27 Ιουν 2009

Γιαγιά γέννησε τα δίδυμα εγγόνια της


Η πρώτη παρένθετη μητέρα στην Ελλάδα έφερε στον κόσμο τα παιδιά της κόρης της
«Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» λέει η λαϊκή ρήση. Πόσο μάλλον όταν η γιαγιά κυοφορεί και γεννά τα εγγόνια της. Αυτό συνέβη το περασμένο Σάββατο στη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου, όπου μια 50χρονη γυναίκα έφερε πρόωρα στη ζωή τα δίδυμα εγγόνια της. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Γυναικολογίας κ. Γ. Κρεατσά, η παρένθετη μητέρα κυοφόρησε τα τέκνα της κόρης της καθώς η θυγατέρα της γεννήθηκε χωρίς μήτρα και χωρίς κόλπο παρά μόνο με ωοθήκες (πάσχει από το σύνδρομο Ροκιτάνσκι).
Πρόκειται για την πρώτη γέννηση παιδιών στην Ελλάδα με παρένθετη μήτρα, από μητέρα η οποία δεν διέθετε κόλπο και μήτρα- ανάλογοι τοκετοί έχουν γίνει μόνο τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι τρεις στη Βρετανία. Γεννήσεις με δανεική μήτρα έχουν γίνει πολλές τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας.
Χθες σε συνέντευξη Τύπου η παρένθετη μητέρα δήλωσε ότι ήταν δική της, και όχι της κόρης της, η ιδέα να προχωρήσουν στο πρωτοποριακό για τη χώρα μας εγχείρημα. Είχαν βέβαια και οι δύο τη στήριξη και τη συμπαράσταση του πατέρα των διδύμων. Ωστόσο δεν θέλουν να δημοσιευθούν περισσότερα στοιχεία για την οικογένειά τους καθώς προέρχονται από μια μικρή επαρχιακή πόλη. Γι΄ αυτόν τον λόγο άλλωστε η παρένθετη μητέρα απομονώθηκε για επτά μήνες από τον περίγυρό της ώστε να μην αντιληφθεί κανείς ότι κυοφορεί τα παιδιά της κόρης της. «Εγώ μόνο ξέρω τι τράβηξα επτά μήνες που έμενα σε νοικιασμένο διαμέρισμα στην Αθήνα» είπε η 50χρονη γιαγιά.
Τα δύο μωρά
- ένα αγοράκι βάρους 1.950 γραμμαρίων και ένα κοριτσάκι 1.760 γραμμαρίων- γεννήθηκαν πρόωρα έπειτα από κύηση 32 εβδομάδων με καισαρική τομή. Και αυτό διότι η παρένθετη μητέρα παρουσίασε προεκλαμψία, μια σοβαρή παθολογική κατάσταση που παρουσιάζεται κατά την κύηση. Τα δίδυμα νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.
Η βιολογική μητέρα των διδύμων διεγνώσθη στην εφηβεία ότι πάσχει από σύνδρομο Ροκιτάνσκι. «Είχε ωοθήκες, δεν εκδήλωνε ωστόσο έμμηνο ρύση εξαιτίας της έλλειψης μήτρας» επεσήμανε χθες ο κ. Κρεατσάς. Ετσι ήταν βέβαιο πως δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει.
Κατ΄ αρχάς οι επιστήμονες την υπέβαλαν σε πλαστική ώστε να διαμορφωθεί κόλπος, με στόχο να έχει φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές- στο ίδιο νοσοκομείο έχουν πραγματοποιηθεί στο διάστημα των τελευταίων 18 ετών περί τις 200 ανάλογες επεμβάσεις.
Επόμενο βήμα όπως τόνισαν οι μαιευτήρες- γυναικολόγοι κκ. Κώστας Πάντος και Ευθύμιος Δεληγεώρογλου ήταν η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά στη δανεική μήτρα της παρένθετης μητέρας και γιαγιάς- αφού πρώτα έλαβαν έγκριση από την αρμόδια δικαστική αρχή. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής κ. Δεληγεώρογλου, «ο συγκεκριμένος τοκετός δίνει την ελπίδα της μητρότητας και σε πολλές άλλες γυναίκες με συγγενείς διαμαρτίες του γενετικού συστήματος αυτού του τύπου. Είναι ωστόσο απαραίτητο οι έφηβες να υποβάλλονται εγκαίρως σε εξετάσεις, ιδίως όταν παρουσιάζονται ανησυχητικά φαινόμενα, όπως είναι η αδικαιολόγητη απουσία έμμηνου ρύσης».
Πηγή: ΒΗΜΑ- 25/06/2009
===============================================
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΓΕΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΜΗΤΕΡΑΣ – ΠΑΤΕΡΑ –ΓΙΑΓΙΑΣ - ΠΑΠΠΟΥ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com