2 Ιουν 2017

Τι συμβαίνει στην εκπαίδευση των ΗΠΑ; Κολλέγιο εισήγαγε μάθημα με τίτλο «Κατάργηση της Λευκότητας»

Απ’ ότι φαίνεται τα πανεπιστήμια και τα σχολεία στις ΗΠΑ μετατρέπονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα σε πολιτιστικά κέντρα επανάστασης, καθώς ένα κολλέγιο πρότεινε να εισάγει στις Πολιτικές Επιστήμες ένα μάθημα με τίτλο «Κατάργηση της Λευκότητας» (Abolition of Whiteness).

Όπως αναφέρει το Campus Reform, το Κολλέγιο Hunter στην πόλη της Νέας Υόρκης, αρχίζοντας από το εξάμηνο του 2017, θα απαιτήσει το μάθημα το οποίο θα διδάξει η καθηγήτρια Jennifer Gaboury που ειδικεύεται στις ”Γυναικείες και Σπουδές Φύλου” (Women and Gender Studies). Το μάθημα διατίθεται για το τμήμα της και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και θα εκπληρώσει μία από τις τέσσερις τάξεις στα “4 υποπεδία της πολιτικής επιστήμης” στο πλαίσιο του γενικού “POLSC 204: Σύγχρονα Θέματα στην Πολιτική Θεωρία”.
Όπως σημειώνει το Campus Reform, ο επίσημος κατάλογος μαθημάτων του σχολείου δεν λέει πολλά για το τι πραγματικά συζητά το μάθημα. Ωστόσο, ένα φυλλάδιο που διαφημίζει μια προηγούμενη έκδοση του μαθήματος από το εξάμηνο του φθινοπώρου του 2016 λέει ότι είναι «μια επισκόπηση των μελετών λευκότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες», εστιάζοντας συγκεκριμένα «στις έννοιες της συνείδησης, α /ορατότητας, απογοήτευσης και δυσαρέσκειας».
Το διαφημιστικό φυλλάδιο του μαθήματος.
«Θα εξετάσουμε πώς η λευκότητα – ή / και η λευκή υπεροχή και βία – είναι αλληλένδετες με τις αντιλήψεις για το φύλο, τη φυλή, τη σεξουαλικότητα, την τάξη, την ικανότητα του σώματος, την εθνικότητα και την ηλικία», λέει η περιγραφή του μαθήματος. Προσθέτει ότι “μια αίτηση για αυτό το μάθημα είναι αρχειοθετημένη στη Σύγκλητο του Συλλόγου ώστε να εκπληρώσει τον Πλουραλισμό και την Πολυμορφία Μέρη Β, Γ ή Δ.”, που αναφέρεται σε υποχρεωτικές εργασίες μαθημάτων που επικεντρώνονται αντίστοιχα “στις ιστορικές συνθήκες, τις προοπτικές και / ή τις πνευματικές παραδόσεις” εθνοτικών μειονοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις γυναίκες, τα άτομα με μη παραδοσιακούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, καθώς και στους Ευρωπαίους.
Ενώ το μάθημα δεν έχει ακόμη προστεθεί επισήμως στον κατάλογο των τάξεων που ικανοποιούν την απαίτηση “Πλουραλισμός και Πολυμορφία”, το γεγονός και μόνο ότι έχει προταθεί και είναι υπό σοβαρή σκέψη αποτελεί για πολλούς κάτι το εξωφρενικό.
Οι ”Γυναικείες Σπουδές και Σπουδές Φύλου” είναι καθαρά φεμινιστικής κατεύθυνσης και έχουν εισαχθεί εδώ και αρκετό καιρό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην Ελλάδα. Πρωτοστατεί η ”Παιδαγωγική Σχολή” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η κα Δήμητρα Κογκίδου η οποίαδιδάσκει ότι το φύλο είναι κοινωνικά κατασκευασμένο, και ακολουθούν ιδρύματα όπως το Πάντειοή και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δεν έχουμε φτάσει φυσικά ακόμη σε επίπεδο ώστε να εισάγονται τέτοιου είδους μαθήματα όπως η ”Κατάργηση της Λευκότητας”, υποθέτουμε όμως ότι εφόσον βρίσκονται σε κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο με τις κατευθυντήριες γραμμές να έρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ και, πάνω απ’ όλα, εφόσον συνεχιστεί η αμέριστη χρηματοδότηση αυτών των τμημάτων, στο μέλλον μπορεί και να το κάνουν.

Από το offtherecord στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com