8 Νοε 2016

Τι είχε συμφωνηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα Θρησκευτικά;

Σε σημερινή του συνέντευξη ο νέος Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας για τα Θρησκευτικά είπε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί»προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα Θρησκευτικά! Καμία αλλαγή, σύμφωνοι, αλλά καμία αλλαγή από τι;
Από το μάθημα των Θρησκευτικών όπως διδασκόταν μέχρι πέρυσι; Καμία αλλαγή από τα νέα Προγράμματα Σπουδών που πεισματικά εφάρμοσε ο Νίκος Φίλης;
Προφανώς ο νέος Υπουργός Παιδείας θα βρεθεί σύντομα ενώπιον της πραγματικότητας που δεν είναι τόσο ρόδινη όπως θέλει να την περιγράφει. Η συνάντηση στο Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα, Φίλη και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δεν ερμηνεύτηκε το ίδιο και από τους τρεις. Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι στη συνάντηση αυτή αποφάσισαν να διδαχθεί το μάθημα των Θρησκευτικών αυτή τη χρονιά όπως ήταν τις προηγούμενες, και ότι ενώ ο Νίκος Φίλης διαβεβαίωσε για αυτό τον πρωθυπουργό, αμέσως μετά «τα άλλαξε όλα». Λοιπόν, ποια είναι η συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και την οποία ισχυρίζεται πως θα ακολουθήσει ο Κώστας Γαβρόγλου; Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η Διοικούσα Εκκλησία (εκφράζουσα και τη συντριπτική πλειονότητα των Θεολόγων) επιθυμεί την αναστολή εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά και την διδασκαλία φέτος του μαθήματος με τον τρόπο (αναλυτικό πρόγραμμα) και τα βιβλία που ίσχυε μέχρι πέρυσι. 
Αν ο Κ. Γαβρόγλου θεωρεί ως ειλημμένη απόφαση που δεν επιδέχεται ανάκλησης την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, τότε ας αναλογιστεί για ποιο λόγο απομακρύνθηκε ο Νίκος Φίλης από τη θέση του και τι πρόκειται να ακολουθήσει σύντομα, το αργότερο δε στο τέλος του μήνα οπότε θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Αν πάλι επιθυμεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να επιλύσει το ζήτημα που δημιούργησε χωρίς λόγο ο προκάτοχός του δεν έχει παρά να υπογράψει μία εγκύκλιο αναστολής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και να παγώσει ταυτόχρονα κάθε άλλη σχετική δράση (επιμορφώσεις Θεολόγων και Δασκάλών από το ΙΕΠ κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com