3 Μαΐ 2011

Απόστολος Λακασάς, Οξεία αντίδραση ΔΙΣ για τα Θρησκευτικά

Οξεία αντίδραση ΔΙΣ για τα Θρησκευτικά

Του Αποστολου Λακασα

Ομαδικά πυρά από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τις θεολογικές σχολές και τις ενώσεις θεολόγων δέχεται η απόφαση του υπ. Παιδείας, τα Θρησκευτικά στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου να μετατραπούν σε μάθημα επιλογής από υποχρεωτικό. Οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ και των θεολογικών ενώσεων συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος σκοπεύει να θέσει το ζήτημα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στην επικείμενη συνάντησή τους την προσεχή Παρασκευή.

Ειδικότερα, οι οξύτατες αντιδράσεις ΔΙΣ και θεολόγων αποτυπώθηκαν στη σύσκεψη το περασμένο Σάββατο στην Ι. Μ. Πεντέλης. «Ενώ αριθμητικά οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες, ουσιαστικά στην πράξη μειώνονται από πέντε σε τρεις υποχρεωτικές ώρες, καθότι προφανώς ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου θα επιλέξει κάποιο από τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που τον ενδιαφέρει, παρά τα Θρησκευτικά», αναφέρει η ανακοίνωση. Μάλιστα, συμπληρώνει ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο, το μάθημα των Θρησκευτικών να μετατρέπεται σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου, σε αντίθεση με την επίσημη πρόταση του υπ. Παιδείας, στην οποία επισημαίνεται ότι τα μονόωρα μαθήματα παύουν να υφίστανται για παιδαγωγικούς και διδακτικούς λόγους».

Η ΔΙΣ τονίζει ότι «η διδασκαλία των Θρησκευτικών σχετίζεται με θεμελιώδεις μορφωτικές, παιδαγωγικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του σύγχρονου μαθητή και πολίτη». Γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητη την υποχρεωτική διδασκαλία τους σε όλες τις τάξεις και για όλους τους μαθητές, ενώ ζητεί το μάθημα σε όλες τις τάξεις Λυκείου, σε Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση, να παραμείνει δίωρο.

Από την άλλη, επισημοποιήθηκαν χωρίς αλλαγές οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2011-2012. Στη δευτεροβάθμια περίπου 550 σχολεία συγχωνεύονται σε 267, ενώ 33 γυμνάσια και λυκειακές τάξεις καταργούνται. Στην πρωτοβάθμια καταργούνται 90 νηπιαγωγεία και 1.230 δημοτικά, συγχωνεύονται σε 490 περί τα 1.100 δημοτικά και σε 150 περίπου 350 νηπιαγωγεία, ενώ υποβιβάζονται (με μείωση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών) 199 δημοτικά και 11 νηπιαγωγεία.

«Καθημερινή», 3/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com