27 Ιουλ 2010

Χασίμ Θάτσι: Ισπανία, Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρος και Σλοβενία, μπλοκάρουν το δρόμο της προόδου για το Κόσοβο

Οτι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και μπλοκάρουν τον δρόμο του λαού του προς την πρόοδο κατηγορεί τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου (Ισπανία, Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβενία) ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, ενώ πολιτικός σύμβουλός του τάζει «ειδικό καθεστώς» για τη σερβική μειονότητα στα βόρεια.

Ο Χασίμ Θάτσι, σαφώς ενθαρρημένος από πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, νομιμοποιητική της διακήρυξης ανεξαρτησίας των Κοσοβάρων Αλβανών τον Φεβρουάριο του 2008, υποστήριξε σε δηλώσεις του στους «Times» του Λονδίνου ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία και από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες θα επιτάχυνε τις διαδικασίες εισδοχής και των δύο στην Ε.Ε: «Η Ισπανία, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες -είπε- μας έλεγαν συνεχώς ότι περίμεναν τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Τώρα είναι ξεκάθαρο. Η μη αναγνώριση του Κοσόβου τώρα είναι άδικη και θα καθυστερήσει αδικαιολόγητα την ευρωπαϊκή μας προοπτική».

Χθες, με δικές του δηλώσεις στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, ο Ντουγκατζίν Γκοράνι, πολιτικός σύμβουλος του Θάτσι, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προσφέρει «ειδικό καθεστώς» στο βόρειο, όμορο με τη Σερβία, τμήμα του Κοσόβου όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Η κυβέρνηση της Πρίστινα θεωρεί ότι έτσι θα μπορέσει να αναιρέσει την εκπεφρασμένη άρνηση των Σέρβων να δεχτούν ανεξαρτησία του Κοσόβου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -29/07/2010 -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com