27 Νοε 2014

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΕΘ Νοεμβρίου 2014Αθήνα 26 Νοεμβρίου 2014
Δελτίο Τύπου
Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΕΘ Νοεμβρίου 2014
     Στις 22 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Σάββατο, στην Αίθουσα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (Χαλκοκονδύλη 37, 3ος όροφος) πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, για τον ετήσιο τακτικό Απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της.
     Μετά την προσευχή, ο Πρόεδρος της ΠΕΘ και Πρόεδρος της Γενικής Συνελεύσεως κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας εξέφρασε τη συγκίνηση του, διότι με την ψήφο των Συναδέλφων κλήθηκαν, εκείνος και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, να συνεχίσουν το έργο των παλαιότερων καταξιωμένων στελεχών του ΔΣ της ΠΕΘ, στη διοίκηση της Ενώσεως. Τόνισε την αμφίδρομη σχέση της ΠΕΘ με τα μέλη της και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πολλών ζητημάτων που αφορούν την Ένωση. 

Στο δύσκολο αυτό έργο, ο Πανάγαθος Θεός έστειλε πρόθυμους συγκυρηναίους, εκτός των άλλων άξιων Συναδέλφων και συνεργατών και τον Δρ Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιο Κρίππα, τον Πρόεδρο Εφετών ε.τ.  κ. Απόστολο Βλάχο και τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ. κ. Αναστάσιο Μαρίνο, οι οποίοι με τις πολύτιμες νομικές συμβουλές τους, συνέβαλαν τα μέγιστα επί πολλά χρόνια, στην αντιμετώπιση όλων των φλεγόντων θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Θεολόγων καθηγητών. Γι΄ αυτό το λόγο και το ΔΣ της ΠΕΘ δια του Προέδρου του, τίμησε, για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά τους στην Ένωσή μας, τους προαναφερόμενους διακεκριμένους νομικούς, απονέμοντας τους τιμητική αναμνηστική πλακέτα. Την τιμητική διάκριση του κ. Αναστάσιου Μαρίνου, ο οποίος λόγω ασθενείας δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί, παρέλαβε ο κ. Απόστολος Βλάχος.
Στη   συνέχεια   ο Ταμίας της Ενώσεως, κ. Σταύρος Αβαγιάννης, παρουσίασε τον απολογισμό (οικονομικό) της περιόδου 2013  - 2014 καθώς και τον προϋπολογισμό οικονομικής χρήσεως 2014-2015.
Η Γενική Συνέλευση αφού έλαβε υπόψη τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ταμίας και υστέρα από συζήτηση ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης, παρουσίασε με τη χρήση PowerPoint, τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη χρονική περίοδο 2013 -2014.
Κατά την περίοδο αυτή το Δ.Σ. της ΠΕΘ ανέπτυξε, σύμφωνα και με τις αρχές και το σκοπό του Καταστατικού της, δραστηριότητες σχετικές με το Μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Επίσης συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες της ΠΕΘ για την απόσυρση του Πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών, για την έκδοση νέας εγκυκλίου περί απαλλαγής από το ΜτΘ και οριστική λύση του θέματος αυτού, που θα ορίζει ολοκάθαρα ποιοι απαλλάσσονται και με ποια διαδικασία, έτσι ώστε να μην υπάρχει παρερμηνεία, σύγχυση και κατάχρηση του δικαιώματος απαλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η προσπάθεια που πρέπει να γίνει πιο έντονη για πλήρη εφαρμογή της Αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Χανίων από το ΥΠΑΙΘ, με τη βοήθεια του κ. Κρίππα και άλλων Ανώτατων Δικαστικών ε.τ.,  τους οποίους κι εκείνος με τη σειρά του, ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη συμβολή τους στην πορεία της Ενώσεως.
Κατόπιν ο τέως Πρόεδρος της Ενώσεως και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Φραγκόπουλος, αναφέρθηκε στα σχετικά με τον Διαχειριστικό και Διοικητικό έλεγχο των πεπραγμένων του ΔΣ της Ενώσεως και κατόπιν συζητήσεως πρότεινε στη Γενική Συνέλευση την απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ από κάθε οικονομική ή άλλη ευθύνη για το αναφερθέν χρονικό διάστημα από 1-11-2013 μέχρι 30-10-2014. Την πρόταση του αποδέχθηκε η Γενική Συνέλευση η οποία ύστερα από γόνιμο διάλογο ενέκρινε τα πεπραγμένα, τον Απολογισμό και Προϋπολογισμό.
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνελεύσεως κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας ευχαρίστησε τον κ. Φραγκόπουλο για τις υπηρεσίες του στην Ένωση και κάλεσε σε διάλογο όλα τα παρόντα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως.
Τον λόγο έλαβε ο τέως Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Ηλίας Μπάκος, ο οποίος επί μακρόν εξέφρασε τις απόψεις του και τους προβληματισμούς του επί διαφόρων θεμάτων.
Κατά τη διαδικασία του διαλόγου, σημαντικότατες τοποθετήσεις έκαναν επί του θέματος των απαλλαγών των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, οι κ.κ. Γεώργιος Κρίππας, Απόστολος Βλάχος,  Σταύρος Κάνιας, Χαράλαμπος Καρούσος, Ευάγγελος Πονηρός και η Ελένη Βασάλου. Στη συζήτηση παρενέβησαν για το θέμα των απαλλαγών μεταξύ άλλων και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Ρεράκης καθώς και οι κ.κ. Σταύρος Μποζοβίτης, Σωτήριος Μιχελουδάκης, Ιωάννης Αγγελόπουλος, Δημήτριος Βογιατζής, Αντώνιος Τοκατλίδης και η κ. Αναστασία Φραγκοπούλου.
Τέλος, εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση οι παρακάτω προτάσεις:
1)    Η έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Καταστατικού της Ενώσεως,
2)    Η απόφαση για τη  διοργάνωση του Ι΄  Πανελλήνιου Θεολογικού Συνεδρίου,
3)    Η απόφαση για την ίδρυση νέων Παραρτημάτων,
4)    Η εξουσιοδότηση του ΔΣ για την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών με σκοπό:
α)  την αποτροπή της γενικευμένης εφαρμογής του Πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών,
β) την έκδοση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων νέας εγκυκλίου για τις απαλλαγές των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών και τις αναθέσεις μαθημάτων στους θεολόγους καθηγητές, και
γ) την αποτροπή της δημιουργίας Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Την Γενική Συνέλευση έκλεισε ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας ευχόμενος συνέχιση και εντατικοποίηση του πολύπλευρου έργου της Ενώσεως.
Το ΔΣ της Π.Ε.Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com