25 Νοε 2012

Προσοχή! Διαλογισμός στα Σχολεία

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Επειδή όταν κάτι συμβαίνει στην "πολιτισμένη" Δύση σχεδόν αμέσως εφαρμόζεται και στην χώρα μας εφιστούμε την προσοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών.

   Σε άρθρα τους, τόσο η Βρετανική εφημερίδα Daily Mail, όσο και οι Times του Λονδί­νου αναφέρουν πως τα δύο εναπομείναντα μέλη του συγκροτήματος των Μπίτλς, «Sir» Paul McCartney και Ringo Starr, έπειτα από επτά χρόνια, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους επί σκηνής για να προωθή­σουν τονΥπερβατικό Διαλογισμό σε παιδιά σχολικής ηλικίας ανά την υφήλιο (sic).
Ο Paul McCartney δήλωσε στο κοινό σχετικά με τη «θαυμαστή εμπειρία του»:«άρχισε για μας, όταν συναντήσαμε τον Μαχαρίσι στην Ινδία και θα εξαπλωθεί και θα καταλάβει όλο τον κόσμο».
   Φαίνεται πως ο Sir Paul ξέχασε ότι τη δεκαετία του '60 οι Μπιτλς εγκατέλειψαν το κοινόβιο στην Ινδία έπειτα από καταγ­γελίες σχετικά μεσεξουαλικές επιθέσεις του Μαχαρίσι εναντίον γυναικών-οπαδών, όπου ανάμεσά τους βρισκόταν και η Αμερι­κανίδα ηθοποιός Mia Farrow.
Maharishi & Μia Farrow
Ένας άλλος υποστηρικτής των θεωριών και πρακτικών Μαχαρίσι, ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λίντς (David Lynch), δημιουργός του «Ιδρύματος Ντέϊβιντ Λίντς, για την Ενσυνείδητη Εκπαίδευση και Παγκόσμια Ειρήνη», εργάζεται δραστήρια με σκοπό την εισαγωγή του Υπερβατικού Διαλογισμού στα σχολεία για να «ανακουφίσει το άγχος» των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Το συγκεκριμένο ίδρυμα, κατά τους ισχυρισμούς του, παρέχει υποτροφίες σε 100.000 μαθητές, δασκάλους και γονείς, που «βρίσκονταν σε κίνδυνο», σε 30 χώρες, με στόχο την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων στις τεχνικές διαλογισμού του Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι. Ο Λιντς δήλωσε, ότι σχο­λεία με πολλά προβλήματα παρουσίασαν μεταστροφή 180 μοιρών μέσα σε ένα χρόνο. «Είναι κάτι το πολύ όμορφο», κατέληξε.
Πληροφοριακά, αναφέρεται ότι ο Μαχαρίσι ξεκίνησε την καριέρα του στο Los Angeles το 1950 με 25 οπαδούς και μέχρι το θάνατό του, το 2008, αυτοί αριθμούσαν τα 4 εκατομμύρια, τα κέντρα Υπερβατικού Δι­αλογισμού έφθαναν περίπου τα 1.000, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσής του, το 1998, υπολογίζονταν σε 3,5 δισεκα­τομμύρια δολάρια.
Ο David Jones, της Daily Mail, ο τελευ­ταίος δημοσιογράφος που επισκέφθηκε τον Μαχαρίσι πριν το θάνατό του, αναφέρει το γεγονός σαν την «πιο ιδιόρρυθμη η μέρα της 30χρονης καριέρας του ως δημοσιογρά­φου». Ανέφερε ακόμη, πως το κόστος ενός τριήμερου εισαγωγικού σεμιναρίου στον Υπερβατικό Διαλογισμό ανέρχεται στις 1.280 λίρες στερλίνες. Ας σημειωθεί ότι ο διαλογισμός ασκείται δωρεάν σε κάποια ανατολικά θρησκεύματα.
Maharishi House
Ο Μαχαρίσι έζησε τα τελευταία χρό­νια του στο Vlodrop, στην Ολλανδία, σε μια ιδιωτική περιοχή, που την αποκαλούσε: «Οικουμενικό Κράτος της Παγκόσμιας Ειρήνης» κι όπου είχε καθιερώσει ως και ιδιαίτερο, δικό του νόμισμα. Μιλώντας σε κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα ο Μαχαρίσι περιέγραψε την Αγγλία σαν την φοβερή χώρα του «διαίρει και βασίλευε», την οποία θεωρούσε υπεύθυνη κατά το πλείστον για την δυστυχία στον κόσμο.
Σήμερα, την «επιχείρηση Μαχαρίσι» ελέγχει ο άλλοτε επιστημονικός ερευνητής, Λιβανέζος, Dr. Tony Nader, γνωστός και ως Μαχαραγιάς Nader Ram, ο οποίος ανακοίνωσε το χτίσιμο 48 «αήττητων πύρ­γων», σε 48 χώρες για να συνεχιστούν οι διδασκαλίες του Μαχαρίσι. Η σημερινή ακίνητη περιουσία της οργάνωσης υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει και ένα τεράστιο πανεπιστή­μιο στην Αϊόβα.
Υπήρξαν αναφορές για σχέδια διδασκα­λίας του Υπερβατικού Διαλογισμού σε δύο κρατικά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο διευθυντής του ιδιωτικού «Σχολείου Μαχαρίσι για την Εποχή της Διαφώτισης», Derek Cassells, συναντήθηκε με υπεύθυνους του Υπουργείου για την Παιδεία, τα Σχολεία και την Οικογένεια σχετικά με την πιθανότητα χρηματοδότησης δύο ακαδημαϊκών, δημόσιων σχολείων που θα υποστηρίζονταν και από ιδιωτικούς οργα­νισμούς.
Ο κ. Cassells δήλωσε στους Times, στο ειδικό παράρτημα για την Παιδεία, ότι: «ο διαλογισμός εξισορροπεί το νευρικό σύστη­μα, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη δημι­ουργικότητα, ευφυΐα, αρμονία και καλύτερη συμπεριφορά». Ακόμη, συμπλήρωσε πως ο διαλογισμός δεν είναι θρησκευτική πρά­ξη κι ότι τα σχολεία θα δέχονται παιδιά θρησκευόμενα και μη.

«Οι μαθητές», συνεχίζει η συνέντευξη Cassells«θα κάνουν διαλογισμό για δέκα λεπτά, δυο φορές την ημέρα, με σκοπό να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, μέσω της απόκτησης της εσωτερικής ειρήνης».
Το Ormskirk, είναι σήμερα το μόνο σχο­λείο που ασκεί τον Υπερβατικό Διαλογι­σμό στην Αγγλία κι ενώ τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των «ακαδημιών» για το σκοπό αυτό διατέθηκαν ήδη, δεν έγιναν γνωστά ποια δύο σχολεία έχουν επιλεγεί.


Σχόλιο τού Διαλόγου: ο μακαριστός π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, σε κείμενά του, συχνά ανέφερε, πως η εξάπλωση των ανα­τολικών θρησκευμάτων και των αποκρυφιστικών κινήσεων ειδικά στη Δύση έχει τη ρίζα της, αφ' ενός στα υπαρξιακά κενά του στερημένου από Ορθοδοξία ανθρώπου, τον οποίο αδυνατεί να καλύψει η πανσπερ­μία των Χριστιανικών παραφυάδων κι αφ' ετέρου, στην απληστία των αυτοχριζόμενων γκουρού-διδασκάλων, οι οποίοι ορέγονται τα υλικά «οφέλη» της Δύσης.


Από τον ΔΙΑΛΟΓΟ τεύχος  68 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com