4 Σεπ 2015

Η επιστήμη της Θεολογίας έχει παραμορφωθεί και αλλοιωθεί στα χείλη και τις γραφίδες προφεσσόρων τινών οι οποίοι τις ιδεοληψίες τους λανσάρουν σαν γνήσια θεολογικές και εκκλησιαστικές θέσεις.

Η επιστήμη της Θεολογίας έχει παραμορφωθεί και αλλοιωθεί στα χείλη και τις γραφίδες προφεσσόρων τινών οι οποίοι τις ιδεοληψίες τους λανσάρουν σαν γνήσια θεολογικές και εκκλησιαστικές θέσεις.
Γνωρίζω σώφρονες και ευσεβείς πνευματικούς που ή διστάζουν να προτρέψουν ή αποτρέπουν τα πνευματικά τους παιδιά απ τη σπουδή της Θεολογίας όπως αυτή διδάσκεται σήμερα στις "θεολογικές" σχολές.
Προφανώς θεωρούν ότι υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πνευματικής ζημίας και βλάβης για τα νέα αυτά παιδιά εάν επιλέξουν να σπουδάσουν την επιστήμη της Θεολογίας και τούτο γιατί η τελευταία έχει παραμορφωθεί και αλλοιωθεί στα χείλη και τις γραφίδες προφεσσόρων τινών οι οποίοι τις ιδεοληψίες τους λανσάρουν σαν γνήσια θεολογικές και εκκλησιαστικές θέσεις.

Όψεις και εκφάνσεις αυτής της παραμορφώσεως και αλλοιώσεως της γνήσιας Θεολογίας αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, ο οικουμενισμός, ο φιλελευθερισμός,ο ορθολογισμός, η "πολιτική ορθότητα", ο ζηζιουλισμός, ο γιανναρισμός-"ερωτοθεολογία", η "μεταπατερική-συναφειακή θεολογία" κ.ο.κ.
Το λυπηρό και εξόχως ανησυχητικό, εν προκειμένω, είναι η στάση της ποιμαίνουσας Εκκλησίας απέναντι στο εκφυλιστικό αυτό φαινόμενο.
Πολλά μέλη της Εκκλησίας, κληρικοί και λαικοί, φοιτούν και αποφοιτούν απ τις κατ όνομα και καθ υπόθεσιν, ουχί δε και πράγματι "θεολογικές" σχολές. Κάποιοι εξ αυτών ποιμαίνουν ή και θα ποιμάνουν το εμπιστευθέν αυτοίς ποίμνιο.
Πώς όμως θα εξασκήσουν την ποιμαντική τους διακονία κατά τρόπο ορθό και ψυχωφελή για το λογικό τους ποίμνιο όταν αυτοί θα διατελούν δέσμιοι ολεθρίων απόψεων, θέσεων και αντιλήψεων;
Θα το οδηγήσουν άραγε στον εύδιο και ακύμαντο λιμένα της Ανω Βασιλείας ή σε οδούς σκολιάς και διεστραμμένας;
Θα διδάξουν ανόθευτη τη δογματική και ηθική διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ή θα διολισθήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς νοθεύσεως και αλλοιώσεως της αγιογραφικής, αγιοπατερικής και ιεροκανονικής παραδόσεως και διδαχής;
Αλλά και οι λαικοί θεολόγοι θα καταστούν πράγματο θεολόγοι ή θολολόγοι; Θα διδάξουν θεολογία ή ορθολογισμό΄, φιλοσοφικό στοχασμό και σχετικοποίηση της Αληθείας;

Τι να πούμε αδελφοί! Ο Κύριος να φωτίσει τους νέους μας που σκέπτονται να σπουδάσουν Θεολογία τι να πράξουν, τι είναι πιο ωφέλιμο για την ψυχή τους!
Λ.Ν

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σταμούλεια +γιανναρική "θεολογία"=συγκοινωνούντα δοχεία!
Και τι δοχεία! Γεμάτα δυσωδία!

Ανώνυμος είπε...

http://www.pemptousia.gr/mobile/single.php?post_id=105349
Απαράδεκτη προβολή της σταμούλειας ερωτολογίας.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ !!!

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτο και το ιστολόγιο ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ που δανείζει τις στήλες του σε κάποιους για να λασπώνουν τις ορθόδοξες ιεραποστολικές αδελφότητες. Τώρα μας προβάλλει τις θέσεις του Σταμούλη!

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε σας παρακαλώ με επιχειρήματα να απαντήσετε στις σταμουλικές θέσεις για τον έρωτα?

Ν.Γ.
Φοιτητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Ανώνυμος είπε...

Προς Ν.Γ.: τα ίδια τα κείμενα του καθηγητή Σταμούλη αρκούν για να εξαγάγει κανείς ασφαλή κρίση για την "ποιότητά" τους!
Σχετικά σχόλια έχουν δημοσιευθεί στις Ακτίνες στην πρώτη ανάρτηση για την εκκοσμικευμένη εκδήλωση της μητρόπολης Γρεβενών. Ο Σταμούλης μέμφεται την Ορθόδοξη Εκκλησία εντελώς άδικα και ξεδιάντροπα ότι δαιμονοποίησε τον έρωτα! Επλανάτο η Εκκλησία τόσα χρόνια και εμφανίσθηκε ο όψιμος αναθεωρητής Σταμούλης για να την ανακαλέσει στην τάξη στο ζήτημα του έρωτα! Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω γω!

Ανώνυμος είπε...

http://thriskeftika.blogspot.gr/2012/01/blog-post_635.html?m=
Κατάντημα πανεπιστημιακών καθηγητών Θεολογίας!

Ανώνυμος είπε...

Τα έκγονα του Ματσούκα και του Αγουρίδη έχουν κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στη θεολογική σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Νεο-Νικολαϊτισμός από αθεολόγητους θεολόγους της καρέκλας.
Θεολόγοι της τηβένου που ποτέ δέν θα μάθουν το Ορθόδοξο ράσο.
Θεολόγοι του ακαδημαϊκού μισθού και τού πρωινού jogging ,,που δέν έζησαν τις σταρωτές μετάνοιες με το κομποσχοίνι.
Εμμισθοι θεολογικοί τενεκέδες...

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ"!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!
http://www.pemptousia.gr/mobile/single.php?post_id=105349

Ανώνυμος είπε...

https://www.pemptousia.gr/2015/06/efsevistikes-akrotites/
Λάσπη κατά των αδελφοτήτων απ το ιστολόγιο Πεμπτουσία που ακούγεται ότι σχετίζεται με τη μονή Βατοπαιδιου.

Ανώνυμος είπε...

Όση λάσπη και να ρίξουν κάποιοι κύριοι που εκδίδουν πιστοποιητικά Ορθοδοξίας και γνήσιας εκκλησιαστικότητας δεν μπορούν με τίποτα να σκιάσουν τη δυσθεώρητη πνευματική προσφορά των αδελφοτήτων.
Και πάντα θα ηχεί σαν κόλαφος γι αυτούς η μνημειώδης ρήση του μακαριστού π.Επιφανίου Θεοδωρόπουλου σύμφωνα με την οποία "αν δεν υπήρχαν οι αδελφότητες δύσκολα θα βλέπαμε πνευματικό άνθρωπο στην Ελλάδα σήμερα".

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com