29 Ιουν 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Οργιάζει η επαιτεία


Θύματα απάνθρωπης εκμετάλλευσης πέφτουν ανήμπορα και ανάπηρα άτομα, ακόμη και μικρά παιδιά, από οργανωμένα κυκλώματα που τα εξαναγκάζουν σε επαιτεία.
Σε αστυνομικές επιχειρήσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Θεσσαλονίκη από το τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας συνελήφθησαν δύο άτομα, με την κατηγορία ότι εξωθούσαν στην επαιτεία ανάπηρα ή ηλικιωμένα άτομα.
Η πρώτη υπόθεση αφορά έναν Βούλγαρο, ηλικίας μόλις 16 ετών, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλευόταν ανάπηρους συμπατριώτες του, υποχρεώνοντάς τους να επαιτούν.
Οι αστυνομικοί
εντόπισαν τον ανήλικο να μεταφέρει με ιδιωτικό αυτοκίνητο, χωρίς ασφαλώς να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης, άνδρα με ακρωτηριασμένο πόδι στην περιοχή της αερογέφυρας της Σταυρούπολης, όπου ο τελευταίος άρχισε να επαιτεί.
Στη συνέχεια, ο 16χρονος επιχείρησε να παραλάβει με το αυτοκίνητό του άλλο άνδρα που επαιτούσε σε γειτονικό σημείο, αλλά συνελήφθη από τους αστυνομικούς.
Ο ανήλικος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.
Στα χέρια της αστυνομίας, εξάλλου, βρίσκεται 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διαπιστώθηκε να εξωθεί σε επαιτεία ηλικιωμένο άντρα σε αναπηρικό καροτσάκι.
Ο 30χρονος φέρεται να περιέφερε τον ανήμπορο άντρα σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης, συνηθέστερα έξω από ιερούς ναούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν τον έχανε στιγμή από τα μάτια του και έπαιρνε ο ίδιος τα χρήματα που συγκέντρωνε ο ηλικιωμένος από τους περαστικούς.
Τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο της επαιτείας διαπιστώνει και το Συμβούλιο Πρόληψης Εγκληματικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο προτρέπει τους πολίτες να μην υποκύπτουν σε ενοχικά σύνδρομα, προσφέροντας χρήματα σε όσους επαιτούν.
Αντί της χρηματικής βοήθειας, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στα χέρια επαγγελματιών παραβατών που εκμεταλλεύονται απάνθρωπα τους επαίτες, συστήνεται η προτροπή προς τους ανθρώπους αυτούς να επισκεφτούν συγκεκριμένες δομές, μέσω των οποίων μπορούν να υποστηριχτούν.
Ορισμένες από αυτές είναι η “Στέγη αστέγων” και το “Παντοπωλείο αγάπης” του δήμου Θεσσαλονίκης και τα εκκλησιαστικά συσσίτια. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πρόληψης Εγκληματικότητας, με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη μπορούν να βοηθηθούν αντί να επαιτούν.
Μακεδονία - 27/06/2009
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ:
Κυκλώματα εκμετάλλευσης μέσω της επαιτείας.

Ψευτοκαλόγριες στο κόλπο του πλανόδιου εμπορίου!

ΠΡΟΣΟΧΗ. Γέμισε η Ελλάδα από Μαϊμού καλόγριες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com