6 Μαΐ 2010

Στις 3 Οκτωβρίου η τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου στο Πατριαρχείο του Πετς

Η επίσημη τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου, στο Πατριαρχείο του Πεκίου (Πετς) στο Κόσοβο, όπως αποφάσισε σε συνεδρίαση στο Βελιγράδι η Αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ένα από τα κεντρικά θέματα, που απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν η κατάσταση στην Επισκοπή Ράσκας-Πριζρένης, στο Κόσοβο, ο επικεφαλής της οποίας, Επίσκοπος Αρτέμιος Ραντισάβλιεβιτς, κατηγορείται για κατάχρηση κονδυλίων, που προοριζόταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς και έργα αναστύλωσης ναών.

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξετάστηκαν εκθέσεις του Επισκόπου Αρτέμιου, ο οποίος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και τον τοποτηρητή της Επισκοπής, Επισκόπου Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Αθανάσιου και στη συνέχεια λεπτομερής και στοιχειοθετημένη έκθεση της Ιεράς Συνόδου «για τη δύσκολη κατάσταση και τις μεγάλες αντικανονικότητες στην Επισκοπή», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Εξετάζοντας τη συνολική κατάσταση, τα δυσάρεστα φαινόμενα και την ευθύνη του Επισκόπου Αρτέμιου για αυτά και κυρίως για την άκρως καταστρεπτική και απαράδεκτη δράση από άποψη ηθικής και κανόνων ενός μικρού αριθμού στενών συνεργατών, η Σύνοδος με πλειοψηφία ψήφων τον καθαίρεσε μόνιμα από τα καθήκοντα Επισκόπου και τον έθεσε στη διάθεση της Εκκλησίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Έως την εκλογή νέου Επισκόπου τοποτηρητής της Επισκοπής Ράσκας-Πριζρένης θα είναι ο Επίσκοπος Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Αθανάσιος.

Η Σύνοδος επιβεβαίωσε, επίσης, την απόφαση που έλαβε το 2009 για την ανέγερση ναού και μνημείου για τους Σέρβους θύματα των πολέμων του 20ού αιώνα, για τα θύματα των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Σερβία και το Μαυροβούνιο το 1999 και τα θύματα των διωγμών σε βάρος των Σέρβων στο Κόσοβο το 2004.

ana-mpa.gr/balkans/article.php?doc_id=604898

2 σχόλια:

ΠΑΝΑΗΣ είπε...

Πες τε του κ.Ειρηναίου απο τον τελευταίο πιστό της Κύπρου,να κάνει δεύτερες σκέψεις,και να παραχωρίσει την θέση του στον ΆΓΙΟ Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιο.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Συμφωνώ με τον Παναή.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com