17 Οκτ 2016

Ν.Φίλης για Θρησκευτικά: Δεν συναποφασίζουμε με κανέναν

Ν.Φίλης για Θρησκευτικά: Δεν συναποφασίζουμε με κανέναν
«Δεν θέλουμε κόντρα και δεν είναι κόντρα με την Εκκλησία», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης  αναφερόμενος στο θέμα των Θρησκευτικών.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για «διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη βάση γνωστών, προγραμματικών, θέσεων δικών μας και στη βάση γνωστών θέσεων της Εκκλησίας» ενώ ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Real Fm, ότι «αποφασίζει η Πολιτεία, δεν συναποφασίζουμε με κανέναν».

«Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος. Αυτό είναι γνωστό, είναι προγραμματική θέση της Αριστεράς και εδώ και στην Ευρώπη και παντού, όπου έχει ανέβει αριστερό κόμμα, έχει προωθήσει βήματα. Πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε, ποιοι είναι οι ρόλοι εκατέρωθεν, καμία αντίρρηση. Αυτό το στοιχείο πιστεύω ήταν «παρών» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την υποστήριξη που υπήρξε και προς το πρόσωπό μου, αλλά συνολικότερα στην πορεία ενός αριστερού κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης. Διότι αυτό είναι το μείζον που συζητήσαμε στο συνέδριο» σημείωσε ο Νίκος Φίλης.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα των Θρησκευτικών απάντησε:
«Όχι. Δεν έχει υποχωρήσει. Προφανώς, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων θα γίνει εφέτος και θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου που θα δοθούν τα νέα βιβλία. Τη χρονιά αυτή το υλικό που συνοδεύει τη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων των θρησκευτικών είναι πλούσιο και περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα τα βιβλία τα οποία εμείς, ως κυβέρνηση, διανείμαμε το καλοκαίρι. Αυτό είναι σαφές. Θέλουμε να υπάρξει μία συνεννόηση στο ζήτημα αυτό; Βεβαίως, αλλά η συνεννόηση προϋποθέτει διάλογο και διάλογος έγινε και μπορεί να γίνει και ξανά διάλογος. Δεν σημαίνει αμφισβήτηση του κριτηρίου "ποιος αποφασίζει". Και αποφασίζει η Πολιτεία δεν συναποφασίζουμε με κανέναν».
«Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πλαίσιο σχέσεων που δεν βοηθά ούτε την Εκκλησία, ούτε την Πολιτεία. Αν βγούμε από την κρίση και μπορούμε να βγούμε με σταθερά βήματα που αφορούν την οικονομία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε νοοτροπίες, ιδεολογίες, σχέσεις εξουσίας που προϋπήρχαν της κρίσης και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κρίση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» κατέληξε.
cnn.gr Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com