2 Μαΐ 2011

Στη Βουλή το «Κέντρο Οθωμανικής Ιστορίας» της Καβάλας – Με ερώτηση του βουλευτή Σάββα Εμινίδη

Ερώτηση, που απευθύνεται σε τρεις υπουργούς, κατέθεσε στη Βουλή οκυβερνητικός βουλευτής Καβάλας Σάββας Εμινίδης, σχετικά με τηλειτουργία και τη χρηματοδότηση του πρόσφατα συσταθέντος «Κέντρου Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» από το Ινστιτούτο «Μοχάμετ Άλι» της Καβάλας.Συγκεκριμένα, ο Σάββας Εμινίδης ερωτά τους υπουργούςΕξωτερικών, Παιδείας – Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καιΠολιτισμού – Τουρισμού για το αν έχει εγκριθεί (και από ποιον δημόσιο ελληνικό φορέα) η λειτουργία του Κέντρου, ποιος ελληνικός φορέας ελέγχει τη λειτουργία του και την εκπλήρωση των καταστατικών του στόχων και αν είναι γνωστές οι πηγές της χρηματοδότησής του.

Θα έχει ενδιαφέρον ν’ ακούσουμε –εντός των προσεχών εβδομάδων- τι απαντήσεις θα δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για ένα Κέντρο, που έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα και στην τοπική κοινωνία κατά το μικρό διάστημα της λειτουργίας του (σχετικό δημοσίευμα είχε φιλοξενήσει και το kavalanet.grτη περασμένη εβδομάδα).

Το Ινστιτούτο «Μοχάμετ Άλι» είχε ιδρυθεί προ ετών, με πρωτεργάτρια την Άννα Τζούμα – Μισσιριάν, ιδιοκτήτρια του πολυτελούς ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» της Καβάλας -το ιστορικού χαρακτήρα ακίνητο (φωτό εποχής 1900) ανήκει στο αιγυπτιακό κράτος- με σκοπό τη μελέτη, προβολή και ενίσχυση των ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων, μέσω της έρευνας στην Ιστορία, την Παράδοση, τη Μουσική, τη διοργάνωση σεμιναρίων, εκδηλώσεων κ.α.

Πρόσφατα, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μνημείο και το «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας», που ιδρύθηκε ως «παρακλάδι» του Ινστιτούτου, επέδειξαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που διέμεινε ένα βράδυ στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», καθώς και οΤούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Καβαλιώτη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Εμινίδη, για το «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» είναι το ακόλουθο:

«Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει αρχίσει να συζητείται έντονα στην Καβάλα η είδηση ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» με έδρα την Καβάλα. Αυτό δεν έγινε γνωστό στην πόλη και ευρύτερα μέσω κάποιας ανακοίνωσης, όπως θα ήταν το αυτονόητο, αλλά μέσα από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που αναπαρήχθησαν από τοπικές εφημερίδες της Καβάλας.

Την ημέρα που επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου την Καβάλα (10 Μαρτίου), η τουρκική εφημερίδα "Aksam" δημοσίευσε την είδηση της ίδρυσης του «Κέντρου Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» στην Καβάλα, από το Ινστιτούτο Μοχάμεντ Άλι από την Καβάλα και το Πανεπιστήμιο Bahcesehir. Σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Κέντρου φαίνεται ότι διαδραματίζει και το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Princeton μέσω του καθηγητή ιστορίας (και στα δύο πανεπιστήμια) Heath W. Lowry. Ο καθηγητής Heath W. Lowry κατέχει την έδρα «Κεμάλ Ατατούρκ» στο Πανεπιστήμιο Princeton και θεωρείται διεθνώς από τους βασικούς αρνητές της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Στόχος του Κέντρου αυτού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η πολιτιστική προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας μέσω μελετών για τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο, θα γίνονται έρευνες για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη ζωγραφική, ενώ θα δημιουργηθεί μια πλούσια βιβλιοθήκη και θα δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια.

Σε ένα φυλλάδιο που εκδόθηκε πρόσφατα περιγράφονται μια σειρά από κοινές δράσεις, στις οποίες φέρονται να συμμετέχουν καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια και ιδρύματα (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Μπενάκη) αλλά και πανεπιστήμια του εξωτερικού (New York University, Princeton University, American University of Cairo, Istanbul University, Marmara University, Bahcesehir University). Στις δράσεις περιλαμβάνονται συντονισμένες δημοσιεύσεις, διαλέξεις και συμπόσια (καλοκαιρινά σεμινάρια για Έλληνες και Τούρκους), εκθέσεις και παρουσιάσεις αλλά και συναυλίες.

Ας σημειωθεί ότι ένας εκ των Ελλήνων καθηγητών που φέρονταν να συμμετέχουν το αρνήθηκε επίσημα με επιστολή του στην εφημερίδα της Καβάλας «Χρονόμετρο», που δημοσιεύτηκε στις 14/4/2011.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

1. Έχει εγκριθεί η λειτουργία του «Κέντρου Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» κι αν ναι από ποιον δημόσιο ελληνικό φορέα;

2. Ποιος ελληνικός φορέας ελέγχει τη λειτουργία του και την εκπλήρωση των καταστατικών του στόχων;

3. Είναι γνωστές στο Υπουργείο σας οι πηγές της χρηματοδότησής του;»

kavalanet.gr/

-Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας στην Καβάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com