25 Ιουλ 2016

Ευαγγέλιο, Ευαγγελιστές, Ευαγγελικοί

EΥΑΓΓΕΛΙΟ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΙ
            Πρόσφατα σε αρκετές επαρχιακές πόλεις οι κάτοικοι βρήκαν στην εξώθυρά τους αντίτυπο της Καινής Διαθήκης καλαίσθητης έκδοσης και συνοδό φυλλάδιο. Οι προσφέροντες έκριναν σκόπιμο να μην αποκαλύψουν την θρησκευτική ταυτότητα, που κρύβεται πίσω από τον τίτλο «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», βεβαιώνοντας ότι δεν έχουν σχέση με αιρέσεις, μάρτυρες του Ιεχωβά, μορμόνους κλπ. 

Η ενέργεια αυτή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από μέλη της Εκκλησίας. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να καταστρέψουν τη βίβλο της ζωής έχοντας την εντύπωση, καθώς δεν την ανέγνωσαν ποτέ, ότι είναι αλλοιωμένο κατά το περιεχόμενο. Άλλοι αναπόλησαν την εποχή, κατά την οποία απειλούσαν τους «μάρτυρες του Ιεχωβά» που κτυπούσαν τη θύρα τους με κλήση του οργάνου της τάξεως. Ευτυχώς σε κάποιες μητροπόλεις ενημερωτική εγκύκλιος προέτρεψε τους πιστούς να κρατήσουν το βιβλίο, καθώς το περιεχόμενό του δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις.
            Ας εξετάσουμε κατ’ αρχήν ποιοι αιρετικοί, και όχι ορθόδοξοι, προέβησαν στην ενέργεια αυτή. Είναι μέλη της ευαγγελικής λεγόμενης εκκλησίας, μιας από τις αρχικές αιρέσεις των διαμαρτυρομένων, η οποία ακολουθεί τις διδαχές του Λουθήρου. Γιατί δεν θέλουν να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους είναι σοβαρό ερώτημα. Οι ευαγγελικοί-λουθηρανοί έχουν πολλά μέλη κατά τόπους, κυρίως στη Γερμανία, στις Σκανδιναβικές χώρες και στις ΗΠΑ. Η δράση τους αναμφισβήτητα είναι αξιέπαινη, καθώς απαιτεί θυσία χρόνου και χρήματος. Μάλιστα ακούστηκε ότι κάποιοι από τους διανομείς προέρχονταν από τις ΗΠΑ! Γιατί όμως επέλεξαν ως χώρα δράσεως την Ελλάδα; Μήπως μελέτησαν την ιστορία των πρώτων χρόνων μετά την παλιγγενεσία και είδαν ότι τότε οι μισιονάριοι, που είχαν κατακλύσει τη χώρα μας, υπό την προστασία των αφεντικών μας, δεν είχαν επιτύχει σπουδαία πράγματα; Μήπως θεώρησαν ότι η απόγνωση, στην οποία έχει περιέλθει μερίδα του λαού μας, καθιστά το έδαφος πρόσφορο για προσηλυτισμό; Αλλά, αν, όπως διατείνονται, οι χριστιανοί είμαστε όλοι εκλεκτοί του Θεού, ανεξάρτητα από το δόγμα, το οποίο πρεσβεύουμε (προτεσταντική θεωρία των κλάδων), δεν υπάρχει στον πλανήτη άλλο έδαφος για σπορά του ευαγγελικού λόγου και επελέγη η χώρα μας για δράση;
            Οι ευαγγελικοί, οι διαμαρτυρόμενοι εν γένει, καυχώνται για τη συχνή μελέτη της Αγίας Γραφής. Βέβαια εμείς, οι ορθόδοξοι, πρέπει να ντρεπόμαστε για την απαξίωση του ιερού της Εκκλησίας κειμένου, καθώς οι περισσότεροι δεν το διαβάσαμε ούτε από περιέργεια. Ισχύει όμως για τους αιρετικούς, τους οποίους η πρόσφατη «μεγάλη ορθόδοξη Σύνοδος», τρόπον τινά έκανε αποδεκτούς με τον αυτοπροσδιορισμό τους, το ερώτημα του Αποστόλου Φιλίππου προς τον επί των οικονομικών της βασίλισσας της Αιθιοπίας: «Άραγε γινώσκεις ά αναγινώσκεις;». Διότι δεν αρκεί να μελετούμε το κείμενο της Καινής Διαθήκης, αλλά και να το κατανοούμε, ώστε να εφαρμόζουμε στη συνέχεια τις εντολές του Θεού. Δυστυχώς οι διαμαρτυρόμενοι, έχοντας απορρίψει της Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας, στην προσπάθειά τους να αποκαθάρουναυτήν από τις αθλιότητες του Βατικανού, ερμηνεύουν κατά το δοκούν την Καινή Διαθήκη, έχοντας μετατραπεί ο καθένας πιστός σε έναν πάπα σε σμικρογραφία. Η πλέον ολέθρια πλάνη επί του πρακτέου συνίσταται στην αντίληψη ότι ο Θεός παρέχει πλούσια την ευλογία του σε όσους ομολογούν πίστη στον Κύριό μας Ιησού Χριστό! Η ευμάρεια του δυτικού κόσμου λοιπόν δεν οφείλεται στην απληστία των «χριστιανών», στην καταλήστευση του πλούτου των φτωχών χωρών του πλανήτη και τους πολέμους για τα συμφέροντά τους, αλλά είναι δώρο του Θεού! Η άνοδος και η επικράτηση του καπιταλισμού, αυτού του άγριου και αντιανθρώπινουπολιτικοκοινωνικoύ συστήματος, οφείλεται στις τραγικά εσφαλμένες αντιλήψεις περί κοινωνίας του προτεσταντικού κόσμου.
            Πότε οι ευαγγελικοί, που αυτοπροβάλλονται ως ευαγγελιστές, επέκριναν την άθλια εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μέσω της οποίας αιματοκυλίεται η ανθρωπότητα καιδυστυχούν λαοί. Απεναντίας ως συμπαγής θρησκευτική ομάδα στηρίζουν σταθερά ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας, τους ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι δεσμεύονται να προωθήσουν τις θέσεις του προτεσταντικού ηθικισμού, στον οποίο γίνεται λόγος μόνο για τα σχετικά με τη γενετήσια σφαίρα. Όχι πως δεν είναι σοβαρά τα ζητήματα αυτά, αλλά παραβλέπουν τον λόγο του Χριστού «έλεον θέλω και ου θυσίαν». Η προτεσταντική ηθική είναι ανελέητη έναντι σεξουαλικής φύσεως αμαρτημάτων, δίδει όμως πλήρη άφεση της αμαρτίας της απληστίας. Τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, των δημοκρατικών, στηρίζουν οι ελευθεριάζοντες περί τα ήθη, οι οποίοι αυτοπροβάλλονται ως «φιλελεύθεροι», συγκρίνοντες τους εαυτούς τους με τους σκληρούς και κοινωνικά ανάλγητους οπαδούς των ρεπουμπλικανών. Μάλιστα οι ευαγγελικοί στις ΗΠΑ κατάντησαν να συμπήξουν και ένωση υποστηρικτών του σιωνισμού, τον οποίο θεωρούν ως εφαρμόζοντα σχέδιο του Θεού! Το ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από την ανέχεια εξ αιτίας της απληστίας των πλουτοκρατών τραπεζιτών και των συνεργών τους, «χριστιανών» της Δύσης, ουδόλως υποπτεύονται. Ασφαλώς θεωρούν ότι υφιστάμεθα τιμωρία από τον Θεό λόγω ίσως της σφαλερής πίστης μας!
            Στην Ευρώπη οι ευαγγελικοί  εμφανίζονται με «προοδευτικό» πολιτικό έναντι των «συντηρητικών» ρωμαιοκαθολικών πρόσωπο. Ο προοδευτισμός δεν περιορίζεται στη στήριξη πολιτικών σχηματισμών της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και σε πλείστες όσες αναθεωρήσεις της ευαγγελικής ηθικής στα πλαίσια της εναρμόνισης του Ευαγγελίου με τις κοινωνικές συνθήκες, που έχουν επικρατήσει στην παρακμασμένη και θνήσκουσα γηραιά ήπειρο. Έτσι σε κάποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ομοφυλοφιλία και χειροτονούν ακόμη και ομοφυλόφιλους ή ομοφυλόφιλες κληρικούς (Σουηδία, Νορβηγία). Σε άλλες επιχαίρουν για την τιμωρία των «γουρουνιών του Νότου», που παραμένουν δέσμιοι των «δεισιδαιμονιών» του παρελθόντος.Γι’ αυτά όμως οι ευαγγελικοί των ΗΠΑ δεν δυσανασχετούν! Καμμιά συλλογική χριστιανική φωνή συμπαράστασης προς τους δοκιμαζόμενους λαούς του πλανήτη δεν ακούστηκε ποτέ και από τους «προοδευτικούς» ευαγγελικούς της Ευρώπης. Κάποιοι μοναχικοί έντιμοι πιστοί διασώζουν το κύρος της πίστεώς μας σήμερα, όπως και κατά το παρελθόν, μέσα στην τραγική σύγχυση που επικρατεί.
            Στις ορθόδοξες χώρες πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες έχουν κυριευθεί από πνεύμα αγαπολογίας για τους αιρετικούς, οι οποίοι ακόμη και σήμερα εφορμούν με ποικίλους τρόπους κατά του ποιμνίου τους, που εν πολλοίς ομοιάζει ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα. Αντί να ανασκουμπωθούν και να επιχειρήσουν τον επανευαγγελισμό του ορθοδόξου λαού, ο οποίος αγνοεί τον λόγο του Θεού, προβαίνουν σε συσκέψεις επί συσκέψεων με τους ετεροδόξους στα πλαίσια δήθεν της κοινής προσπάθειας για την ενότητα του χριστιανικού κόσμου. Αλλά η ενότητα θα συντελεστεί εν τη αληθεία και όχι εν τη ψευδή αγάπη. Αν θέλουν οι χριστιανοί, ανεξαρτήτως δόγματος, να δείξουν αγάπη Χριστού, ας καταγγείλουν επί τέλους την κοινωνική αδικία και τους κρατούντες ισχυρούς του πλανήτη. Αν επιτύχουν αυτό, θα δείξουν όντως αγάπη προς τα πλάσματα του Θεού, που υποφέρουν. Γι’  αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση η συμπροσευχή. Τότε ο Θεός θα ευλογήσει την ενότητα εν αληθεία, αλήθεια την οποία όλο και περισσότεροι στη Δύση βρίσκουν στην Ορθοδοξία μετά από προσωπική αναζήτηση.
                                    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»
Δείτε σχετικά και:
-Η Ιερά Σύνοδος ξαναπροειδοποιεί για την νεοπροτεσταντική οργάνωση "Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση''.http://aktines.blogspot.gr/2014/06/blog-post_7907.html
-Εγκύκλιος Μητροπολίτη Μαρωνείας για την νεοπροτεσταντική οργάνωση "Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση''. http://aktines.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6940.html
-Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, για τη διανομή αντιτύπων της Καινής Διαθήκης από την νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην εντυπωσιαστεί κανένας,αν μια μέρα αντί Ευαγγελίου θα βλέπουμε στα εξώθυρα αλλά και γενειοφόρους με γλυκό γλυκύτατο πρόσωπο σαν εκείνο του τύπου που έσφαξε το αγοράκι πάνω σε ένα φορτηγάκι στη Συρία να μοιράζει Κοράνια!

Ανώνυμος είπε...

Εδώ μας την έδιναν οι ορθόδοξοι κληρικοί μεταπατερικοι αυτοι δεν θα την δωσουν.
Κοινό τους αιρετικοί και οι δυο.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com