30 Ιουν 2015

Λυκούργος Νάνης, Το πρόβλημα στη βάση του είναι μεταφυσικό-πνευματικό.



Το πρόβλημα στη βάση του είναι μεταφυσικό-πνευματικό.
Πολλοί από μας κατηγορούμε τους πολιτικούς για τη δημιουργία, το γιγάντωμα και τη διαιώνιση της κρίσης και πολύ καλά κάνουμε από μία άποψη.
Πλην όμως όταν οι πολιτικοί μας χάιδευαν τα αυτιά ονομάζοντάς μας κυρίαρχο λαό, όταν μας χορηγούσαν επιδοτήσεις για να θάβουμε τα φρούτα στις χωματερές, όταν μας διόριζαν σκανδαλωδώς διογκώνοντας κι άλλο τον ήδη διογκωμένο δημόσιο τομέα, όταν σε περιφερειακό νοσοκομείο διορίζονταν σαράντα άτομα σε θέση οδηγού ασθενοφόρου τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπήρχε ασθενοφόρο, αλλά ένα παμπάλαιο όχημα της νομαρχίας που εκτελούσε χρέη ασθενοφόρου, όταν βλέπαμε την ηθική τους εξαχρείωση και τους ονομάζαμε λεβέντες, όταν τα κριτήρια της ψήφου μας συνοψίζονταν στο σύνθημα “ψηφίστε Σούλα για μια θεσούλα”,'οταν το ένα, όταν το άλλο, τότε τι περιμένουμε;

Δε θα ξεχάσω την αντίδραση κάποιων συμπατριωτών μας όταν έμαθαν ότι έπαψε επιτέλους η χορήγηση επιδομάτων μετά από απόφαση της αρμόδιας Α΄ βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, τα οποία επιδόματα από ένα χρονικό σημείο και πέρα δεν εδικαιούντο και παρά ταύτα καταχρηστικά τα ελάμβαναν!
Φωνές, θορυβώδεις διαμαρτυρίες του τύπου "με αδίκησαν" και το περίφημο "τόσα χρόνια το έπαιρνα κι αυτοί μου το κόψανε"! Δηλαδή κατά τη συλλογιστική των κυρίων αυτών θα πρέπει να λαμβάνουν διά βίου τα σχετικά επιδόματα αν και οι κανονισμοί επιτάσσουν διαφορετικά!
Κι αντί να επαινέσουμε τα μέλη των επιτροπών γιατί εφαρμόζουν το νόμο και συντελούν στην εξοικονόμηση εξόδων και στην περιστολή των περιττών δαπανών εμείς τους εξουθενώνουμε!
Υπάρχουν πάμπολλα παρόμοια παραδείγματα όπως αυτό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, των φοροαπαλλαγών, των φοροκλοπών κ.τ.ο.
Πολλοί από μας που κατηγορούμε και δικαίως τους πολιτικούς αν είμασταν στη θέση τους πιθανώς να κάναμε και χειρότερα!
Νομίζω ότι ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έχει απόλυτο δίκαιο προσεγγίζοντας το θέμα απ’ την πνευματική-μεταφυσική οπτική. Συγκεκριμένα είχε πει ότι “Η κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, επηρεάζει το ευρύτερο περιβάλλον. Η ουσία της Η ουσία της κρίσης είναι η διαφθορά και τη διαφθορά την τρέφουν τρεις ρίζες: η πλεονεξία και φιλαργυρία, το ψέμα και η αποφυγή της αυτοκριτικής καθώς και ο εγωκεντρισμός που διώχνει την αγάπη”.
Το πρόβλημα στη βάση του είναι μεταφυσικό-πνευματικό. Συναρτάται οντολογικά με τις σχέσεις μας με το Θεό, το συνάνθρωπο και τον εαυτό μας.
Στις κρίσιμες αυτές στιγμές που απειλείται η κοινωνική συνοχή και κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το αύριο απουσιάζει η καταφυγή στο Θεό και η μετάνοια.
Είναι λυπηρό ότι οι πολιτικοί μας στα διαγγέλματα και τις δηλώσεις τους δεν Τον επικαλούνται είτε γιατί δεν πιστεύουν στην ύπαρξή Του είτε γιατί κάτι τέτοιο είναι ντεμοντέ.
Το ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι πολλοί συμπατριώτες μας "μπαστακώνονται" μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες και πέραν τούτου ουδέν.
Οι βαπτισμένοι όμως στο όνομα της Αγίας Τριάδας Ορθόδοξοι χριστιανοί που πιστεύουμε ακράδαντα στην παντοδυναμία Του και έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για υπέρβαση της κρίσης σ’ Αυτόν καλούμαστε σε εκστρατεία προσευχής και νινευιτική μετάνοια προκειμένου να κάμψουμε τη φιλανθρωπία Του πιστεύντας ακραδάντως ότι για τις βοώσες μέχρι ουρανού αμαρτίες μας επέτρεψε να δοκιμαστούμε.
Ας μην καμπτόμαστε λοιπόν ως και οι μη έχοντες ελπίδα. Αλλά ας αγωνιστούμε εντονότερα για την κάθαρση από τα βδελυκτά μας πάθη, την αιτία της αποστασίας μας απ την Πηγή της Ζωής.

2 σχόλια:

Efstathios Efstathios είπε...

Αγαπητέ Λυκούργο καλά όλα αυτά που λες. Μην ξεχνάς όμως ότι ο Ελληνικός Λαός ήταν μονίμως εγκλωβισμένος από τους "πολιτικούς" μας. Μια ζωή ψέματα και εκβιασμοί. Πράγματι οι πολιτικές τους μας οδήγησαν σε αποικία χρέους, σε προτεκτοράτο. 180 χρόνια δεν έκανα τίποτα για την Ελλάδα. Πού είναι το Τάμα του Έθνους;;; Για παράδειγμα.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Φεύγετε τους "ευρωπαίους" διαδόχους του 1204, της Φερράρας Φλωρεντίας, των δύο παγκοσμίων πολέμων, της ωμής βίας και της πείνας της κατοχής, του εθνικού διχασμού, ως τις φεύγη από όφεως. Φοβού τους "ευρωπαίους Δαναούς" και πακέτα οικονομικής βοηθείας ως δήθεν "δώρα" φέροντες. Εις τας εκλογάς δεν ψηφίζουμε "όχι" εις το παραπλανητικόν δίλημμα της κυβερνήσεως δια τινά αόριστον συμφωνίαν, αλλά όχι εις μιάν εχθρικήν δια τους αδυνάμους "Ευρώπη", όχι εις μιάν Ευρώπην μόνο των ισχυρών, όχι εις μιάν αμοραλιστικήν "Ευρώπην", όχι εις μιάν επιθετικήν και εκδικητικήν "Ευρώπην", όχι εις μιάν κατακτητικήν "Ευρώπην", όχι εις μιαν αποικιοκρατικήν "Ευρώπην", όχι εις μιάν τοκογλυφικήν "Ευρώπην", όχι εις μιάν εκβιαστικήν Ευρώπην", όχι εις μιάν καταστροφικήν "Ευρώπην", όχι εις μιαν διχαστικήν "Ευρώπην", όχι εις μιάν κοινωνικώς άδικον Ευρώπην, όχι εις μιαν κερδοσκοπικήν "Ευρώπην", όχι εις την αντιδημοκρατικήν "Ευρώπην", όχι εις την ολοκληρωτικήν "Ευρώπην" των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, της απαγορεύσεως της διακινήσεως ιδεών, της ποινικοποιήσεως της απόψεως, των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, όχι εις μιάν σοδομικήν "Ευρώπην", όχι εις μιάν "Ευρώπην" άνευ αξιών, όχι εις μιάν οικογενειοκτόνον "Ευρώπην" όχι εις μιαν Ελληνοκτόνον και Ορθοδοξοκτόνον "Ευρώπη". Αδελφοί, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com