23 Οκτ 2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για την εκλογή του νέου μητροπολίτη Κυρηνείας


-Θα υπάρχει ένας κατάλογος για τους υποψήφιους Μητροπολίτες Κυρηνείας;
-Δεν υπάρχει κατάλογος. Δικαιούνται όλοι οι άγαμοι κληρικοί που έχουν πτυχίο Θεολογικής Σχολής, έχουν δεκαετή ευδόκιμη υπηρεσία μέσα στην Εκκλησία και δεν έχουν οποιοδήποτε κώλυμα όπως προνοούν οι ιεροί κανόνες.
-Με την εκλογή του νέου μητροπολίτη Κερυνείας θα δοκιμαστεί και ο νέος καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας.
-Θα δουν με πόση ευκολία θα γίνουν οι εκλογές. Ο χριστιανός ψηφίζει τον κληρικό της αρεσκείας του και βάσει του καταστατικού έρχεται η σύνοδος, παίρνει τους τρεις πρώτους που επιδοκιμάζει ο λαός και εκλέγει τελεσίδικα έναν εκ των τριών.

-Οι πληροφορίες λένε ότι ενώ αρχικά προτιμούσατε ή προκρίνατε για τη μητρόπολη Κυρηνείας τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας, τώρα έχετε αλλάξει γνώμη και κλίνετε προς τον Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας και ότι υπάρχει μια κίνηση από πλευράς Μητροπολίτη Λεμεσού να προωθήσει τον Νεαπόλεως Πορφύριο και στη θέση του στις Βρυξέλλες να προωθηθεί ο Βενέδικτος Ιωάννου που σήμερα υπηρετεί στην Αγία Σοφία στο Στρόβολο.
-Νομίζω ουδέν αναληθέστερο τούτου. Το γεγονός της εισηγήσεώς μου στη Σύνοδο να προταθεί ως νέος Μητροπολίτης ο Καρπασίας, έχει συμβεί. Αλλά κάποιος συνοδικός αντέδρασε και ανέφερε ότι βάσει του καταστατικού να γίνουν οι εκλογές και να αφήσουμε ήσυχο τον λαό της Κερύνειας να εκλέξει εκείνο που επιθυμεί. Εγώ αμέσως είπα ότι ανακαλώ αυτά που είπα. Όποιον θέλει ο λαός να ψηφίσει είναι αγαπητοί κληρικοί, δεν υποστηρίζω κάποιον. Πρέπει ο λαός της Κερύνειας ήσυχα και ειρηνικά να πάει να ψηφίσει τον εκλεκτό της καρδιάς του.
-Εκλέγεται ο Μητροπολίτης Κερύνειας και προκύπτει μια λύση του Κυπριακού με την Κερύνεια να είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο νέος Μητροπολίτης με βάση τους κανόνες της Εκκλησίας θα πρέπει να πάει να εγκατασταθεί στην Κερύνεια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση;
-Η ευχή μου είναι να πάει στην Κερύνεια και να ποιμάνει ορθοδόξους Χριστιανούς κατοίκους Κερύνειας. Και είναι η πρώτη φορά που πιστεύω ότι οι Κερυνειώτες θα επιστρέψουν στην επαρχία τους. Αυτό το δώρο που μας έχει προσφέρει ο Θεός και εννοώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αν το διαχειριστεί σωστά η Κύπρος, τότε οι Τούρκοι δεν έχουν άλλη εκλογή παρά να καθίσουν φρόνιμα. Πιστεύω αν δοθούν στην κυπριακή ΑΟΖ εταιρείες ευρωπαϊκών συμφερόντων, τότε ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να φέρει προσκόμματα ή να εμποδίσει τα γεωτρύπανα.
-Δηλαδή μπορεί όλη η Κύπρος να βρεθεί υπό ε/κ διοίκηση;
-Όλη η Κύπρος θα είναι ενιαίο κράτος, μικτό κράτος που θα έχει Έλληνες και Τούρκους όπως είχε πάντοτε και ζούσαμε ευτυχισμένοι. Είναι η πρώτη φορά που φαίνεται φως στο βάθος της σήραγγας.
Φιλελεύθερος,23/10/2011
Δείτε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com