31 Μαρ 2009

ΥΠΕΞ : Η Ιστορία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων.


Απάντηση στην επιστολή που της είχε αποστείλει πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, απέστειλε με ρηματική διακοίνωση στις 24 Μαρτίου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, «η Υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή της τονίζει ότι η Ελλάδα έχει όλα αυτά τα χρόνια επιδείξει ειλικρινή βούληση ανάπτυξης ομαλών και παραγωγικών διμερών σχέσεων με την γειτονική χώρα, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα και ταυτόχρονα ότι το ζήτημα που απασχολεί είναι το ανοιχτό θέμα της ονομασίας».
Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε πως σε άλλο σημείο της επιστολής της, η κ. Μπακογιάννη «αναφέρει ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι λόγια που έχουν ως σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά πράξεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που βρίσκεται στην καρδιά των διμερών σχέσεων με την ΠΓΔΜ και τις επηρεάζει».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ περί σύστασης Επιτροπών, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών κάνει ξεκάθαρο ότι η ιστορία είναι γνωστή και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και Επιτροπών», ενώ «όσον αφορά τα περί σύστασης Επιτροπής για τη βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων, η κυρία Μπακογιάννη επισημαίνει ότι αυτό που απαιτείται για να διασφαλισθούν αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο από τον έμπρακτο σεβασμό θεμελιωδών αρχών των σχέσεων καλής γειτονιάς, καθώς επίσης και όλων των σχετικών με τις διμερείς σχέσεις προνοιών και άρθρων που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Συμφωνία».

Απάντηση ΣκοπιανώνΤο Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε χθεσινή ανακοίνωσή του σχετικά με την απαντητική επιστολή της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, στον ομόλογό της της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ανέφερε ότι «η επίσημη Αθήνα απέρριψε την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι,η οποία υπό τη μορφή τριών συγκεκριμένων προτάσεων στις 13 Μαρτίου 2009 κατατέθηκε προς την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προστίθεται ότι «για πρώτη φορά στην επίσημη διπλωματική αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών, η κα Μπακογιάννη παραδέχεται ότι εκτός από το όνομα του κράτους, αντικείμενο εκκρεμότητας αποτελεί και η εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η κα Μπακογιάννη,στην επιστολή της αυτή προς τον κ. Μιλόσοσκι, σημειώνει:
«Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος,το οποίο αποτελεί την ουσία των προβλημάτων στις οποίες προσκρούουν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αποδεχόμενη μία erga omnes σύνθετη ονομασία,η οποία μπορεί επίσης να συμπεριλάβει και τον όρο Μακεδονία,με προσδιορισμό που θα διευκρινίζει τη διαφορά μεταξύ της χώρας και του λαού σας και της ελληνικής Μακεδονίας και του πληθυσμού της. Αυτό αποτελεί σημαντική μετατόπιση από την αρχική μας θέση ,με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη κοινώς αποδεκτής λύσης».(για περισσότερα βλέπε εδώ και εδώ)
Δείτε και :
Οι Σκοπιανοί ζητούν να ελέγχουν και τα σχολικά βιβλία μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com