9 Φεβ 2024

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας διέγραψε τον Άγιο Αλέξανδρο Νιέφσκι

Συνήλθε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου.

Μία από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που προκαλεί αλγεινή εντύπωση ήταν η διαγραφή από το Αγιολόγιο του Αγίου Μεγάλου Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ο οποίος ανέκαθεν τιμούνταν στη Γη των Ρως ως υπέρμαχος και προστάτης της Ορθοδοξίας.

Ο Άγιος Αλέξανδρος τον 13ο αιώνα κατ΄ επανάληψη νίκησε τους ρωμαιοκαθολικούς σταυροφόρους ιππότες και προστάτευσε τα πριγκιπάτα της Ρωσίας από τον στρατιωτικό επεκτατισμό του ρωμαιοκαθολικισμού.

Να αναφερθεί ότι στο έγγραφο, που συνόδευε τη συνοδική απόφαση, τονίζεται ότι «η απόδοση τιμής στον πρίγκιπα Αλέξανδρο Γιαροσλάβιτς του Νόβγκοροντ, επονομαζόμενο Νιέφσκι, συνδέεται στενά με το ενδοξασμό της μοσχοβίτικης δυναστείας των πριγκίπων, άλλωστε ήταν πατέρας του πρώτου πρίγκιπα της Μόσχας, καθώς και με τη ρωσική κρατική λατρεία του αυτοκρατορικού μιλιταρισμού».

Η ημέρα μνήμης του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στις 23 Νοεμβρίου αντικαταστάθηκε από μια «επιπρόσθετη ημέρα μνήμης» του ο Αγίου Αλεξάνδρου του Ακοιμήτου, ιδρυτή της Ιεράς Μονής των Ακοιμήτων.

Επίσης, με συνοδική απόφαση ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σπηλαίων του Κιέβου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, αρχιμανδρίτης Αβράαμιος Λότις θα χειροτονηθεί Επίσκοπος.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα ο Αρχιμανδρίτης Αβραάμιος είναι ο μόνος από τους 200 μοναχούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κίεβου, ο οποίος δέχθηκε να ενταχθεί στην ΑΕΟ.

Η αδελφότητα της Μονής των Σπηλαίων του Κιέβου εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις.

Η πρόσβαση των πιστών στη Λαύρα και στα Ιερά λείψανα είναι αποκλεισμένη, ενώ ο Καθηγούμενος της Μονής Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Κιέβου των Σπηλαίων κ. Παύλος παραμένει κατ’οίκον περιορισμό.

Επίσης, η Σύνοδος της OCU ενέκρινε την «Τάξη τελέσεως Θείας Λειτουργίας με την κοινωνία των πιστών».

Διευκρινίζεται ότι «στη βάση της τάξεως τέθηκε η τάξη της Θείας Λειτουργίας», αλλά χωρίς να κοινωνεί ο ίδιος ο λειτουργός.

Αυτή η λειτουργική καινοτομία οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη κληρικών στις νέες «μετεγγραφείσες» ή κατειλημμένες ενορίες.

Ακόμη να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος αποδοκίμασε κληρικούς της δικαιοδοσίας του Μητροπολίτη Ονουφρίου για την ανεπιθυμία τους να ενταχθούν στην ΑΕΟ, χαρακτηρίζοντας τους «μισθωτούς, και όχι ποιμένες».

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ σεβαστή μερίδα των νέων Ιερών Ναών της ΑΕΟ παραμένουν κλειδωμένοι.

Τέλος, επίσημες πηγές δεν αναφέρουν τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ στην ως άνω συνεδρίαση, ο οποίος ήταν παρων αυτές τις ημέρες στο Κίεβο και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την 5η επέτειο της ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Επιφανίου.

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com