27 Φεβ 2013

Εκλογές σε 40 μέρες στην Ιερά Μονή Πάτμου. Ανησυχίες κατοίκων της Πάτμου


CHORA
Εκλογές σε 40 μέρες στο Μοναστήρι. Δεν θέλουμε ξένο ηγούμενο στο Μοναστήρι μας !
Aν και οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρονται σε εκλογές για τον νέο ηγούμενο  μεταξύ των αδελφών της Μονής, εν τούτοις ανησυχία υπάρχει στους κατοίκους, μήπως το Πατριαρχείο έχει άλλους σκοπούς. Σύμφωνα με το καταστατικό που είναι εν ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου 2013, διενεργούνται εκλογές για νέο ηγούμενο , εντός 40 ημερών  μετά τη χηρεία από την αδελφότητα.
Το ανακοινωθέν για την απαλλαγή του ηγουμένου Αντίπα από τα καθήκοντα του , εκδόθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, οπότε λογικά οι εκλογές θα διενεργηθούν μέχρι 5 Aπριλίου 2013 και στη χειρότερη των περιπτώσεων η έναρξη της ισχύος των 40 ημερών θα ισχύσει από την ημέρα που θα έρθει στην Μονή το πατριαρχικό γράμμα με όλες τις λεπτομέρειες για τις εξελίξεις από την Ιερά Σύνοδο και  επειδή καθυστερεί,  εικάζεται ότι θα το φέρει ο Πατριαρχικός επίτροπος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Παρ όλ αυτά μεταξύ των κατοίκων κυριαρχεί έντονα η πεποίθηση ότι το Πατριαρχείο άλλα έχει στο μυαλό του και αυτό τους φοβίζει και τους αγανακτεί.
Οι κάτοικοι ανησυχούν και φοβούνται, μήπως το Πατριαρχείο φέρει και εγκαταστήσει δικό του και ξένο προς τα συμφέροντα της Πάτμου και της Ιεράς μονής ηγούμενο.
Φοβούνται επίσης την άλλη εκδοχή, μήπως φέρει μοναχούς από άλλα Μοναστήρια και αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Σε ρεπορτάζ που κάναμε μεταξύ των κατοίκων του νησιού μας και των γύρω νησιών, διαπιστώσαμε αυτή την ανησυχία και αγανάκτηση παράλληλα , και όπως συμπεραίνεται θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση σε περίπτωση που το Πατριαρχείο κάνει κινήσεις ενάντια στη βούληση της αδελφότητας και των κατοίκων.
Η αγανάκτηση ξεκινά από το γεγονός, ότι άφησε τον ηγούμενο και την αδελφότητα 13 χρόνια χωρίς καταστατικό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα από όλες τις πλευρές . Κανείς δεν ήξερε τι ισχύει και πως ισχύει, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαλαρότητα σε όλα τα επίπεδα με ολέθρια όπως φαίνεται αποτελέσματα.
Θα αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα από αυτά που μας είπαν :
Από Λειψούς: «Γαίαν και ύδωρ δεν δίνουμε στους Φαναριώτες» .
Από Πάτμο: «Θέλουμε να ισχύσει το αυτεξούσιο και το αυτοδιοίκητο στο Μοναστήρι όπως αναφέρεται στην υποτύπωση του Οσίου».
«Το Πατριαρχείο θέλει να βάλει τα πόδια και τα χέρια στο Μοναστήρι και στα οικονομικά, του Μοναστηριού»
"Θέλουμε  την εξάρτηση μας από το  Πατριαρχείο αλλά μόνο με την εκκλησιαστική και πνευματική του μορφή"
Διερωτώνται άλλοι , «πως πριν από δύο χρόνια που ήρθε η Εξαρχία και έκανε έλεγχο στα οικονομικά τα βρήκε όλα καλά.; Από τότε υπήρχαν τα χρέη, τότε δεν τα είδε;
«Μήπως ενόχλησε το Φανάρι ότι δίνονται χρήματα από τις θέσεις εργασίας σε πολίτες της Πάτμου;»
«Το Πατριαρχείο γιατί δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ για τα προβλήματα της Πάτμου, ούτε τώρα με την κρίση για τους φτωχούς».
Τέλος πολλοί εξέφρασαν την αντίθεση τους στις κινήσεις του Δήμου προς την εξαρχία, όπως να υποβάλει αιτήματα στην Εξαρχία και όχι να περιμένει τις εξελίξεις, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει την κυριαρχία τους»
Εάν δεν ισχύσει το «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες, αν ισχύσει όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ.
Τέλος επικοινωνήσαμε με τον π. ηγούμενο Αντίπα για να μας επιβεβαιώσει την πληροφορία που είχαμε ότι υπέβαλε τέσσερις φορές την παραίτηση του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πατριαρχείο, και να μας κάνει κάποιες δηλώσεις για το αποτέλεσμα , αλλά δεν θέλησε.
Εμείς όμως το επιβεβαιώσαμε από άλλη πηγή.
patmostimes 27/02/2013
Βαριές οι καμπάνες της Ιεράς Συνόδου για τον πρώην πλέον ηγούμενο Αντίπα.
patmostimes,24/02/2013
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από έγκυρες πηγές, γιατί τουλάχιστον μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για την απαλλαγή του από την ηγουμενία δεν πληροφορηθήκαμε αν εστάλη διευκρινιστικό πατριαρχικό γράμμα για τις καμπάνες και τους ακριβείς λόγους που επεβλήθησαν, όχι μόνο τον απαλλάσουν  από την ηγουμενία, αλλά του στερούν και το οφίκιο του πρώην ηγουμένου. Παράλληλα δεν του επιτρέπουν να εγκαταβιώσει στην Ιερά Μονή, αλλά ούτε και εκτός Πάτμου, όπως π.χ.  στο Άγιο Όρος που ήταν η αρχική σκέψη του πρώην ηγουμένου. Τον παραπέμπουν στο κάθισμα του Αγίου Νεκταρίου στα Λουκάκια.
Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι απομακρύνονται από την Ιερά Μονή 4 μοναχοί, οι οποίοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην αδελφότητα. Από αυτούς,  ο ένας που είχε άπορρίψει την ένταξη του στην αδελφότητα  το Πατριαρχείο,  ήταν εφημέριος στους Αρκιούς κάποια στιγμή, εκ δευτέρου χειροτονημένος ο  άλλος με υπεύθυνη θέση  στην Ι.Μ. ανήκε στο Άγιο Όρος, όπως και ο τρίτος αγιορείτης και παλαιοημερολογίτης. Ο τέταρτος είχε έρθει από το εξωτερικό.
Τέλος εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος διέγραψε από αδελφό της Μονής πρώην ηγούμενο.
Επειδή δεν έχουμε ακόμα επίσημα τις ειδήσεις αυτές, γι αυτό και περιμένουμε το Πατριαρχικό γράμμα με όλες τις λεπτομέρειες.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου η Αγία και Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε από της Τετάρτης 20ης , μέχρι και του Σαββάτου 23ης Φεβρουαρίου 2013:
Α) απήλλαξε τον Πανοσιολο. Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπαν Νικηταράν από των καθηκόντων αυτού ως Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Πατριαρχικού Εξάρχου Πάτμου,
Β) διώρισε τον Οσιολ. Ιερομόναχον κ. Κύριλλον , Εκκλησιάρχην της Μονής, Τοποτηρητήν της Ηγουμενίας και
Γ) διώρισε τον Σεβ. Μητροπολίτην Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ Πατριαρχικόν Επίτροπον της Ιεράς Μονής και της Εξαρχίας Πάτμου.
Αυτό που εμάς δημοσιογραφικά μας προβλημάτισε,  γιατί αφού δεν ήταν αρμοδιότητα του Σεβασμιώτατου Μιλήτου, σε ερώτηση μας απάντησε ευθέως ότι δεν απομακρύνεται ο ηγούμενος και σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου στον Δήμο της Πάτμου που τον επισκέφθηκαν 13 Φεβρουαρίου λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν από την Πάτμο, απάντησε με τρόπο που άφησε παρόμοιες εντυπώσεις; 
Με όλο το  σεβασμό στο πρόσωπο του Σεβασμιώτατου, το ακριβές θα ήταν,  επειδή τους Πάτμιους απασχολούσε, τι θα γίνει με τον ηγούμενο,  αν το καταστατικό υπεγράφη και πως είναι αυτό,  πως την απάντηση θα δώσει η Ιερά Σύνοδος. Οι λάθος απαντήσεις σε δημοσιογράφους δεν βοηθούν στη σωστή ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com