8 Σεπ 2014

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακολούθησε λειτουργία Μονοφυσιτών στην ανατολική Τουρκία, στο νησί Ακνταμάρ.

Leitourgia_Akdamar_810939090.jpg
Σχόλιο ΑΚΤΙΝΩΝ : Παραθέτουμε το δημοσίευμα για την  παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε λειτουργία Μονοφυσιτών για να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλη σύγχυση μπορεί να προέλθει από τέτοιες ενέργειες. Το δημοσίευμα μιλά για «ελληνική, αρμενική και ασσυριακή ορθόδοξη εκκλησία» και για «ορθόδοξες κοινότητες». Τελικά οι μονοφυσίτες έπαψαν να είναι αιρετικοί για τον Οικουμενικό Πατριάρχη;

Έλληνες, Ασσύριοι και Αρμένιοι σε κοινή λειτουργία (φωτο)
Παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη στην ανατολική Τουρκία, στο νησί Ακνταμάρ της λίμνης Βαν. 
Την Κυριακή η αρμενική ορθόδοξη εκκλησία του Σταυρού στο νησί Ακνταμάρ της λίμνης Βαν γέμισε και πάλι από πιστούς που ήρθαν να προσευχηθούν από κάθε γωνιά της Τουρκίας αλλά και από το εξωτερικό. 
Φέτος όμως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, η κυριακάτικη λειτουργία κατόρθωσε κάτι μοναδικό: για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί οι πνευματικοί ποιμένες από την ελληνική, την αρμενική και την ασσυριακή ορθόδοξη εκκλησία. Παρόντες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος της Ασσυριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Γιουσούφ Τσετίν και ο Μητροπολίτης της Αρμενικής Εκκλησίας της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ Χαζάκ Μπαρσαμιάν. 
Ο Πατριάρχης των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης Αράμ Ατεσιάν, που χοροστάτησε στη λειτουργία, μιλώντας στο τέλος ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την αρμενική ορθόδοξη κοινότητα. «Είναι η πρώτη φορά από τον 10ο αιώνα, οπότε και ιδρύθηκε η εκκλησία του Σταυρού, που ελληνορθόδοξος Πατριάρχης βρέθηκε στο Ακνταμάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «η παρουσία όλων εδώ δείχνει ότι οι ορθόδοξες κοινότητες δεν έχουν καμία σύγκρουση μεταξύ τους». 
Το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά, έπειτα από 95 χρόνια, που η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε στους Αρμενίους να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη, αναστηλωμένη πλέον, εκκλησία. Ωστόσο, μόλις τη δεύτερη χρονιά τους επετράπη να φτιάξουν και σταυρό. «Από την ιστορία ξέρουμε ότι Τούρκοι, Κούρδοι, Αρμένιοι και άλλες εθνικές κοινότητες ζούσαν μαζί στην περιοχή, ειρηνικά», δήλωσε ο εφημέριος της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τουρκίας. 
Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του δικτύου Haberturk με πλάνα από τη λειτουργία. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες-φωτογραφίες από Πρακτορείο Ανατολή,Daily Sabah, Hürriyet 

2 σχόλια:

π.Κωνσταντινος Παπαγεωργιου Καντζας είπε...

Θα ακολουθησουν και χειροτερα οι οικουμενιστες αποθρασυνονται

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων συμπροσεύχεται με αιρετικούς Μονοφυσίτες (Αρμένιους) μέσα στον Πανάγιο Τάφο, εδώ και 14οο χρόνια και κανείς δεν συγκινείται.

ΙΚ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com