22 Φεβ 2012

Ο προφήτης Ζουρ(λ)ούμπαμπελ των Σερρών



Ο Αμερικανός προφήτης (!) Ζουρούμπαμπελ στις Σέρρες


Ο προφήτης Ζουρ(λ)ούμπαμπελ των Σερρών

Της Δήμητρας Τσαμποδήμου 
Στις 19 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του προφήτη Ηλία, δεκάδες χωριά της ελληνικής επαρχίας θα τιμήσουν με γλέντια και χορούς τη χάρη του, όμως σε ένα από αυτά το πατροπαράδοτο πανηγύρι θα είναι άκρως διαφορετικό.
Η Φαιά Πέτρα, ένα ορεινό χωριουδάκι κοντά στο Σιδηρόκαστρο, είναι εδώ και λίγο καιρό το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ο πιο πρόσφατος κάτοικός του, ο αμερικανός Μάικ ή Ζουρούμπαμπελ(φωτ.), προφητεύει τη συντέλεια του κόσμου με «σατανική» ακρίβεια.
Ανηφορίζοντας προς τη Φαιά Πέτρα ένας βραχώδης γκρίζος όγκος εξηγεί πώς πήρε το όνομά του το χωριό, όμως συνάμα είναι αυτό το επιβλητικό τοπίο που θυμίζει στον «προφήτη με δίπλωμα και βιογραφικό», όπως λέει για τον εαυτό του ο Ζουρούμπαμπελ, τη Μοντάνα, τον τόπο όπου έζησε και μεγάλωσε, πριν ο δημιουργός μας να του μηνύσει να πάρει τα μπογαλάκια του και να αφήσει τα βουνά και τα λαγκάδια της Αμερικής, για να πάρει τα βουνά των Σερρών.
Πρώτο… τραπέζι πίστα 
Ήταν λίγο πριν από το απόγευμα, όταν φτάσαμε στη Φαιά Πέτρα και οι μόλις 60 κάτοικοι, έχοντας μόλις ξυπνήσει από το μεσημεριανό ύπνο, ετοιμάζονταν πυρετωδώς για το μεγάλο εσπερινό παρουσία του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου και Σιντικής Μακαρίου. Ο λόγος που τον έφερε εσπευσμένα στη μικρή ενορία δεν ήταν φυσικά ο Άγιος Βαλεντίνος, που γιόρταζε εκείνη την ημέρα, αλλά ο… συμπατριώτης του, ο προφήτης που με την παρουσία του θορύβησε την επίσημη εκκλησία. Για καλή μας τύχη δύο γέροντες απολάμβαναν τον ήλιο και ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να μας δείξουν το δρόμο για το σπίτι του «Αμερικάνου». «Είναι το πρώτο, πρώτο σπίτι στην πλατεία, θα το δείτε», μας είπαν και είχαν δίκιο.
 Δύο μεγάλα πεύκα, ένα ξύλινο κλασικό χωριατόσπιτο, μία σιδερένια καγκελόπορτα τελευταίας γενιάς με κρεμασμένες τις δέκα εντολές και ένα κυπαρισσί τζιπ μεγάλου κυβισμού με βουλγαρικές πινακίδες συνέθεταν το αλλοπρόσαλλο σκηνικό. Μέχρι βέβαια που στην πόρτα εμφανίστηκε ο ίδιος ο Ζουρούμπαμπελ με τη λευκή στολή του, για να μας υποδεχτεί. Σαν γεννημένος, για να δίνει συνεντεύξεις. «Ζούσα στη Μοντάνα σε ένα κτήμα με άλογα και πολλά ζώα μέχρι τη μέρα που πήρα την κλήση Του», λέει, ενώ η σύζυγός του τελειώνει το πλύσιμο των πιάτων και εξαφανίζεται στο διπλανό δωμάτιο. «Μου έλειπε αυτή η ζωή στην πατρίδα τον πρώτο καιρό, αλλά, όπως είδατε, έχω κι εδώ ένα μικρό αγρόκτημα», συνεχίζει κι έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, καθώς πίσω από τη μικρή αυλή είδαμε κότες, γαλοπούλες και έναν σκύλο να πηγαίνει στα χαμένα, μιας και η «προφητοπούλα», η έφηβη κόρη της γυναίκας του Ζουρούμπαμπελ, προσπαθούσε μια με τους κοινούς σε κάθε γλώσσα ήχους και μια με μπερδεμένα ελληνικά και αγγλικά να τον καλέσει να έρθει κοντά της.
Τι όμως έκανε ο προφήτης, πριν να γίνει προφήτης, και από Μάικ να πάρει το όνομα του Ζοροβάβελ, προπάτορα του Ιησού Χριστού και πολιτικού ηγέτη των Ιουδαίων μετά την αιχμαλωσία της Βαβυλώνας; «Πίσω στην πατρίδα ασχολούμουν με το real estate και αργότερα, όταν δεν πήγαινε καλά η δουλειά, έκανα παραδόσεις κατ’ οίκον λουλουδιών και άλλων πραγμάτων», εξηγεί, για να γυρίσει ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν και να μας διηγηθεί πως ήταν γιος προτεστάντη ιερέα και στη συνέχεια πέρασε ένα φεγγάρι από τους Βαπτιστές.
Το βιογραφικό και η Βίβλος με τα post it! 
Κάτι περισσότερο από έναν χρόνο ζουν στη Φαιά Πέτρα ο Ζουρούμπαμπελ και η οικογένειά του, από τη μέρα δηλαδή -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- που ο Θεός τον διάλεξε και του δήλωσε ορθά και κατηγορηματικά πως είναι ο εκλεκτός που πρέπει να ενημερώσει για τη Δευτέρα Παρουσία τον υπόλοιπο κόσμο. «Στην αρχή ήμουν πολύ διστακτικός. Δεν ήθελα να το πιστέψω, γιατί, ξέρετε, είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι ο μοναδικός προφήτης. Είπα στο Θεό ‘δεν είμαι εγώ, πες σε κάποιον άλλο’, όμως εκείνος επέμενε και διαβάζοντας τη Βίβλο κατάλαβα πως είχε δίκιο. Εγώ ήμουν ο προφήτης, το γράφει ξεκάθαρα και η Βίβλος και μάλιστα λέει και το όνομά μου. Μάικλ. Δεν γινόταν παρά να το αποδεχτώ. Η μητέρα μου (η οποία σημειωτέον φροντίζει για τη διαβίωσή του, μιας και τα εμβάσματα από την Αμερική πληρώνουν το νοίκι, τους λογαριασμούς και το σούπερ μάρκετ) ακόμη δεν το έχει δεχτεί. Το ξέρω πως με λέει τρελό και την άκουσα μια μέρα να το λέει και στο τηλέφωνο σε κάποιον συγγενή. Όμως τι να κάνω; Είναι δυνατόν να πω στο Θεό ‘δεν θα κάνω το θέλημά Σου και θα σε παρατήσω, γιατί η μητέρα μου θέλει να γυρίσω στην Αμερική, για να μην είναι μόνη;’. Ε, δεν γίνονται αυτά», λέει γελαστά.
«Όλοι οι άλλοι προφήτες που βλέπετε στην τηλεόραση ή στο ίντερνετ, να το ξέρετε, είναι ψεύτικοι. Μελετάνε την Αποκάλυψη ή τη Βίβλο και βγαίνουν και λένε πράγματα που δεν ισχύουν. Εγώ είμαι ο μοναδικός προφήτης και έχω και βιογραφικό», λέει, κι ενώ περιμένουμε να μας το δείξει, εκείνος κραδαίνει πανηγυρικά τη Βίβλο και την ξεφυλλίζει, για να διαπιστώσουμε πως είναι απ’ άκρη σ’ άκρη χρωματισμένη με φωσφορούχους μαρκαδόρους και γεμάτη με τα γνωστά αυτοκόλλητα post it, προφανώς στα κύρια σημεία του… βιογραφικού.
Όσοι έτυχε να ακούσουν για την ύπαρξη ενός αμερικανού προφήτη στις Σέρρες το πρώτο πράγμα που αναρωτήθηκαν ήταν πώς διάλεξε τη Φαιά Πέτρα και γιατί αυτή μονάχα θα σωθεί από την καταστροφή της 19ης Ιουλίου. «Όταν ο Θεός μού μήνυσε πως πρέπει να πάω στην Ελλάδα, γιατί εκεί είναι οι ευσεβείς, το μόνο μέρος που ξέραμε ήταν η Αθήνα. Φτάσαμε και κάτι μου έλεγε να πάμε προς τα βόρεια, αλλά, κι όταν πήγαμε στη Θεσσαλονίκη, συνέχιζε μια φωνή να μου λέει να συνεχίσω, μέχρι που το βρήκα. Φυσικά στο αεροδρόμιο είχα κατέβει με τα κανονικά μου ρούχα, όμως ο Θεός με έστειλε να βάλω λευκά λινά και φυσικά, πρέπει κι εσείς να το ξέρετε, πρέπει οπωσδήποτε το κεφάλι να είναι σκεπασμένο, γιατί έτσι βρισκόμαστε υπό τη σκέπη του Θεού», εξηγεί κι επιτέλους καταλαβαίνουμε γιατί μπαίνοντας στο πρώτο σπίτι του χωριού νομίζουμε πως βρεθήκαμε στα γυρίσματα του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» του Τζεφιρέλι.
«Ο μητροπολίτης φοράει παρωπίδες» 
Μόλις 30 μέτρα από την κουζίνα του Ζουρούμπαμπελ ο μητροπολίτης Μακάριος τελεί το μεγάλο εσπερινό, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα λόγια του αμερικανού να καλύπτονται από τα πραγματικά λόγια του Ευαγγελίου. Ο κ. Μακάριος είναι έξαλλος με τον ξένο και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν μία ωραία πρωία εμφανίστηκε στο Σιδηρόκαστρο, την έδρα της μητρόπολης, και είπε στο σεβασμιότατο «γεια σας, ήρθα. Είμαι ο προφήτης και η Δευτέρα Παρουσία θα γίνει στις 19 Ιουλίου, αλλά η ενορία σας θα γλιτώσει». Όταν ρωτήσαμε τον Ζουρούμπαμπελ τι συμβαίνει με τον ιεράρχη, μας απάντησε πως εκείνος έκανε το χρέος του, τον ενημέρωσε, αλλά «ο κ. Μακάριος, όπως και οι άλλοι ορθόδοξοι, φοράνε παρωπίδες και δεν ήθελε να ακούσει αυτά που του έλεγα».
Ευγενικός και με τη γλώσσα του να πηγαίνει ροδάνι (κατάλοιπο μάλλον της εποχής που προσπαθούσε να πουλήσει σπίτια στους συμπατριώτες του στη Μοντάνα) ο Ζουρούμπαμπελ μας ανέπτυξε τις θεωρίες του για το τέλος του κόσμου, αφήνοντας κι ένα παραθυράκι ανοιχτό ότι δεν θα σωθούν μονάχα οι κάτοικοι της Φαιάς Πέτρας αλλά και ακόμη μερικές χιλιάδες ευσεβών, χωρίς όμως να μας αποκαλύψει άλλες γεωγραφικές λεπτομέρειες. Ύστερα με τη Βίβλο-βιογραφικό στο χέρι πόζαρε ευλαβικά, αποχαιρετώντας μας με την προτροπή να μετανοήσουμε, να κυκλοφορούμε με καλυμμένη την κεφαλή και φυσικά να πάμε τον προσεχή Ιούλιο και πάλι στο χωριό όχι για το πανηγύρι, αλλά για να γλιτώσουμε από την καταστροφή.
 Φοβού το κοινόβιο 
Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Φαιάς Πέτρας ανηφόρισαν προς το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία για το μεγάλο εσπερινό και μετά τη λειτουργία ο μητροπολίτης, που πριν από λίγες ημέρες με δηλώσεις του στο ΑΠΕ είχε χαρακτηρίσει τον Ζουρούμπαμπελ «παρανοϊκό», δεν έκρυψε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο χωριό. Ο ιεράρχης άρχισε το κήρυγμα υμνώντας τη Φαιά Πέτρα, έναν τόπο ευλογημένο, όπως είπε, λόγω της εκκλησίας του προφήτη Ηλία, των κοιμητηρίων της αλλά και της μονής Αγίων Χρυσοστόμου, Στεφάνου και Όλγας, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω. «Επειδή η ενορία έγινε επίκεντρο συζητήσεων για τους λεγόμενους Αμερικανούς, θεώρησα σκόπιμο να έρθω, να σας μιλήσω και μετά κανονίστε ο καθένας την πορεία του», είπε ο μητροπολίτης, για να προσθέσει πως «δεν είναι κακό να έρθει κάποιος ξένος να μείνει εδώ. Δεν μας πειράζουν οι άνθρωποι, μας πειράζουν όμως οι κακές συμπεριφορές και οι κακές ιδέες σε έναν τόπο με απλούς και ευσεβείς χριστιανούς. Δεν τους ενοχλήσαμε, όταν όμως οι ιδέες αυτές αρχίζουν να παραξενεύουν τον κόσμο, αρχίζουν και να ενοχλούν. Δεν ξέρω πώς βρήκαν το μέρος, όμως οι ιδέες που διαδίδουν δεν είναι καλές και δεν θα τις δεχτούμε.
 Εξάλλου, όπως βλέπετε και από την εμφάνισή τους και από τα λόγια, δεν απέχουν από την ιουδαϊκή διδασκαλία», τόνισε ο κ. Μακάριος, για να πει στους πιστούς «πως, όταν κάποιος λέει πως είναι προφήτης, να ξέρετε πως κάτι δεν πάει καλά. Δεν υπάρχουν προφήτες μετά τον Χριστό».
Όσο πάντως κι αν ο ιεράρχης προσπάθησε να κρύψει το μέγεθος της ενόχλησής του, δεν τα κατάφερε. «Άλλη υπόθεση η Δευτέρα Παρουσία και δεν είναι δουλειά ενός ξένου. Ξέφραγο αμπέλι σαν την Ελλάδα δεν θα βρει κανείς πουθενά. Να κάνει και να λέει κάποιος ό,τι θέλει, χωρίς να τον πειράζει κανείς», είπε χαρακτηριστικά, αναιρώντας εν τη ρύμη του λόγου του τα προηγούμενα. Σημείωσε πως «δεν ανησυχεί για τα πρόβατά του πως θα τα χάσει, αλλά φοβάται για άλλα πράγματα», τα οποία εξήγησε λίγο αργότερα, λέγοντας πως ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως έρθουν περισσότεροι δημοσιογράφοι στη Φαιά Πέτρα, βγάλουν το θέμα του «προφήτη» και έρθουν διάφοροι στο χωριό δημιουργώντας ένα ιδιότυπο κοινόβιο, που το λιγότερο θα διαταράξει την ηρεμία των κατοίκων. «Θέλω να προσέξετε, να είστε παρατηρητικοί και επιφυλακτικοί. Είστε καλοσυνάτοι άνθρωποι και κάποιοι από εσάς είπατε στους δημοσιογράφους πως δεν σας ενοχλεί (σ.σ. ο Ζουρούμπαμπελ). Κι εμένα δεν με ενοχλεί, αλλά μπορεί να επηρεαστούν άλλοι, να έρθουν εδώ και να δημιουργήσουν ένα κοινόβιο και πού ξέρουμε τι θα κάνουν;», αναρωτήθηκε, για να καταθέσει και την προσωπική του άποψη περί ξένων. «Πώς έρχονται από αλλού άνθρωποι σε έναν τόπο που δεν γνωρίζουν κανέναν; Εγώ δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο». Το κήρυγμα τελείωσε, με το μητροπολίτη Σιδηροκάστρου και Σιντικής να ζητά από τους πιστούς ουσιαστικά να μην ξαναμιλήσουν στα ΜΜΕ, λέγοντας πως αυτά «θέλουν μόνο να γίνει θόρυβος και φασαρία και να μην τους δίνουμε τροφή και αφορμή». Τους διαβεβαίωσε δε πως «ό,τι άλλο προκύψει θα ξαναέρθω να σας συμβουλεύσω, να το συζητήσουμε και να σας νουθετήσω».

Μακεδονία, 19/02/2012/

Δείτε και:

-Περιμένοντας το τέλος του κόσμου στη Φαιά Πέτρα Σερρών

-Ψευτοπροφήτης Ζοροβάβελ : Έρχεται η συντέλεια του κόσμου παντού εκτός από τη Φαιά Πέτρα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com