13 Απρ 2013

Kairos - Ένα παγκόσμιο χριστιανικό κίνημα με την αρωγή του ΠΣΕ


Χριστιανοί όλων των χωρών, ενωθείτε
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών τα βάζει με τις αγορές και προσεύχεται για την επανάσταση
Της ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΠΕΛΕΒΑΝΗ
Επείγουσα «έκκληση για δράση, για μια οικονομία της ζωής, δικαιοσύνη και ειρήνη για όλους» απευθύνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) προς τα μέλη του, η οποία πρόκειται να επικυρωθεί στη γενική συνέλευση του ΠΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2013 στο Busan της Νότιας Κορέας
Kairos για δράση
Είναι «Kairos» για αποφασιστική δράση, για μια νέα αρχή. Για μια «οικονομία στην υπηρεσία της ζωής». «Η παρούσα παγκόσμια οικονομική τάξη οδηγεί στην ταυτόχρονη εξαθλίωση των πολλών και στον πλουτισμό των λίγων, σε περισσότερη βία και πόλεμο, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Δικός μας στόχος είναι μια ζωή στην πληρότητά της για όλους, μια δίκαιη, ειρηνική και οικολογικά βιώσιμη παγκόσμια (οικονομική) τάξη».

Αυτά υποστηρίζουν και διαδηλώνουν οι Kairos (από την ελληνική λέξη για το χρόνο), ένα νέο παγκόσμιο χριστιανικό κίνημα για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ακεραιότητα της Δημιουργίας. Πρόκειται για ένα οικουμενικό δίκτυο από ομάδες, πρωτοβουλίες και οργανώσεις χριστιανών με την αρωγή του ΠΣΕ, το οποίο επιδιώκει συμμαχίες με τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ενάντια «στην άδικη και καταστροφική δομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας», αναζητώντας παράλληλα και εφαρμόζοντας εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις. Ηδη σε διάφορες πόλεις του κόσμου οργανώνονται εργαστήρια και συναντήσεις, διαδηλώσεις και δράσεις, δημοσιεύονται και διανέμονται έρευνες και αναλύσεις προς ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Το κίνημα Kairos, το οποίο έχει τις ρίζες του στον αγώνα χριστιανών που συνδέθηκαν με τα αντι-απαρτχάιντ και απελευθερωτικά κινήματα στην Αφρική και στην Κεντρική Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αλλά και στη «Θεολογία της Απελευθέρωσης», έφτασε τελευταία στην Παλαιστίνη (www.kairospalestine.ps), στις ΗΠΑ (www. kairosusa.org), στον Καναδά (www.kairos-canada.org) και στην Ευρώπη (www.kairos-europa.dewww.kairoswb.com).
Πολιτική ατζέντα
Τι είναι όλα αυτά που αίφνης διακηρύττουν οι χριστιανοί; Η εκκλησία και η θεολογία μπλέκονται στα κοσμικά χωράφια της πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης; Και μάλιστα ανατρεπτικά; Μιλήσαμε με τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρο Βασιλειάδη, ο οποίος εκπροσωπεί την Ορθόδοξη Θεολογία στο ΠΣΕ και συμμετέχει στην επιτροπή του προγράμματος «Για τη Φτώχεια, τον Πλούτο και την Οικολογία»: «Από τα τέλη του 20ού αιώνα στο ΠΣΕ διαπιστώθηκε ότι η οικονομικά φιλελεύθερη οικουμένη βρίσκεται σε αντίθεση με την οικουμένη της πίστεως και της αλληλεγγύης. Γι' αυτό και οι εκκλησίες αποφάσισαν ότι αποτελεί ηθική, θεολογική και πνευματική πρόκληση για το χριστιανικό κόσμο, ο οποίος αγωνίζεται για το όραμα της ενότητας της ανθρωπότητας και του συνόλου των πλασμάτων που κατοικούν στη Γη. Ετσι άρχισε το πρόγραμμα με το ακρωνύμιο ΑΓΑΠΗ (AGAPE=Alternative Globalization Addres-sing People and Earth, δηλαδή Εναλλακτική Παγκοσμιοποίηση με Κέντρο τον Ανθρωπο και τη Γη), που αμφισβητεί το λεγόμενο "μονόδρομο της οικονομικής παγκοσμιοποίησης". Το πρόγραμμα "Για τη Φτώχεια, τον Πλούτο και την Οικολογία" ξεκίνησε το 2006 και είναι συνέχεια της παραπάνω διαδικασίας».
Και τι προτείνει η Εκκλησία; Να κατεβούν οι χριστιανοί στο δρόμο, να συγκρουστούν με τις αγορές, να διώξουν τους «εμπόρους από το ναό»; «Η έκκληση για δράση αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει τις χριστιανικές κοινότητες και τους μεμονωμένους πιστούς, προκειμένου να υπερασπιστούν την πίστη τους», μας λέει ο καθηγητής Π. Βασιλειάδης, «και η χριστιανική πίστη προϋποθέτει ένα σύστημα οικονομίας που προσδιορίζεται από το νόμο της δικαιοσύνης του Θεού, το σεβασμό του ανθρώπου και όχι του Μαμωνά, υποδηλώνει μια οικονομία της επάρκειας (που οδηγεί στην αειφόρο ανάπτυξη) και όχι του κέρδους, της συσσώρευσης πλούτου και του χρήματος».
Διαρκής διάλογος
Από τη διαδικασία του προγράμματος «Για τη Φτώχεια, τον Πλούτο και την Οικολογία», όπου συντελείται ένας διαρκής διάλογος με κοινωνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, επιστημονικούς και πολιτικούς παράγοντες, δεν έλειψε και η ελληνική κρίση. Οπως μάλιστα μας ενημερώνει ο Πέτρος Βασιλειάδης: «Τα δύο τελευταία χρόνια σε όλες τις συναντήσεις της επιτροπής είχαμε ειδική αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό το ενδιαφέρον με παρακίνησε να μεσολαβήσω στον αρχιεπίσκοπο για κάποια συνάντηση με τους επιτελείς του ΠΣΕ. Οπερ και εγένετο, η αντιπροσωπεία ήλθε στη χώρα μας, χωρίς όμως την απαιτούμενη δημοσιότητα, με ευθύνη και των δύο πλευρών».
Στο κείμενο της επείγουσας «Εκκλησης για Δράση», το οποίο κατατίθεται για διαβούλευση και δράση στην επικείμενη γ.σ. του ΠΣΕ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Διακρίνουμε τη μοιραία διαπλοκή της παγκόσμιας κοινωνικο-οικονομικής, κλιματικής και οικολογικής κρίσης, που συνοδεύεται από τα δεινά του λαού και τον αγώνα τους για επιβίωση. Η εκτεταμένη απελευθέρωση της αγοράς, η ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση των αγαθών και των υπηρεσιών, εκμεταλλεύονται το σύνολο της δημιουργίας και διαλύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες... Το κυρίαρχο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα απειλεί να θέσει τέρμα τόσο στις συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη όσο και στη ζωή όπως την ξέρουμε... Ενας αυξανόμενος αριθμός χριστιανικών κοινοτήτων από όλες τις ηπείρους εντείνουν τις προσπάθειές τους και εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η μεταμόρφωση είναι εφικτή».
Κατά πόσο, τώρα, αποδέχονται τη φιλοσοφία του κειμένου όσοι δηλώνουν θρησκευόμενοι και, αντίστοιχα, κατά πόσο γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιας σκέψης στους χριστιανούς όσοι δηλώνουν μη χριστιανοί είναι σοβαρά ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com