18 Μαΐ 2011

Τα Ελληνόπουλα βιώνουν εκφοβισμό, κακοποίηση και απόρριψη στο σχολείο

Το θέμα της ενδοσχολικής βίας που κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς επίσης και οι δυνατότητες πρόληψης του φαινομένου, συζητήθηκαν χθες στο 5Ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη άμεσων μέτρων αφού, όπως δείχνουν οι έρευνες το 14,7% των Ελλήνων εφήβων βιώνουν εκφοβισμό, κακοποίηση και απόρριψη στο χώρο του σχολείου.

Ενδεικτικά από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη πέρυσι σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ανατολικής Αττικής φάνηκε ότι το 80% των μαθητών έχουν υπάρξει μάρτυρες περιστατικού βίας στο σχολείο. Ωστόσο το 54,6% αυτών εξομολογήθηκαν το περιστατικό σε συμμαθητές τους, ενώ το 37,3% δεν το είπαν σε κανέναν. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 1% ανέφερε το περιστατικό στη διεύθυνση του σχολείου. Επιπλέον το 46,5% των μαθητών Λυκείου που διαπράττουν βία δεν αξιολογούν την συμπεριφορά τους ως βίαιη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου είναι 28,4%. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το ότι η βία παίρνει και άλλες μορφές πέραν της σωματικής, όπως λεκτική και ψυχολογική.

Μάλιστα οι νεότεροι μαθητές δοκιμάζουν περισσότερη βία από τους μεγαλύτερους με το 20,5% των μαθητών Γυμνασίου να δηλώνει ότι ντρέπεται για την πράξη του αλλά δεν μπορούσε να συγκρατήσει την επιθετικότητά του.

Συχνότερα θύματα βίας είναι έφηβοι από ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες, μετανάστες και έφηβοι με προβλήματα υγείας.

Οι σύνεδροι πρότειναν τη λειτουργία ειδικών προγραμμάτων παρέμβασης, στο πλαίσιο του σχολείου, που θα προωθούν την ψυχική υγεία των παιδιών και θα εστιάζουν σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για κακοποίηση. Άλλωστε όπως επισημάνθηκε, το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον δεν γνωρίζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ενδοσχολικής βίας, γεγονός που καταδεικνύεται και από την παραπάνω έρευνα, όπου το 50% των θυτών δήλωσαν ότι ούτε οι καθηγητές, ούτε οι γονείς τούς έκαναν ποτέ παρατήρηση.

«Αδέσμευτος»18/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com