25 Φεβ 2013

Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου κατά την ενθρόνιση του Πατριάρχου Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας ΝεοφύτουΜακαριώτατε Πατριάρχα  Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας κύριε Νεόφυτε,
 « Αγαλλομένω ποδί»  προσήλθαμε σήμερα στον ιερό τούτο χώρο  προκειμένου να εορτάσουμε περιχαρείς μεθ’ Υμών την ανάληψη τού υπάτου εκκλησιαστικού αξιώματος  τής αδελφής Εκκλησίας τής Βουλγαρίας από την Υμετέρα πεφιλημένη Μακαριότητα και να συμπροσευχηθούμε για την επιτυχία των υψηλών καθηκόντων και των εξόχως μεγάλων ευθυνών Αυτής.
Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία τής Κύπρου αγάλλεται και χαίρει σήμερα, διότι η αδελφή Εκκλησία τής Βουλγαρίας απέβαλε ήδη τον μελανό τής χηρείας πέπλο, ευρούσα εν τω προσώπω Υμών τον άριστο πηδαλιούχο και προεστό.  
Από μέσης καρδίας πεφιλημένε εν Κυρίω αδελφέ Σάς εκφράζουμε τα θερμότατά μας συγχαρητήρια, εκ μέρους τής Ιεραρχίας, τού ιερού κλήρου και τού  χριστεπωνύμου πληρώματος τής Εκκλησίας τής Κύπρου, για την ύψιστη αυτή εκκλησιαστική τιμή, που η αγάπη του Θεού Σάς καταξίωσε.  Ταυτόχρονα, χείρας ικέτιδας υψούμε προς τον  Κύριο, όπως Σάς κρατύνει εν παντί, Σάς  φωτίζει και Σάς ενισχύει « εις πάντα ού εάν πορεύη» ( Ιησού τού Ναυή 1, 9) και ευλογεί τα έργα Σας, ώστε να είναι καρποφόρα και ευάρεστα ενώπιόν Του.
Η βαθύτατη ευσέβειά Σας, η θερμή πίστη Σας, η αγάπη Σας, η ταπείνωση Σας και όλες οι  χριστιανικές Σας αρετές, που κοσμούν το πρόσωπό Σας, καθώς και η πολύτιμη εμπειρία που έχετε αποκτήσει κατά τη μακρά εκκλησιαστική Σας διακονία εγγυώνται μία καταξιωμένη,  και αγλαόκαρπη πατριαρχία.  
Μακαριώτατε, από τους ευλογημένους εκείνους  χρόνους, ότε οι αδελφοί Μεθόδιος και Κύριλλος ευαγγελίστηκαν στη χώρα Σας τους ουράνιους και λυτρωτικούς λόγους τού Σωτήρος Χριστού, οι σχέσεις των Εκκλησιών μας υπήρξαν δια μέσου των αιώνων αδελφικές. Αυτές τις σχέσεις είμαστε αποφασισμένοι να τις συνεχίσουμε για το καλό των Εκκλησιών μας και τής καθόλου Ορθοδοξίας, που ταχθήκαμε αμφότεροι να υπηρετούμε.    
Αναλαμβάνετε, σήμερα, τους οίακας της κατά Βουλγαρίαν Εκκλησίας και τα βλέμματα όλων στρέφονται ελπιδοφόρα προς το Υμέτερο πρόσωπο. Καλείστε, Άγιε Αδελφέ,  να εκδαπανήσετε τον εαυτόν Σας στην υπηρεσία  τής  Εκκλησίας, να επουλώσετε πληγές να συμπληρώσετε τυχόν παραλείψεις, να στηρίξετε τους αδυνάτους και να οδηγήσετε τη Βουλγαρική Εκκλησία εις  εύδιο λιμάνι.
Στον δύσκολο αυτόν αλλά ωραίο αγώνα Σας θα έχετε πέραν τής αγάπης τού Θεού, βοηθούς και συμπαραστάτες τους αδελφούς Σας ιεράρχες, τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό.  Η παρουσία όλων ημών των εκπροσώπων, των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, μαρτυρεί  επίσης την αγάπη, την ενότητα τής Ορθοδοξίας και την αποφασιστικότητα μας να  συμπαρασταθούμε στην Υμετέρα πεφιλημένη Μακαριότητα και στη αδελφή Εκκλησία τής Βουλγαρίας.
Δια τούτο περιπόθητε εν Κυρίω Αδελφέ ίσχυε και ανδρίζου. Χώρει μετά θάρρους εις τον προκείμενόν Σοι Αγώνα. Έντεινε και κατευοδού και επί έτη πλείστα αρχιεράτευε. Και έστω Σοί ευλογημένη παρά Θεού η Αρχιερατεία Σου.  Αμήν.
Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com