27 Αυγ 2013

Στα άδυτα ενός μασονικού ναού της Πενσυλβάνια (φωτογραφίες)

ΥΠΑΡΧΟΥΝ 200 ΝΑΟΙ WILKES-BARRE ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ
Στα άδυτα ενός μασονικού ναού της Πενσυλβάνια (φωτογραφίες)
Στο μπλογκ τους «Απαγορεύεται η είσοδος: Απαγορευμένα και εγκαταλειμμένα μέρη στις ΗΠΑ» οι δύο δημοσιογράφοι περιγράφουν εντυπωσιασμένοι τι είδαν στο εσωτερικό του μασονικού ναού Irem Temple Wilkes-Barre .

O ναός Irem Temple Wilkes-Barre βρίσκεται στο κέντρο μιας παλαιάς πόλης ορυχείων που αποκαλείται Diamond City στην Πενσυλβάνια. Εχει το στυλ τζαμιού με τους τέσσερις μιναρέδες του κυκλικά γύρω από έναν χρυσοπράσινο θόλο. Η αρχιτεκτονική του είναι μαυριτανικού στυλ και οι επιγραφές που κοσμούν τους τοίχους του δίνουν στο κτίριο αλλά και στην πόλη μια όψη άλλων εποχών.
«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο εντυπωσιακή είναι η κεντρική αίθουσα παρά μόνο μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού. Θα πρέπει να ήταν διακοσμημένη με περίτεχνα χρώματα πριν εγκαταληφθεί. Τα τουρκουάζ χρώματα των τοίχων ξέφτισαν και λερώνουν τα βελούδινα χαλιά. Το φως της ημέρας μπαίνει από τον θόλο, μέσα από βιτρώ, και μας ταξιδεύει σε μια εποχή από το Χίλιες και Μία Νύχτες» γράφουν εντυπωσιασμένοι οι δύο δημοσιογράφοι.
Αυτό το σπουδαίο εξωτερικά τζαμί υπήρξε ο μασονικός ναός των λεγόμενων Shriniers.Εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και η Στοά δημιουργήθηκε από τη θέληση δύο αμερικανών να δημιουργήσουν μια μασονική κοινότητα που θα είχε στόχο την ενασχόληση με τις τέχνες. Μετά από ένα δείπνο με έναν άραβα διπλωμάτη που τους εντυπωσίασε αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το αραβικό αριστούργημα -κατασκευάστηκε το 1905- καθώς και όλα τα αραβικά στολίδια που περιείχε. Η μασονική κοινότητα μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο. Ακόμη σήμερα που ο εν λόγω ναός έχει εγκαταληφθεί η κοινότητα πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε country club.
Υπάρχουν 200 ναοί όπως αυτός του Wilkes-Barre σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παντού όπου και να κοιτάξει κανείς εντός του ναού βρίσκονται επιχρυσωμένα κύπελα που προορίζονταν για μυστηριώδη βραβεία. « Best potentate of the year », « Best chanters in line » γράφουν ορισμένα και επιδίδονταν σε αξιωματούχους της πόλης ή σε μέλη της χορωδίας που άφησε εποχή στο ναό.
Υπέρλαμπρες εσωτερικές σκάλες οδηγούν σε αίθουσες υποδοχής και γραφεία στους πάνω ορόφους. Σε ένα από τα γραφεία υπάρχει ακόμη μια εφημερίδα του 2003 που περιγράφει τα βραδινά γκαλά, την λίστα των δωρητών και τα μέλη. Οι εκδηλώσεις της Στοάς πρέπει να ήταν μεγαλιώδεις αν κρίνει κανείς από τα κοστούμια που βρίσκονται ακόμη σε ένα μικρό δωμάτια πίσω από την κεντρική σκηνή . Μεταξωτά πουκάμισα, χρωματιστά καπέλα, ζώνες με πολύτιμο ύφασμα, πανελόνια και μασονικοί μανδύες βρίσκονται ακόμη εκεί.
Το 2005 ο ναός πωλήθηκε έναντι 1 εκατ. δολαρίων στον τοπικό εμπορικό σύλλογο ο οποίος προσπαθεί να συγκεντρώσει τα 2,5 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για την ανακαίνισή του. Εικάζεται ότι ο μασονικός ναός θα μετατραπεί σε Κέντρο θεατρικών παραστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com