.
“Η ηθική παρακμή στην οποία έχουμε φτάσει είναι πολύ θλιβερή”, πρόσθεσε. “Με αυτόν τον ρυθμό η παιδεραστία και η ζωοφιλία σύντομα θα είναι φυσιολογικές. . . Ήρθε η ώρα να αυξήσουμε τις φωνές μας”.
Μια πολυγαμική «οικογένεια» που ζούσε στη Γιούτα των ΗΠΑ, η οποία έγινε θέμα της τηλεοπτικής εκπομπής «Sister Wives», κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης επιδιώκοντας να ανατρέψει τους νόμους της Γιούτα που απαγορεύουν τη διγαμία το 2011, και ανέφερε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Λώρενς κατά Τέξας που όρισε τους αντι-ομοφυλοφιλικούς νόμους ως “αντισυνταγματικούς”. Το 2013, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε υπέρ τους, αλλά η απόφαση ανατράπηκε κατόπιν έφεσης. Στη συνέχεια η ομάδα άσκησε έφεση, επικαλούμενη την απόφαση του 2015 Obergefell κατά Hodges που επιβεβαιώνει τον ομοφυλοφιλικό “γάμο” ως “δικαίωμα”.

Από offtherecord

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή και αίσχος!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com