25 Απρ 2023

Δημογραφικό: Η Ήπειρος μας, χάνεται – Ολόκληρα χωριά «σβήνουν» από τον χάρτη

Δημογραφικό: Η Ήπειρος μας, χάνεται – Ολόκληρα χωριά «σβήνουν» από τον χάρτη

Απαθής θεατής το κράτος μπροστά στη γενοκτονία - Η Ήπειρος μετατρέπεται σε μια νεκρή πατρίδα αφού ερημώνουν τα χωριά από κόσμο

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Η Ήπειρος μας, ψυχορραγεί και δυστυχώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που δίνουν σημασία στον επιθανάτιο ρόγχο της. Το δημογραφικό σκοτώνει την Ελλάδα σταθερά και μεθοδικά. Ολόκληρα κομμάτια της πατρίδας μας, που χρειάστηκαν μάχες, αγώνες και αίμα για να αποσπαστούν από τους κατακτητές, που η απελευθέρωση τους έγινε έπος και γιορτή για το Έθνος, σήμερα βρίσκονται παραδομένα στον πιο επικίνδυνο «κατακτητή», υποδουλωμένα στον ζυγό της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.

Η Ήπειρος ερημώνει και σχεδόν καμία πολιτική ατζέντα δεν καταδέχεται να συμπεριλάβει στα «υψηλά» θέματα της, αυτή τη δημογραφική καταστροφή. Χωριά σβήνονται από το χάρτη και γίνονται φαντάσματα. Αν επισκεφθεί κάποιος, όχι έναν και δύο, άλλα 55 ολόκληρους οικισμούς σε διαφορετικούς Δήμους της Ηπείρου, δεν θα βρει παραπάνω από 30 κατοίκους στον καθένα. Πολλοί έχουν μονοψήφιο αριθμό κατοίκων, ενώ 3 χωριά ερημώθηκαν πλήρως, και επισήμως έχουν μηδενικό αριθμό.

Σαράντα σχολεία έκλεισαν στην Ήπειρο το 2021, λόγω έλλειψης μαθητών. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε την ίδια χρονιά πως οι θάνατοι (4.514) ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις (2.231). Εδώ δεν μιλάμε απλά για συρρίκνωση πληθυσμού, άλλα για μια ήδη συντελεσμένη τραγωδία της πατρίδας μας. Και τα συστημικά κανάλια ασχολούνται στα ρεπορτάζ τους με το ρεκόρ τουρισμού που θα σπάσει η… Μύκονος και η Σαντορίνη. Χάνεται η ελληνική κληρονομιά από ένα ολόκληρο γεωγραφικό διαμέρισμα και εκείνοι μετράνε τις αφίξεις από το εξωτερικό.

Με τον πληθυσμό να γερνάει συνεχώς και τους λιγοστούς νέους να μετακινούνται στα αστικά κέντρα μη έχοντας από την πολιτεία κανένα ουσιαστικό κίνητρο να μείνουν στον τόπο τους, είναι θέμα χρόνου να αφανιστεί πλήρως η ζωή από τα χωριά της Ηπείρου. Δεν γίνεται να θεωρείς τον εαυτό σου Έλληνα και να μη σπαράζει η καρδιά σου με κάτι τέτοιο.

Χάνονται πολύτιμα κομμάτια της ιστορίας μας

Μαζί με τους κατοίκους που αφανίζονται, χάνεται και ο πολιτισμός της παλιάς, της ωραίας Ελλάδας. Κόβονται οι δεσμοί με το πνεύμα των προγόνων. Τα σπίτια μένουν βουβά, πεθαίνουν οι παραδόσεις, ερημώνουν ναοί και μένουν αλειτούργητοι, σβήνεται η σύνδεση με την ιστορία του τόπου, χάνονται μνήμες και έθιμα και παρακαταθήκες ολόκληρων γενεών.

Το κράτος εγκαταλείπει όλο και περισσότερο την επαρχία, και αναγκαστικά οι περισσότεροι κλείνονται μέσα σε άψυχες και απρόσωπες πόλεις που κι εκείνες σβήνουν επιμελώς την ιστορία τους, και δεν έχουν τίποτα να σου διδάξουν, τίποτα να σου εμπνεύσουν, παρά το πώς να γίνεις «γκρίζος» πολίτης.

Την ίδια στιγμή που έχουμε αυτήν την τραγική κατάσταση, κάποιοι χαρτογιακάδες πολιτικών κομμάτων, έχουν το θράσος να μιλούν για «ανάπτυξη». Μια «ανάπτυξη» του μαζικού ξεπουλήματος, η οποία χτίζεται πάνω σε νεκρές πατρίδες.

Μας πιπιλίζουν το μυαλό συνεχώς με θέματα όπως η «πράσινη ανάπτυξη», η ψηφιοποίηση, οι «επενδυτικές ευκαιρίες» και όλα τα καπιταλιστικά κουραφέξαλα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, και δεν έχουν την πολιτική βούληση να κρατήσουν ούτε έναν Έλληνα στην επαρχία, προκειμένου να ανοιχτεί πεδίο για τους «επενδυτές», εντός και εκτός εισαγωγικών. Κίνητρα δεν δίνονται, υποδομές στα χωριά δεν υπάρχουν, δουλειές δεν υπάρχουν, όλες οι υπηρεσίες του κράτους αστικοποιούνται και τραβούν τον κόσμο στις πόλεις.

Άλλα και η τεκνογονία δεν στηρίζεται καθόλου από το κράτος και βάλλεται συνεχώς από μεταμοντέρνα ιδεολογήματα που προωθούν το πρότυπο του άτεκνου, εγωκεντρικού, αποκομμένου από την προσφορά στην πατρίδα ανθρώπου, που ζει μόνο για να ικανοποιεί σωματικά το τομάρι του. Από την άλλη, το υψηλό κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί δημιουργούν στρατιές μοναχικών ανθρώπων που αδυνατούν να στήσουν οικογένεια, ακόμα και αν έχουν όλη την καλή διάθεση και τα όνειρα.

Η παραδοσιακή οικογένεια απαξιώνεται συνεχώς από την πολιτεία και οι κυβερνήσεις μας, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια για να την ενισχύσουν, άλλα υποσκάπτουν συνεχώς τα θεμέλια της, υπερπροβάλλοντας το δήθεν «προοδευτικό» πρότυπο της ΛΟΑΤΚΙ «οικογένειας».

Κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα θέματα υπογεννητικότητας και της συνέπειας της στο δημογραφικό, σαμποτάρεται συστηματικά από τους γνωστούς ορθοπολιτικούς ναζί, που ούτε λίγο – ούτε πολύ θεωρούν την τεκνογονία ως κοινωνική κατάρα, ως εμπόδιο στην οργιαστική ελευθερία που απαιτούν, ως βαρίδι στο «ενεργειακό αποτύπωμα» και άλλες παρόμοιες μισανθρωπικές προσεγγίσεις.

Και κάπως έτσι «εξαφανίζονται» οι Έλληνες από ολόκληρες περιοχές της χώρας, και ερημώνει η ύπαιθρος από ελληνικό παλμό ζωής. Και τα ΜΜΕ, αμέριμνα όπως πάντα, θα συνεχίσουν να ασχολούνται με την πληρότητα των ξενοδοχείων στα τουριστικά θέρετρα…

sportime.gr, Ενημερώθηκε στις 24 Απριλίου 2023

5 σχόλια:

Χάρης είπε...

Βλέπω πολλούς που κατηγορούν το κράτος, και έχουν οι ίδιοι από ένα δύο το πολύ παιδιά.
Ή άλλους που λένε "κάντε παιδιά χανόμαστε" και οι ίδιοι δεν μπαίνουν στον όμορφο σταυρό της πολυτεκνίας.

Αντίθετα, πολύτεκνοι αφανείς χωρίς φανφάρες με μόνη περιουσία την πίστη στην ζωή και τον Θεό προχωρούν στον καθημερινό τους αγώνα ξεχασμένοι.

Ναι, να κάνει κάτι το κράτος να επιδοτήσει κλπκλπ αλλά δεν μας φταίει πάντα ο "άλλος".
όταν ακούω τέτοια, επαναστατικές κουβέντες κλπ. και δεν βλέπω από πίσω έμπρακτο παράδειγμα (από ανθρώπους που το μπορούν εννοείται), στεναχωριέμαι.

Ένας πολύτεκνος

Ανώνυμος είπε...

Γενικά μιλώντας, το δημογραφικό, όπως και η εγκατάλειψη της υπαίθρου, δεν είναι αυθύπαρκτο πρόβλημα, αλλά σύμπτωμα βαριάς ασθενείας. Ασθενείας της κοινωνίας της μετα-νεοελληνικής και εγώ θα πω και γενικότερα της κοινωνίας της μετανεωτερικής. Τερματικό σύμπτωμα ίσως, το σύμπτωμα που θα σκοτώσει τον ασθενή, αλλά πάντως σύμπτωμα. Η ασθένεια είναι η καταστροφή των φυσιολογικών ανθρωπίνων σχέσεων, ως αποτέλεσμα της καταστροφής των φυσιολογικών ανθρωπίνων ψυχών. Και δεν εννοώ καταστροφή των ανθρωπίνων ψυχών επειδή είναι αμαρτωλές. Πάντα υπήρχε αμαρτία. Εννοώ διάλυση του επιθυμητικού, του θυμικού, του λογιστικού της ψυχής του μετανεωτερικού ανθρώπου σε πολλά αντικρουόμενα επιθυμητικά, θυμικά και λογιστικά. Εννοώ ότι ο μετανεωτερικός άνθρωπος δεν ξέρει ποιος είναι, πού ανήκει, από πού έρχεται, τι θέλει, πού είναι η εστία του, ποιος ο στόχος του, ποια η πορεία του, ποιο είναι το φυσιολογικό, τι είναι το φυσιολογικό, δε θέλει να ξέρει καν ότι υπάρχει κατά φύσιν. Θέλει να ξέρει μόνο τι θα φάμε, πότε θα πάμε για ψώνια, καθώς και ορισμένες άλλες πληροφορίες που τις παραλείπω για να μην χυδαιολογήσω.

Λοιπόν, η ψυχασθένεια αυτή δεν λύνεται με επιδόματα και κίνητρα. Το πολύ πολύ εν μέρει αντιμετωπίζεται κάπως το σύμπτωμα, μέχρι να προλάβει να λειτουργήσει η θεραπεία της κυρίως ασθένειας, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται καν καθότι ελάχιστοι επιθυμούν να εντοπίσουν την κυρίως ασθένεια.

Σημειωτέον ότι σε αντίστοιχη κατάσταση τερματικής παρακμής είχε φτάσει και ο αρχαίος ελληνισμός, τότε που ο Διογένης με το φανάρι γύρευε μέσα στην πολυπληθή Αθήνα ΕΝΑΝ άνθρωπο. ΜΙΑ ψυχή που να στέκεται "στα πόδια της". ΕΝΑΝ "Ηγεμονικό Νου", θα το πει αργότερα ο Πατερικός Λόγος. Ή αργότερα, τότε που ο Παυσανίας βρήκε την Αρκαδία εγκαταλελειμμένη, όπως καλή ώρα βρίσκει κι ο αγαπητός κύριος Ανδρώνης την Ήπειρό μας σήμερα. Απόψε τελείωσα τα Αρκαδικά του Παυσανία, είναι εντυπωσιακό. Στην κεντρική πλατεία της Τεγέας, τα αγάλματα των θεών και των ηρώων κατεστραμμένα. Μόνο τις βάσεις τους βρήκε ο περιηγητής - και όχι, δεν τα είχαν καταστρέψει οι χριστιανοί, λυπάμαι.

Πώς διασώθηκε ο αρχαίος ελληνισμός; Διασώθηκε όταν συνάντησε και αποδέχτηκε τον Αναστάντα. Που πριν τον αποδεχτεί, όμως, βρέθηκε κι ένας Λουκιανός να δείχνει κάτι άσχημα, ξερά κρανία και να λέει ότι, να, ορίστε, η Ελένη του Ομήρου, ιδού τι έμεινε από την ομορφιά και το κάλος που εξυμνούσε κάποτε ο μέγας ποιητής των ποιητών. Ο αρχαίος ελληνισμός αντιλήφθηκε, ή μάλλον βίωσε, το πεπερασμένο του ίδιου του τού μεγαλείου, γι' αυτό και ήταν έτοιμος να αποδεχτεί την Ανάσταση. Ο μετανεωτερικός άνθρωπος λατρεύει ακόμα τα μούτρα του, δεν τον βλέπω έτοιμο να θέλει να διασωθεί. Και εξάλλου, τη Δεύτερη φορά ο Αναστάς θα έρθει με πολύ διαφορετικούς όρους.

Η συζήτηση αν φταίει το κράτος ή οι πολίτες γι' αυτή την κατάσταση είναι σαν να ρωτάμε αν η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυγό την κότα. Η άποψη ότι, π.χ., εγώ ο άγαμος και άτεκνος κακώς εκφράζω θέση στο εν λόγω θέμα και δεν προσήκει να το κάνω μέχρι να κάνω πρώτα 3-4 παιδιά είναι λανθασμένη, όπως και η αδελφή της, ότι ο κάθε πολύτεκνος έχει πάντα δίκιο.

Σταματάω γιατί ξεκίνησα να βάλω κάτω δυο σκέψεις και το πάω για εγκυκλοπαίδεια! Εννοείται ότι το σχόλιο δεν έχει επικριτικό χαρακτήρα για το άρθρο. Πάντα διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τον κύριο Ανδρώνη.

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 30.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΤΟΥΡΚΙΑ 100.000.000 ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ 100.000.000 ΙΤΑΛΙΑ 100.000.000 ΟΛΟΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙ.
2000 EUROS ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ

Ανώνυμος είπε...

Εδώ η Ελλάδα ολόκληρη χάνεται δημογραφικά, και εμείς κοιτάμε την Ήπειρο. Μάλλον η Ήπειρος δεν ελκύει πολλούς λαθροεποίκους, γι' αυτό το καταλάβατε τόσο γρήγορα. Και πού είστε ακόμα... Περιμένετε λίγο να δείτε την επίδραση των "ευλογημένων μπολίων"!

Προσωπικά, ΔΕΝ κατηγορώ το κράτος.
Κατηγορώ την Εκκλησία, από την ανώτατη ιεροσύνη μέχρι τον τελευταίο πιστό.
Όλους αυτούς που για δεκαετίες ολόκληρες βάλθηκαν να κάνουν την σχέση μεταξύ των δυο φύλων ναρκοπέδιο.

Αυτούς που όριζαν την "κατάλληλη ηλικία για γάμο", η οποία ήταν αφού τελειώσεις τις σπουδές, αφού πιάσεις δουλειά, και πολλά άλλα ανούσια γεγονότα της ζωής σου που αυτοί θεωρούσαν ότι έπρεπε να περάσεις, προτού κάνεις οικογένεια. Λες και είχαν κλείσει συμφωνία με τον Θεό για το πότε θα στείλει τον έρωτα, και ότι εσύ θα έχεις τελειώσει με τις απαιτήσεις τους πριν τα 45. Πόσοι πνευματικοί συμβουλεύουν τέτοια πράγματα...;

Αυτούς που με την απωθητική και ανούσια διδασκαλία τους (που σε καμιά περίπτωση δεν είναι του Χριστού) έδιωξαν τους νέους από την Εκκλησία, και τους παρέδωσαν στα χέρια του αντίχριστου κράτους και της αντίχριστης μόδας, αφήνοντας στους ναούς μόνο γέρους, και καθιστώντας καφετέριες/ντισκοτέκ/λοιπά_κηφηνεία τους μόνους χώρους όπου μπορείς να αναζητήσεις σύντροφο σαν νέος.

Αυτούς που έκαναν την έκφραση ερωτικού ενδιαφέροντος προς το αντίθετο φύλο και την γνωριμία με το άλλο φύλο κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, λες και πας να εκμεταλλευτείς το άλλο φύλο σαν αρπακτικό, ενώ ποτέ δεν κατέκριναν τις παράνομες σαρκικές σχέσεις που γίνονται εν κρυπτώ και πριν τον γάμο, ούτε και συμβούλεψαν ποτέ καμιά γυναίκα να μην κοιμηθεί με κανέναν αν δεν την παντρευτεί πρώτα.

Αυτούς που από την φοβία τους για το που θα καταλήξει μια σχέση μεταξύ των δυο φύλων, χώρισαν το ποίμνιο σε δυο κατηγορίες, ανδρών και γυναικών, ποιμαίνοντάς τους χωριστά.

....

Ανώνυμος είπε...

...


Αυτούς που δεν έδωσαν στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν το αντίθετο φύλο να τους κυνηγήσει εξτασιασμένο από πόθο για σάρκα, όπως διδάσκει η τηλεόραση, ούτε και να περιμένουν άμεση απάντηση σε κάποιο υπαινιγμό ερωτικού ενδιαφέροντος, αλλά απλά να κάνουν μια καλή γνωριμία σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Όχι ένα επιφανειακό "πως σε λένε, πως με λένε, και άντε γεια", ούτε και κάτι που θα καταλήξει σε πορνεία.

Αυτούς που δεν έδωσαν στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αν δεν έχουν διατηρημένη την παρθενία τους μέχρι τον γάμο, είτε δεν θα τους θελήσει κάνεις ποτέ για μόνιμο σύντροφο, ή θα τους χωρίσει με την πρώτη ευκαιρία αφού ουσιαστικά δεν θα είναι κάτι μοναδικό για τον άλλο άνθρωπο, αλλά μάλλον ο σύζυγος νούμερο 2, ή νούμερο 3, ή νούμερο 75... Ή και ένα απλό αντικείμενο προσωπικής ικανοποίησης.

Αυτούς που επέτρεψαν δεύτερους και τρίτους γάμους, αλλά και τον πολιτικό γάμο, χωρίς να σηκώσουν επανάσταση στην χώρα. Με αυτό τον τρόπο, ωραιότατα οι "άγιοι" "ποιμένες" μας διδάσκουν ότι ο γάμος είναι απλά ένα προσωρινό συμβόλαιο και ότι αύριο-μεθαύριο μπορεί να είσαι με έναν άλλον άνθρωπο. Και ποιος θα ήθελε να έχει 2-3 παιδιά με τον Μήτσο, όταν θα καταλήξει ενδεχομένως μετά από λίγο καιρό να είναι παντρεμένος με τον Τάκη...;

Αυτούς που επέτρεψαν την νομιμοποίηση των εκτρώσεων χωρίς να ξεσηκώσουν επανάσταση, και αυτούς που δεν αφόρισαν πολιτικούς και ψηφοφόρους που ψήφισαν τις εκτρώσεις. Είτε τις ψήφισαν άμεσα, είτε έμμεσα ψηφίζοντας το αντίχρριστο κόμμα.

Άσχετα με το τι λέει το άρθρο, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι όλοι μου οι φίλοι είναι στα 40, ανύπαντροι, και μη-μπορώντας να βρουν κάποια σύντροφο. Και δεν είναι άσχημοι. Στην ίδια κατάσταση είμαι και εγώ. Αν λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι (υπό την ευλογία των "πνευματικών μας πατέρων", είτε αυτοί εδράζονται σε ναούς, είτε μέσα στα σπίτια μας, είτε στα τηλεπαράθυρα της τηλεόρασης) αναπόφευκτος στόχος-ζωής των περισσότερων Ελλήνων είναι να παντρευτούν μόνο μετά τα 30+, τότε αγαπητοί μου το πρόβλημα δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε η οικονομία, ούτε ο φιλοτομαρισμός των Ελλήνων, ούτε η μόδα, ούτε η πολιτική ορθότητα, ούτε τίποτε άλλο από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο, παρά μόνο τα μαθηματικά. Ελπίζω να το κατανοείτε.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com