21 Αυγ 2024

Το ερώτημα που έθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Μητροπολίτη Επιφάνιο

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μητροπολίτου Επιφανίου στο Φανάρι στις 12-13 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες για την Εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία.

Σήμερα, το spzh.live σε δημοσιεύμα του, επικαλείται πληροφορίες που αφορά ένα σοβαρό ερώτημα που έθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Επιφάνιο.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να ζήτησε από τον Μητροπολίτη Επιφάνιο να τον ενημερώσει για το μέγεθος της βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοτήτων, κατά τη διάρκεια των «προσαρτήσεων» από την μια Εκκλησία στην άλλη.

Αρχικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απάντησε ότι η κατάσταση είναι κάπως χειρότερη από το αναμενόμενο, παρόλο αυτά είναι θετική.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος συμπλήρωσε ότι αυτό συμβαίνει σε μεμονωμένες περιπτώσεις και σχεδόν πάντα «με υπαιτιότητα» εκπροσώπων της Εκκλησία της Ουκρανίας, που δεν θέλουν να δώσουν τις εκκλησίες στους «νόμιμους» ιδιοκτήτες που εκπροσωπούνται από υποστηρικτές της.

Μετά από αυτές τις απαντήσεις, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να έθεσε στον Μητροπολίτη Επιφάνιο την παρακάτω ερώτηση: «Τότε, πως εξηγείτε την κατάληψη των Καθεδρικών Ναών στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ, στο Λβιβ και στο Χμελνίτσκι;»

Τότε, ο επικεφαλής της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν έδωσε καμία απάντηση και παρέμεινε σιωπηλός!

Στο εν λόγω άρθρο γίνεται λόγος ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φαινόταν να μην είχε ενημέρωση για το μέγεθος της θρησκευτικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, και ιδιαίτερα για το μέγεθος της κατάληψης των Εκκλησιών.

Τέλος, στο δημοσιεύμα αναφέρεται ότι για πολύ καιρό ο κ. Βαρθολομαίος, είχε ενημέρωση ότι όλες οι συγκρούσεις στην Ουκρανία ήταν "προπαγάνδα της Μόσχας", ενώ δεν υπήρχαν διώξεις κατά της Εκκλησίας και των πιστών στην Ουκρανία.

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr

2 σχόλια:

Δημήτριος Ἰ. Κάτσουρας είπε...

Οι αναφορές περί της ενημερώσεως του κ. Βαρθολομαίου δεν είναι πιστευτές. Υπάρει λόγω διαδικτύου η δυνατότητα ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει τα της αντιπαραθέσεως που έχει φθάσει στα όρια της εξοντώσεως και της απανθρωπίας. Μάλλον άλλοθι αναζητά ο Πατριάρχης διότι έχουν καταγραφεί και θα μείνουν στην ιστορία οι διωγμοί που συντελούνται από την επίσημη καρατική Εκκλησία , για τους οποίους ο ίδιος θεωρείται ηθικός αυτουργός.

Βασἰλειος Παλαμᾶς είπε...

Ειναι δυνατο να μη γνωριζει ο πατριαρχης μας κ. Βαρθολομαιος οτι ο ιδιος ενεχεται με το μεριδιο της ευθυνης που του αναλογει;

Η μη ορθοδοξη αναγνωριση σχισματικων, μονον ως εχθροι της Ορθοδοξιας ειναι δυνατο να παραστουν στην ιστορια.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com