23 Ιαν 2017

Μνήμη του οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (23 Ιανουαρίου)

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος διονυσιοσ ολυμπου
Σήμερα εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Κλήμη Επισκόπου Αγκύρας, του Αγίου Μάρτυρος Αγαθαγγέλου και του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
Ο Όσιος Διονύσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλία στα τέλη του 15ου αιώνα μ.Χ. Οι ευσεβείς γονείς του Νικόλαος και Θεοδώρα τον ανέθρεψαν χριστιανικά και από παιδικής ηλικίας τον δίδαξαν να αγαπά την αλήθεια, τη σωφροσύνη, την εγκράτεια και γενικά την αρετή. Μετά το θάνατο των γονέων του μόνασε στα Μετέωρα και ύστερα στη Μονή Φιλοθέου, στο Άγιο Όρος. Μετέβη προσκυνηματικά στους Αγίους Τόπους και μετά από σχετική παράκληση, εγκαταστάθηκε στη Σκήτη της Βέροιας, την οποία αναδιοργάνωσε και εξύψωσε.
Ο πόθος για ησυχία, αλλά και η επιθυμία να αποφύγει την ανάδειξή του σε επίσκοπο, τον έφερε στο όρος Όλυμπος στο Νομό Πιερίας, όπου αρχικά ασκήτεψε και αργότερα ίδρυσε μοναστήρι, που σώζεται μέχρι σήμερα, το οποίο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΄

Έχοντας λάβει από τον Θεό το χάρισμα των ιαμάτων ο Άγιος Διονύσιος θεράπευε όσους κατέφευγαν στη μονή με πίστη και ταπείνωση. Ακόμη και μετά την οσιακή του κοίμηση, το χαριτόβρυτο λείψανό του αναδείχθηκε σε πηγή ιαμάτων για όσους με πίστη και ευλάβεια προστρέχουν στη χάρη του.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η Μοναστική αδελφότητα του Οσίου Διονυσίου στον Όλυμπο, εγκαταβιεί στο νέο Μοναστήρι στο Λυτόχωρο Πιερίας, αφού η παλαιά Μονή τον περισσότερο καιρό είναι αποκλεισμένη στα χιόνια του Ολύμπου.
Οι Όσιοι και ασκητές είναι τα αυθεντικότερα παραδείγματα ανθρώπων που εφάρμοσαν στην ζωή τους το λόγο του Ιησού Χριστού: «αφέντες άπαντα ακολούθησαν Αυτόν» και παραμένουν για όλους φάροι της Ορθοδοξίας μας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Εκκλησία Κύπρου - churchofcyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com