31 Μαρ 2014

Αγιορείτικη κουζίνα



ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ… ΚΟΥΖΙΝΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
          Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και τις στερήσεις των στοιχειωδών μέσων διατροφής που υφίσταται μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια συμπεριλαμβάνουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους και μια εκπομπή μαγειρέματος γαργαλιστικών φαγητών και παρασκευής γλυκισμάτων προς ικανοποίηση των γαστριμαργικών μας ενστίκτων.
Από την τάση αυτή δεν μπορούσε να μείνει έξω η αγιώνυμη Αθωνική Πολιτεία με την έκδοση πολυσέλιδων εικονογραφημένων βιβλίων Αγιορείτικης μαγειρικής, αλλά και την έξοδο κάποιων μοναχών – μαγείρων στον «κόσμο», για την επίδειξη της μαγειρικής τους δεινότητας σε κοσμικά εστιατόρια και σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες με παράλληλη προβολή και διαφήμιση κρασιών που παράγονται σε κάποιες Μονές του Αγ. Όρους.

          Και βέβαια δεν είναι επιλήψιμο να διαλαμβάνονται σε γαστρονομικά βιβλία και περιοδικά οι συνταγές παρασκευής αγιορείτικων φαγητών και λοιπών τερψιλαρυγγίων, όμως η παρουσία μοναχών σε κοσμικά κέντρα προς επίδειξη αυτοπροσώπως της μαγειρικής τους μαεστρίας απάδει, νομίζω, προς το πνεύμα και την ασκητικότητα της Ορθόδοξης αγιορείτικης παράδοσης.
Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνει ο τόπος μας οι απογοητευμένοι και απελπισμένοι από την κρίση και την ανέχεια Νεοέλληνες προσβλέπουν προς το Αγ. Όρος ως φάρο σωτηρίας και ως πομπό πνευματικής ακτινοβολίας, που μπορεί να στηρίξει τους πολλαπλώς  χειμαζόμενους Χριστιανούς.
Τα νηστήσιμα – νόστιμα εδέσματα που αποβλέπουν στην υλική ευωχία και απόλαυση, γνωρίζουν να τα παρασκευάζουν και οι πιο απλές νοικοκυρές αρκεί να υπάρχουν τα απαιτούμενα υλικά. Οι συνταγές στα κανάλια και τα περιοδικά υπερπερίσσευσαν. Πνευματική ευωχία και ανόρθωση μας χρειάζεται.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και λιγα γραφετε. φως μοναχων Αγγελοι, φως κοσμικων μοναχοι...
οταν δεν εχουν χασει τον προσανατολισμο τους....

Ανώνυμος είπε...

Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι αγιορείτες μένουν άφωνοι μπροστά στην προδοσία της Ορθοδόξου Πίστεως που συντελείται στις μέρες μας από πατριάρχες, αρχιεπισκόπους, επισκόπους, κληρικούς και πανεπιστημιακούς θεολόγους!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ "ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ"

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ ΑΝΘΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ...ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ ...

Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΗ ΟΤΙ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ .

Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ... ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗ ΤΡΕΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΘΘΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ "....

ΑΣ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΝΑΧΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΑΓΗΡΕΜΑΤΑ .....

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ....

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com