29 Σεπ 2013

Κωνσταντίνος Χολέβας, Η ανασφάλεια του Γκρούεφσκι και οι ανακρίβειες του ΝίμιτςΗ ανασφάλεια του Γκρούεφσκι και οι ανακρίβειες του Νίμιτς
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς καλεί τους εκπροσώπους Αθηνών και Σκοπίων σε νέο γύρο συνομιλιών για το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μέσα σε ένα κλίμα προκλήσεων εις βάρος μας από την πλευρά των σκοπιανών Αρχών. Κάτι δεν πάει καλά για τον σκοπιανό εθνικισμό και οι ψευδομακεδόνες δείχνουν νευρικότητα και ανασφάλεια.

 Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη 20 ανθρώπων στα Σκόπια με την κατηγορία της κατασκοπίας. Ο Γκρούεφσκι φοβάται και τη σκιά του. Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι συλλαμβάνει όσους τον επικρίνουν. Εκείνος, για να δικαιολογήσει τις συλλήψεις, τα φορτώνει όλα στον συνήθη... ύποπτο. Την Ελλάδα! Οι συλληφθέντες έδιναν πληροφορίες και απόρρητα στην Ελλάδα αντί αμοιβής, ισχυρίζεται η προπαγάνδα του Σκοπιανού πρωθυπουργού και ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος ΒΜΡΟ-ΔΠΜΗΕ.
Η ανασφάλεια της σκοπιανής ηγεσίας έχει πολλά αίτια. Ενα από αυτά είναι και η πίεση της πολυάριθμης αλβανικής κοινότητας, η οποία αργά ή γρήγορα θα αποσχισθεί για να ενωθεί με το Κόσοβο. Αλλη αιτία είναι η βουλγαρική πολιτική, η οποία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. Θεωρεί τους Σλάβους των Σκοπίων Βουλγάρους. Για να απαντήσει στις διάφορες πιέσεις η ανασφάλεια των Σκοπιανών δημιούργησε ένα νέο μνημείο μεγαλοϊδεατισμού και επεκτατισμού. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Γευγελής, λίγα μέτρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, έστησε ένα μνημείο, το οποίο εκφράζει πλήρως την κρατική ιδεολογία - ότι, δηλαδή, σκοπός του κράτους των Σκοπίων είναι η επανένωση της Μεγάλης Μακεδονίας, την οποία έκοψαν σε κομμάτια Σέρβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί και Ελληνες.
Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν έχουμε ακόμη καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων του Σεπτεμβρίου 1995. Επανειλημμένως παραβιάστηκε από την ΠΓΔΜ και, αντί να διαμαρτυρηθούμε εμείς, τη χρησιμοποίησαν τα Σκόπια για να μας καταγγείλουν στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.
Επίσης πρέπει να ζητήσουμε από τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να μη λέει ανακρίβειες. Είπε προσφάτως ότι το όνομα που θα προταθεί πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, διότι με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του Ιουλίου 1913 μοιράστηκε η γεωγραφική Μακεδονία μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας. Λάθος! Πουθενά στη συνθήκη δεν γίνεται λόγος περί Μακεδονίας.

Κυριακάτικη Δημοκρατία, 29/09/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com