27 Μαρ 2009

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ: Ελεύθερες οι αναγνώσεις κορανίου στην Θράκη, απαγορευμένες οι γιορτές των Ελληνόπουλων της Πόλης…


Διαμαρτύρεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο τουρκικό κράτος αλλά ήπια… Πραγματικά είναι να εξοργίζεται κανείς με την στάση της Τουρκίας για τα αυτονόητα όταν βλέπουμε ότι απαγορεύει μια απλή σχολική γιορτή της ομογένειας εξαναγκάζοντας τον οικουμενικό πατριάρχη να διαμαρτυρηθεί.
Όταν μάλιστα στην Θράκη ζωντανεύουν προκλητικές αναγνώσεις κορανίων και δεκάδες άλλες γιορτές «Τούρκου δασκάλου» παιδείας, Σαδίκ Αχμέτ, με αναγνώσεις ποιημάτων του Κεμάλ, ελεύθερα και ανεμπόδιστα σε σχολεία, τζαμιά, ή αίθουσες διασκέδασης παρουσία κοινού, κι εκεί δεν επιτρέπονται τα απλά και τα αυτονόητα.
Δημοσιεύουμε την διαμαρτυρία του οικουμενικού πατριάρχη Κων/πολεως κ. Βαρθολομαίου στο τουρκικό κράτος που είναι φοβερά ήπια και προσεγμένη, έτσι για να ακουστεί και η φωνή του ασθμαίνοντος Ελληνισμού σε μια χώρα που επαγγέλλεται κατά τ΄άλλα το ευρωπαϊκό της πρόσωπο…
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι Ρωμηοί ορθόδοξοι μαθητές του δημοτικού σχολείο της Βλάγκας στην ενορία των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας Kων/πολης, όπου χοροστάτησε, τους απαγορεύθηκε να δώσουν μια μικρή θεατρική παράσταση στην κοινοτική αίθουσα. Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε η άρνηση της Τούρκισσας υποδιευθύντριας του σχολείου, η οποία πληροφορήθηκε το γεγονός εδώ και δύο εβδομάδες, με το πρόσχημα ότι δήθεν μια τέτοια εκδήλωση έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς του υπουργείου Παιδείας.
Μέχρι τελευταία στιγμή η απαγόρευση προς τους δασκάλους δεν δόθηκε γραπτή αλλά ήταν προφορική. Τα παιδιά παρέστησαν στην εκκλησία με τους δασκάλους τους και στην κοινοτική αίθουσα χωρίς να πραγματοποιήσουν τη θεατρική παράσταση, έχοντας υπ’ όψιν τις προφορικές απειλές.
Η παράσταση των μαθητών θα πραγματοποιείτο την Κυριακή και εκτός σχολείου στην αίθουσα της κοινότητας. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο γεγονός αυτό μετά την λειτουργία στην αίθουσα της κοινότητας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ημέρα κατά την οποία αργεί το σχολείο, αυτός ο υπερβάλλων ζήλος ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων, ορισμένων εκπροσώπων των κρατικών αρχών, πρέπει να το πιστέψουν πρώτα οι ίδιοι, ότι ζημιώνει την χώρα, ζημιώνει την εικόνα της χώρας, η οποία δικαίως προχωρεί προς την ένταξή της εις την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι μας υποστηρίζομε εκθύμως και ενθέρμως αυτή την ευρωπαϊκή επιτροπή της Τουρκίας. Και επειδή υποστηρίζουμε την πορεία προς τας Βρυξέλλας, γι’ αυτό έχουμε το δικαίωμα να λέμε – όπως κάνω αυτή την στιγμή – και τα παράπονά μας. Τα παράπονά μας ως Εκκλησία και ως Ομογένειας». Ο πατριάρχης στην συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση του ιδρύματος Οικονομικών και Κοινοτικών Μελετών και Ερευνών (TESEV), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο όπου μίλησαν δύο διακεκριμένες γυναίκες νομικοί, λέγοντας ότι «έθεσαν τα πράγματα στη σωστή τους βάση ιδιαιτέρως όσον αφορά εις τα Βακουφικά, εις τα ευαγή ιδρύματα, όχι μόνο της ιδικής μας αλλά όλων των εδώ μειονοτήτων και ελέχθησαν αναδρομικώς, οι αδικίες που έγιναν εις βάρος τους από το απώτερο παρελθόν μέχρι και σήμερα και πως πρέπει να διορθωθούν εάν θέλουμε να είμεθα όντως ευρωπαϊκή χώρα και πλήρες μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας». Αναφέρθηκε ακόμη στον πρόεδρο της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας που επισκέφθηκε το Πατριαρχείο και σήμερα βρίσκεται στην Άγκυρα με υψηλόβαθμα στελέχη της Εκκλησίας του, για να συζητήσει θέματα διαλόγου χριστιανισμού και ισλάμ. Παράλληλα, θα θέσει και θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το χριστιανικό ποίμνιό μας, καθώς και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πατριάρχης «και αυτό διότι αισθάνονται το αδελφικό χρέος εν Χριστώ να είναι στο πλευρό μας και να νοιάζονται». Ο πατριάχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να τονίσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επισημαίνοντας «Δυστυχώς υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα, υπάρχουν όμως και ορισμένα θετικά πράγματα, θετικά βήματα, θετικές αποφάσεις εδώ στην χώρα και εις την Ευρώπη όπως το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαιώνουν τις προσδοκίες μας, αλλά υπολείπονται πολλά ακόμη να γίνουν και πολλά χρονίζονται προβλήματα να επιλυθούν.
Εμείς θα αγωνιζόμεθα, θα περιμένουμε, θα προσευχόμαστε και θα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Είναι χρέος μας έναντι της ιστορίας μας, έναντι των πατέρων μας, που μας εκληροδότησαν όλα αυτά τα ευαγή ιδρύματα, τα σχολεία, τα συσσίτια, τις εκκλησίες και ούτω καθ’ εξής».
Πηγή: «Ο Χρόνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com