30 Οκτ 2011

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας


-Πόσοι αναμένετε ότι θα κατέλθουν στις εκλογές για τη Μητρόπολη Κερύνειας ως υποψήφιοι;
Υπολογίζω ότι θα έχουμε δύο με τρεις υποψήφιους.  Με τρεις υποψήφιους θα έχουμε εκλογές; Είναι γνωστό ότι τα ονόματα των τριών πρώτων της εκλογικής μάχης θα οδηγηθούν στην Ιερά Σύνοδο για να αποφασίσει, ανεξάρτητα από τη σειρά κατάταξής τους, ποιος θα γίνει μητροπολίτης.

Όσοι και να είναι οι υποψήφιοι θα γίνουν εκλογές. Στις 19 του Νιόβρη οι Κερυνειώτες πρέπει να ψηφίσουν. Θα τους δοθεί ένα δελτίο, ένα ψηφοδέλτιο, πάνω στο οποίο θα γράψουν ονομαστικά τον υποψήφιο που υποστηρίζουν. Μιλάμε για λευκό χαρτί ασφαλείας πάνω στο οποίο θα πρέπει να γράψει ο ψηφοφόρος το όνομα του υποψηφίου που επιλέγει ολογράφως. Εάν δεν μπορεί να γράψει, ο πρόεδρος της κάλπης θα το γράψει γι’ αυτόν. Στην Ιερά Σύνοδο θα ληφθεί υπόψη και πόσες ψήφους θα λάβει ο κάθε υποψήφιος.

Κάτι παρόμοιο λεγόταν ότι θα γίνει και στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, όμως στο τέλος δεν εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο εκείνος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των πιστών… Με το σύστημα το οποίο επικρατούσε τότε, δεν ψήφισε απευθείας ο κόσμος υποψήφιο αλλά αντιπροσώπους και άρα, οι αντιπρόσωποι, εφόσον αποφάσιζαν διαφορετικά, θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την ψηφοφορία.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν και με καθόλα νόμιμο τρόπο εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος διότι τελικά το σύνολο των αντιπροσώπων, που είχαν τον τελικό λόγο, ψήφισαν αυτόν. Τον υποστήριξε ο Μητροπολίτης Κύκκου και οι αντιπρόσωποί του και έτσι εξελέγη. Ο λαός όμως τώρα έχει μεγάλη παρέμβαση στις εκλογές αυτές και έκκλησή μου προς όλους τους Κερυνειώτες είναι να πάνε να ψηφίσουν τον πνευματικό τους ηγέτη, άσχετα από την προσωπική μου επιλογή.

«Φιλελεύθερος»30/10/2011

Δείτε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com