30 Ιαν 2014

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κυριάκου Κενεβέζου για τη Γιορτή των Γραμμάτων (30 Ιανουαρίου 2014)Φίλες και φίλοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και  μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες
Τιμούμε σήμερα τρεις βράχους της πίστης ακλόνητους, τρεις ωκεανούς φιλανθρωπίας, τρεις απύθμενους βυθούς σοφίας. Το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Με τη βαθιά τους πίστη και την πλατιά ελληνική μόρφωση που είχαν, κατάφεραν να συνδέσουν άρρηκτα τις αθάνατες ελληνικές αξίες της ζωής με τις αιώνιες χριστιανικές αρχές, γι ́αυτό δίκαια η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στα Ελληνικά Γράμματα.

Οι τρεις μέγιστοι φωστήρες δεν χωρούν σε ένα περιθώριο των ιστορικών αναμνήσεων μας ούτε και η αλήθεια τους ξεθώριασε μέσα στους αιώνες που πέρασαν. Ατενίζοντας με ειλικρίνεια κι εντιμότητα τις μορφές των Τριών Ιεραρχών έχουμε χρέος να προσμετρήσουμε τον εκκλησιαστικό, τον εκπαιδευτικό, τον κοινωνικό και το πολιτιστικό μας βίο με κριτήριο τη δική τους εμπειρία. Οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν τα αυθεντικά πρότυπα ζωής για όλους εμάς που, σήμερα, μέσα στην σύγχρονη κοινωνία του άκρατου καταναλωτισμού, βιώνουμε έντονα τη δίψα για την αλήθεια, την αγάπη, τη χαρά, την ευτυχία. Καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από την πίστη τους για να αντέξουμε στις αντιξοότητες της ζωής, να κοινωνήσουμε από την ανιδιοτέλειά τους για να απαλύνουμε τον πόνο των πασχόντων συνανθρώπων μας, να επωφεληθούμε από τις εγκύκλιες σπουδές τους.
Η πραότητα, η κατανόηση, η ανεκτικότητα, η υπομονή, η παιδαγωγική αγάπη, ο έπαινος και η ενθάρρυνση των νέων αποτελούν βασικές αρχές εκπαίδευσης, τις οποίες οι Τρεις Ιεράρχες διακήρυξαν και υπηρέτησαν σε όλη τους τη ζωή.
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Τιμώντας σήμερα τους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα, ας παραδειγματιστούμε όλοι από τη ζωή και τη διδασκαλία τους κι ας γεμίσουμε τη ζωή και την ψυχή μας με την ομορφιά που μόνο τα γράμματα, η αληθινή μόρφωση και η πνευματική ζωή μπορούν να μας χαρίσουν.
Έχοντας πάντα κατά νου ότι η παιδεία είναι «το πρώτιστον παρ’ ημίν αγαθόν» κατά τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, αφοσιωθείτε στο σκοπό της μόρφωσης και της αγωγής, για να πετύχετε και να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι. Ο δρόμος που χάραξαν οι Τρεις Ιεράρχες ας φωτίζει πάντα το νου και την ψυχή σας.
Για να ακολουθείτε πάντα το σωστό δρόμο, το δρόμο της παιδείας, του πνεύματος και της δημιουργικής ζωής, που προσφέρει μοναδικές χαρές στον άνθρωπο και ομορφαίνει τη ζωή του.
Κυριάκος Κενεβέζος
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Ιανουάριος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com